Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Gemeenten

Update coronavirus en vaccinaties in IJsselland

In dit nieuwsbericht zetten we het aantal positief geteste inwoners van de regio IJsselland op een rij en berichten we over de coronavaccinaties. Daarnaast vertellen we wat opvalt in de gemeenten in de regio. We geven onze updates op maandag, woensdag en vrijdag over de voorgaande dagen. Hiermee willen we de ontwikkelingen rond het coronavirus, het testen en het vaccineren laten zien.

Update vrijdag 3 december: besmettingen weer een sprong opwaarts

Het aantal besmettingen liet in het in het tweede deel van de week weer een toename zien. De cijfers per dag – met tussen haakjes het aantal positieve testen per 100.000 inwoners – waren: woensdag 1 december 534 (99,9) en donderdag 2 december 678 (126,8). De gemeente Kampen telde woensdag het hoogst aantal besmettingen 86 (157,9). Op donderdag had Ommen de hoogste score met 29 besmettingen (158,5). De gemeente met de laagste besmettingscijfers op woensdag was Deventer 49 (48,4). Op donderdag telde Zwartewaterland het laagste aantal besmettingen van 22 (96,4).

GGD IJsselland heropent tijdelijke testlocatie in Steenwijk op 9 december

Het aantal testafspraken blijft stijgen. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, heropent GGD IJsselland de tijdelijke testlocatie aan de Meppelerweg 32 in Steenwijk. Vanaf donderdag 9 december kun je je daar weer 7 dagen per week laten testen bij corona-gerelateerde klachten of als je in contact bent geweest met een besmet persoon. Een testafspraak maak je via coronatest.nl of 0800-1202.  Lees hier het hele nieuwsbericht

Update woensdag 1 december: stijging aantal besmettingen neemt af

De groei in het aantal besmettingen in onze regio neemt af. De cijfers per dag – met tussen haakjes het aantal positieve testen per 100.000 inwoners – waren: maandag 29 november 563 (105,3) en dinsdag 30 november 541 (101,2). HIermee zitten we sinds lange tijd weer onder de 600 positieve besmettingen per dag. De gemeente Ommen telde maandag het hoogst aantal besmettingen 31 (169,4). Op dinsdag had Zwolle de hoogste score percentage met 181 besmettingen (139,4). De gemeente met de laagste besmettingscijfers was Olst-Wijhe met op maandag 7 (38,1) op dinsdag had Staphorst het laagste aantal besmettingen van 10 (57,9).

Vaccinatielocatie Meeuwenlaan Zwolle nu open

De nieuwe vaccinatielocatie aan de Meeuwenlaan 2 in Zwolle is vanaf  vandaag 1 december om 12.00 uur geopend. Je kunt hier met én zonder afspraak naar toe om  je te laten vaccineren. De locatie aan de Paxtonstraat in Zwolle is vanaf maandag 29 november  niet meer open voor vaccineren. Wel kun je je op afspraak nog laten testen aan de Paxtonstraat. Voor exacte locatie(tijden) kijk op onze locaties

Laat je testen bij klachten

Om het virus er zo snel mogelijk onder te krijgen, is het van belang dat je je laat testen als je coronaklachten hebt. In regio IJsselland kan dit alleen op afspraak. Testen kan op verschillende locaties in de regio. Kijk op de website voor de actuele locaties en openingstijden (www.ggdijsselland.nl/home/coronavirus/locaties-corona/). Een afspraak maken kan makkelijk en snel via het telefoonnummer 0800 – 1202 of online via https://coronatest.nl/

Vaccineren

Je kunt je bij GGD IJsselland op meerdere vaste en tijdelijke locaties vaccineren. Met onze vaccinatiebus en pop-up locaties is er altijd wel een locatie in de buurt. Op deze manier willen we iedereen op een laagdrempelige manier de kans bieden om zich te laten vaccineren tegen corona. Op onze locaties kun je terecht voor informatie en voor een eerste of tweede prik. Een afspraak maken is niet nodig, maar mag wel.  

Als je voor de tweede prik komt, houd er dan wel rekening mee dat er tussen je eerste en tweede prik minimaal drie weken zit. Je kunt kiezen tussen het mRNA-vaccin en het Janssen-vaccin.

Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar geldt dat er een volwassene bij moet zijn. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen alleen komen. Voor het laten vaccineren is een geldig legitimatiebewijs verplicht, Dit geldt ook voor kinderen. En vergeet je mondkapje niet!

