Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Gemeenten Nieuws

Update coronavirus en vaccinaties in IJsselland

In dit nieuwsbericht zetten we het aantal positief geteste inwoners van de regio IJsselland op een rij en berichten we over de coronavaccinaties. Daarnaast vertellen we wat opvalt in de gemeenten in de regio. We geven onze updates op maandag, woensdag en vrijdag over de voorgaande dagen. Hiermee willen we de ontwikkelingen rond het coronavirus, het testen en het vaccineren laten zien.

Update woensdag 12 mei

Maandag 10 en dinsdag  11 mei zijn in de regio IJsselland respectievelijk 164 en 211 coronabesmetting geconstateerd. Vandaag verscheen weer de wekelijkse CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland. Het aantal besmettingen in regio IJsselland is de afgelopen week verder gedaald. De daling gaat relatief sneller dan landelijk. GGD IJsselland heeft tot en met afgelopen week 148.732  vaccinaties gezet.

Besmettingen

De CoronaMonitor geeft aan dat er in de week van 3 tot en 9 mei in regio IJsselland 1.098 besmettingen zijn geteld. Dat zijn 207 besmettingen per 100.000 inwoners (in verhouding tot 273 in heel Nederland). De week ervoor zijn in IJsselland 1.299 mensen positief getest (244 per 100.000 inwoners). Verhoudingsgewijs vonden de meeste besmettingen in de regio plaats in de gemeenten Staphorst en Deventer. Het merendeel van de besmettingen vindt nog steeds plaats binnen het gezin, na (familie)bezoek of binnen vriendengroepen.

Vaccinatie

Het vaccinatieproces loopt voorspoedig. Volgende week krijgt GGD IJsselland opnieuw 5.000 extra vaccins omdat de vraag naar afspraken in de regio groot is en de capaciteit op orde is om de vaccins ‘weg te prikken’. GGD IJsselland is voortdurend bezig met het verbeteren van het prikproces en groeit toe naar 61.000 vaccinaties per week rond begin juni.

Meer informatie

Bron cijfers: Dashboard coronavirus Rijksoverheid (bron RIVM). Kijk voor meer informatie op:

N.B.

 1. Meldingen zijn momentopnames. Doordat veel verschillende organisaties en laboratoria meldingen doen, kunnen er verschillen ontstaan tussen de aantallen in verschillende overzichten. De aantallen zoals weergegeven in het Dashboard coronavirus Rijksoverheid zijn leidend voor te nemen maatregelen.
 2. Dit nieuwsbericht op de website van GGD IJsselland actualiseren we op maandag, woensdag en vrijdag.
 3. We spreken over een cluster als er drie of meer positief geteste mensen door dezelfde bron of bij dezelfde gelegenheid of locatie besmet lijken te zijn.

Update maandag 10 mei

Vrijdag 7 tot en met zondag 9 mei zijn 172, 164 en 130 mensen positief getest op het coronavirus in de regio IJsselland. Dit zijn wat minder besmettingen dan vorig weekend. In verhouding tot het aantal inwoners vonden de meeste besmettingen plaats in de gemeenten Deventer en Staphorst. 
Minder mensen laten zich testen. Tegelijk blijft het belangrijk je aan de maatregelen te houden: afstand houden, thuis blijven bij klachten en dan direct een testafspraak maken.

Vaccinatie

Vandaag staat de teller in regio IJsselland op 150.000 coronavaccinaties. De 100.000e werd nog maar ruim twee weken geleden, 24 april, geprikt. Het gaat nu hard!

Mensen tussen 18 en 60 jaar met medisch risico (de ‘griepprikgroep’) ontvangen sinds donderdag 6 mei een uitnodigingsbrief van het RIVM thuis, via de post. De uitnodigingen vallen tot en met aanstaande zaterdag bij deze groep op de mat. De GGD verzoekt iedereen die de brief binnen heeft, meteen een afspraak te maken voor de coronavaccinatie bij de GGD. De GGD staat er klaar voor.
De huisarts heeft aangegeven wie onder deze groep valt.

  Update vrijdag 7 mei

  Woensdag 5 mei zijn er 172 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 6 mei waren dat er 174. In verhouding tot het aantal inwoners vonden de meeste besmettingen plaats in de gemeenten Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland.

  Vaccinatie griepprikgroep

  Mensen tussen 18 en 60 jaar met medisch risico (de ‘griepprikgroep’) krijgen vanaf donderdag 6 mei een uitnodiging via de huisarts voor een vaccinatie door de GGD. De uitnodigingen worden de komende weken gefaseerd verstuurd.

   

   Update woensdag 28 april

   Maandag 3 en dinsdag  4 mei zijn in de regio IJsselland respectievelijk 189 en 187 coronabesmetting geconstateerd. Vandaag verscheen weer de wekelijkse CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland. Het aantal besmettingen in regio IJsselland is de afgelopen week licht gedaald. GGD IJsselland heeft tot en met afgelopen week 127.118  vaccinaties gezet.

   Besmettingen

   De CoronaMonitor geeft aan dat er in de week van 26 april tot en met 2 mei in regio IJsselland 1.299 besmettingen zijn geteld. Dat zijn 244 besmettingen per 100.000 inwoners (in verhouding tot 301 in heel Nederland). De week ervoor zijn in IJsselland 1.452 mensen positief getest (273 per 100.000 inwoners). De meeste besmettingen waren afgelopen week verhoudingsgewijs in Staphorst, Dalfsen en Deventer.

   Vaccinatie

   Het vaccinatieproces loopt goed door. Ook afgelopen week ontving GGD IJsselland extra vaccins, omdat de vraag naar afspraken in de regio groot is. Mensen geboren in 1961 en 1962 kunnen nu online hun afspraak maken voor vaccinatie of na ontvangst van de uitnodigingsbrief van RIVM ook telefonisch. Ook mensen geboren in of voor 1955 kunnen dat nog steeds doen. Mensen tussen 18 en 60 jaar met medisch risico (de ‘griepprikgroep’) krijgen vanaf 6 mei een uitnodiging via de huisarts voor een vaccinatie door de GGD. 

   Vragen en mails

   Steeds meer mensen bellen of mailen GGD IJsselland met vragen over vaccinatie. Sommigen uiten zich daarbij geëmotioneerd of ongeduldig, omdat zij nog niet aan de beurt zijn voor vaccinatie of niet kunnen kiezen voor een vaccin.

    Update maandag 3 mei 2021

    Vrijdag 30 april tot en met zondag 2 mei zijn er respectievelijk 160,160 en 205 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd in regio IJsselland. Dit zijn ten opzichte van vorig weekend ruim 150 minder besmettingen. Door een technische storing waren er minder meldingen doorgekomen. Het kan zijn dat er daardoor vandaag meer meldingen zijn. In verhouding tot het aantal inwoners vonden de meeste besmettingen plaats in de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Staphorst. 

    Vaccinatie-uitnodigingen 

    De 65-plussers die nog niet gevaccineerd zijn, ontvangen vanaf donderdag een brief. 
    Ook valt deze week een brief met uitnodiging op de mat bij de groep 18-59 jaar met een medische indicatie (griepprik-groep).

    Mensen die geboren zijn in 1961 en 1962 kunnen al een afspraak maken. Dat kan online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of bellen met het telefoonnummer van de landelijke afsprakenlijn dat in de uitnodiging van het RIVM staat. Ook als je de brief nog niet hebt ontvangen, kun je al wel vast online je afspraak maken. 

    Archief updateberichten:

    GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
    Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.