Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Gemeenten

Film om het taboe over zelfdoding te doorbreken: "Praat erover!"

In samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie heeft GGD IJsselland een film gemaakt over zelfmoordpreventie. Deze film, met de titel 'WAAROM NIET EERDER', is een hulpmiddel bij het voeren van een gesprek over suïcide. "Op het onderwerp rust een groot taboe. De film moet dit doorbreken", zegt Martine Peppelenbos van GGD IJsselland. "Juist nu is het belangrijk om erover te praten, want in tijden van crisis komt het voor dat het aantal suïcides stijgt. De vrees is dat dit ook nu gaat gebeuren."

Foto: Marit Otte

Praten over zelfmoordgedachten helpt

Praten over zelfmoordgedachten en -plannen is voor de meeste mensen heel lastig en soms zelfs een taboe. Het niet durven of kunnen delen van een innerlijke strijd kan veel eenzaamheid en psychische klachten veroorzaken. Vaak heeft de omgeving van iemand die worstelt met nare gedachten al lang in de gaten dat het niet goed gaat met hem of haar. Bekend is dat praten helpt om de eenzaamheid te doorbreken en zelfs een enorme opluchting kan zijn.

Uitzending op blue monday

Een voorproefje van de film is op onze website te zien. Op maandag 18 januari 2021, Blue Monday, houden we een interactieve digitale informatieavond waar iedereen zich voor kan inschrijven. Het is belangrijk dat iedereen de film kan zien, want het gaat over onze buurman, partner, vader of moeder, broer of zus, vriend of vriendin. Iedereen kan suïcidegedachten krijgen. Als dat zo is, dan is het belangrijk om het erover te hebben. Inschrijven voor deze avond kan nu al door een mail te sturen naar zelfmoordpreventie@ggdijsselland.nl.

Media aandacht

RTV Oost besteedt vandaag de hele dag aandacht aan het onderwerp zelfmoordpreventie. In dit artikel wordt de film aangekondigd. Marja Fuchs van 113 Zelfmoordpreventie vertelt in dit interview over de zelfmoord van haar moeder. 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.