Voor meer informatie over het verkrijgen van de boosterprik in de regio Ijsselland lees ook het bericht Extra vaccinatielocaties boosterprik

Handige links

Kijk voor nog meer coronagelinkte informatie op:

Let op:

 1. Meldingen zijn momentopnames. Doordat veel verschillende organisaties en laboratoria meldingen doen, kunnen er verschillen ontstaan tussen de aantallen in verschillende overzichten. De aantallen zoals weergegeven in het Dashboard coronavirus Rijksoverheid zijn leidend voor te nemen maatregelen.
 2. Dit nieuwsbericht op de website van GGD IJsselland actualiseren we op maandag, woensdag en vrijdag.
 3. We spreken over een cluster als er drie of meer positief geteste mensen door dezelfde bron of bij dezelfde gelegenheid of locatie besmet lijken te zijn.

  Update maandag 29 november: weer stijging aantal positieve besmettingen

  Het aantal besmettingen in onze regio is de afgelopen dagen hoog. De cijfers per dag – met tussen haakjes het aantal positieve testen per 100.000 inwoners – waren: vrijdag 26 november 626, zaterdag 27 november 733 (137,1) en zondag 28 november 725 (135,6). De gemeente Kampen telde op zondag het hoogst aantal besmettingen in het weekend met een aantal van 99 (181,1). Op vrijdag was Staphorst de koploper met 23 besmettingen  (133,2) en op zaterdag Steenwijkerland met 75 positieve besmettingen (169,1). De gemeente met de laagste besmettingscijfers was Olst-Wijhe met op zaterdag 27 positieve besmettingen (92,6) en op zondag 14 positieve besmettingen (76,2). Zwartewaterland had op vrijdag het laagste aantal besmettingen van 18 (78,9)

  Update vrijdag 26 november: wisselend beeld in de regio  

  De teller met aantal positieve besmettingen in regio IJsselland stond op woensdag 24 november op 495 en op donderdag 25 november op 632 per dag. De gemeente Raalte vertoonde woensdag het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners (134,5). Hardenberg was koploper op donderdag (189,1). De gemeente met veruit de laagste besmettingscijfer per 100.000 inwoners was Ommen (38.3) op woensdag en op donderdag was dat Deventer (73,1).

  Boosterprik geen vrije inloop

  Mensen geboren in 1939 of eerder komen nu in aanmerking voor een boosterprik. Voor het boostervaccin geldt GEEN vrije inloop. Ook niet voor partner of mantelzorger. Voorwaarde voor partner prik is een telefonisch gemaakte afspraak waarin duidelijk is aangegeven dat het om 2 personen gaat.

  Update woensdag 24 november: Lichte daling aantal besmettingen regio IJsselland

  Het aantal besmettingen in regio IJsselland liet een lichte daling zien. Op maandag 22 november was het aantal besmettingen 671 per dag en op dinsdag 23 november 615. Per 100.000 inwoners komt dit uit op een gemiddeld aantal besmettingen van 125,5 maandag en 115,5 op dinsdag. De gemeente Hardenberg telde op maandag het hoogste aantal besmettingen per 100.000  (156,6) en op dinsdag lag de hoogste waarden in de gemeente Dalfsen (162,6). Opvallend is het relatief lage aantal besmettingen in de gemeente Deventer binnen de regio (maandag 82,0 en dinsdag 62,2). Ook in de gemeente Zwartewaterland lag het aantal besmettingen relatief laag (maandag 83,2 en dinsdag 74,5).

  Update maandag 22 november: aantal positieve testen blijft maar stijgen

  Het aantal besmettingen in onze regio is de afgelopen dagen weer gestegen. De cijfers per dag – met tussen haakjes het aantal positieve testen per 100.000 inwoners – waren: vrijdag 19 november 626 (117,1), zaterdag 20 november 635 (118,7) en zondag 21 november 749 (140,1). De gemeente Steenwijkerland telde op vrijdag en zaterdag het hoogste aantal positieven (resp. 151,1 vrijdag en 166,9 op zaterdag). De gemeenten met de laagste besmettingscijfers waren Olst-Wijhe op twee dagen en Zwartewaterland.

  Afspraak Boostervaccinatie zonder uitnodigingsbrief

  Mensen die geboren zijn in 1936 of eerder ontvangen sinds 19 november jl. een uitnodigingsbrief voor een boostervaccinatie. Echter door een storing bij PostNL is er vertraging ontstaan in het bezorgen van de brieven. Omdat niet precies in te schatten is wat de daadwerkelijke vertraging hiervan is, heeft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland besloten dat deze mensen ook zonder uitnodigingsbrief telefonisch een afspraak mogen maken voor een Boostervaccinatie.

  Voor meer informatie over het maken van een afspraak zonder uitnodigingsbrief lees ook 1936 en ouder telefonische afspraak boostervaccinatie

  Update vrijdag 19 november: Grote verschillen en onrustig beeld in regio

  De teller met aantal besmettingen in regio IJsselland stond op woensdag 17 november op 625 en op donderdag 18 november op 700 per dag. Daarmee blijft het aantal positieve testen in de regio stijgen. De gemeente Hardenberg vertoonde op woensdag (185,8) en donderdag (190,7), het hoogste besmettingspercentage per 100.000 inwoners. De gemeente met de laagste besmettingscijfer was Deventer (64,2) op woensdag. Opvallend is de dalende lijn besmettingen in de gemeente Staphorst. Op woensdag was het aantal; positieve uitslagen 14 met een percentage van 81,4 en op donderdag 12 met een percentage van 69,5 per 100.000 inwoners.  

  Extra vaccinaties voor ‘boosterprik’ geopend

  Deze week ontvingen de eerste mensen van 80 jaar en ouder een uitnodiging van het RIVM om per 19 november een afspraak te maken voor een extra coronavaccinatie. Om zoveel mogelijk mensen deze ‘boosterprik’ te kunnen geven, opent GGD IJsselland een extra vaccinatielocatie in Hardenberg en een grotere vaccinatielocatie in Zwolle. Voor meer informatie over het verkrijgen van de boosterprik in de regio Ijsselland lees ook het bericht Extra vaccinatielocaties boosterprik

  Priklocaties extra vaccinatie

  Vanaf 19 november worden boosterprikken ingepland in Deventer (Runshopping Centre, woonboulevard De Snipperling) en aan de Paxtonstraat in Zwolle. Per 25 en 29 november zijn respectievelijk de priklocaties in Evenementenhal Hardenberg en aan de Meeuwenlaan Zwolle operationeel. Voor meer informatie over het verkrijgen van de boosterprik in de regio Ijsselland lees ook het bericht Extra vaccinatielocaties boosterprik

  Update woensdag 17 november: na weekend weer een piek

  Het aantal besmettingen in regio IJsselland liet op maandag 15 november een piek zien van in totaal 594 positief getesten in de regio. Op dinsdag 16 november zakte het aantal terug naar 488. De gemeente Dalfsen (148,8  op maandag) en Hardenberg (111 op maandag) per 100.000 inwoners spanden hierbij de kroon. De gemeente met de laagste besmettingscijfers was Olst-Wijhe (maandag 54,5 en dinsdag 49,0). Overall blijft het aantal positief getesten stijgen. 

  Extra testlocatie in Zwolle open 

  Het aantal inwoners in IJsselland dat zich laat testen op corona is de afgelopen weken enorm gestegen. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen, opent GGD IJsselland vanaf vandaag, 17 november een extra testlocatie in Zwolle, aan de Ceintuurbaan 15. Daar kun je je laten testen met afspraak. Om aan de grote vraag van testen te voldoen zijn de openingstijden op de testlocaties verruimd. Voor actuele tijden kijk hier op de website

  Update maandag 15 november: aantal besmettingen hier en daar 'grillig'

  Het aantal besmettingen in regio IJsselland lag op zowel vrijdag 12 november, als zaterdag 13 november en zondag 14 november rond de 430 besmettingen per dag. De gemeente Ommen telde dit weekend verhoudingsgewijs het hoogste aantal positieven. Op vrijdag 98,4; op zaterdag 114,8 en zondag 98,4 besmettingen per 100.000 inwoners. De gemeenten met de laagste besmettingscijfers waren Olst-Wijhe (vrijdag 43,3 en zondag 54,5) en Raalte (zaterdag 68,6). Bij de gemeente Dalfsen was er een uitschieter op zaterdag van 100,3 besmettingen per 100.000 inwoners ten opzicht van de vrijdag (76,1) en zondag (65,5).

  Update woensdag 10 november: aantal besmettingen even onder de 300  

  Het aantal besmettingen dinsdag onder de 300. Waren er op maandag 8 november nog 378 besmettingen in onze regio; op dinsdag 9 november daalde dit aantal naar 296 besmettingen per dag. De gemeente Zwartewaterland telde het hoogste aantal besmettingen op maandag 100,8 respectievelijk dinsdag 87,6. Opmerkelijk is de stijging in Olst Wijhe; maandag 38,1 en op dinsdag 81,7 besmettingen. De gemeenten met de laagste besmettingscijfers is voor beide dagen Steenwijkerland. Deventer laat een schommeling zien van een piek op maandag (75,1) en dinsdag (34,6).

  Update maandag 8 november: aantal besmettingen in het weekend blijft boven de 350

  Het aantal besmettingen blijft schommelen tussen de 350 en 400 per dag. Waren er op vrijdag 5 november nog 324 besmettingen in onze regio; op zaterdag en zondag steeg dit aantal respectievelijk naar 432 en 355 besmettingen per dag. De gemeente Zwartewaterland telde op vrijdag en zondag het hoogst aantal besmettingen; de gemeente Staphorst op zaterdag. De gemeenten met de laagste besmettingscijfers waren Dalfsen (vrijdag), Steenwijkerland (zaterdag) en Deventer (zondag).

  GGD IJsselland test alleen nog op afspraak

  Vanaf dinsdag 9 november kun je alleen nog met een afspraak voor testen terecht bij één van de testlocaties in regio IJsselland. GGD IJsselland gaat voorlopig stoppen met het aanbieden van ‘testen zonder afspraak’.

  Explosieve vraag naar testen

  De vraag naar coronatesten neemt explosief toe in regio IJsselland. Daarom schaalt de GGD verder  op om aan de sterk gestegen testvraag te kunnen voldoen. Wanneer er alleen testen op afspraak gedaan worden, kunnen lange wachtrijen bij de testlocaties worden voorkomen en kan de inzet van testpersoneel beter worden gepland. Om de testcapaciteit per dag optimaal te kunnen benutten, heeft GGD IJsselland besloten om het ‘testen zonder afspraak’ voorlopig stop te zetten.

  Laat je testen bij klachten

  Mensen wordt nog steeds gevraagd zich te laten testen bij coronaklachten, om het virus er zo snel en goed mogelijk onder te krijgen. In regio IJsselland kan dit alleen op afspraak en op locaties in de buurt. Klik hier voor de actuele locaties en openingstijden. Een afspraak maken kan makkelijk en snel via het telefoonnummer 0800 – 1202 of online via coronatest.nl.  

  Update woensdag 3 november: minder positieve testuitslagen in de afgelopen zeven dagen

  Het aantal besmettingen in IJsselland is de afgelopen dagen tot onder de 300 gedaald. Op maandag 1 november waren er 202 en op dinsdag 2 november 276 positieve testen in onze regio. Dit komt neer op 37,8 en 51,6 besmettingen regiobreed per 100.000 inwoners. Kampen telde maandag en Zwartewaterland op dinsdag het verhoudingsgewijs hoogste aantal positieven. De minste besmettingen deden zich gisteren voor in Dalfsen en maandag in Ommen.

  Minder testen afgenomen

  Het aantal besmettingen in zeven dagen daalde licht vergeleken met de week er voor. Bij GGD IJsselland zijn in de laatste week van oktober ook minder testen afgenomen (gemiddeld ruim 1400 per dag) dan de week daarvoor (bijna 1700 per dag).

  Waar kun je je laten testen en vaccineren

  Gisteren is in Genemuiden een tijdelijke testlocatie geopend. Je kunt je hier van maandag tot en met zaterdag op afspraak laten testen. Zie voor meer informatie het locaties-overzicht op onze website. Op deze pagina staan ook de adressen en openingstijden van onze andere tijdelijke en vaste test- en vaccinatielocaties.

  Kijk eerst op onze website

  Dit overzicht met alle locaties wordt regelmatig geactualiseerd. Wil je voorkomen dat je te vroeg of te laat op een test- of priklocatie arriveert? Kijk vóór je vertrek nog naar de actuele openingstijden.

  We geven ook aan op welke locaties en tijdstippen het vaak extra druk is. Kun je je ook buiten zo’n piekmoment om laten testen of vaccineren? Kies dan voor langskomen op een tijdstip met gemiddeld minder bezoekers. Dit draagt bij aan een betere spreiding van bezoekers en minder of kortere wachttijden.

  Update vrijdag 5 november: ruim 350 besmettingen per dag in IJsselland

  Het aantal besmettingen schommelde de afgelopen dagen tussen de 350 en 400. Op woensdag 3 november waren er 361 positieve testen in onze regio en op donderdag 4 november 380. Dit komt neer op rond de 70 besmettingen per 100.000 inwoners. Zwartewaterland tekende op beide dagen voor het hoogste aantal besmettingen. De gemeenten met het verhoudingsgewijs laagste aantal positieven waren Olst-Wijhe en Dalfsen.

  Tijden en locaties

  Je kunt je bij ons op verschillende locaties (zowel vast als tijdelijk) gratis op corona laten testen of tegen corona laten vaccineren. De locaties en openingstijden staan op onze website. Dit overzicht wordt bij wijzigingen zo snel mogelijk bijgewerkt.

  Testen zonder afspraak in Genemuiden

  Vanaf maandag 8 november zijn ook inwoners van Genemuiden welkom om zich te laten testen zonder afspraak. Dit kan maandag tot en met zaterdag van 9 tot 10.45 en 11.30 tot 13 uur. Tot en met zaterdag 6 november wordt er op deze locatie (Grutto 1) alleen getest op afspraak.

  Meer testen afgenomen

  GGD IJsselland nam afgelopen week gemiddeld meer dan 2300 testen per dag af. Dit waren er ruim 550 meer dan in de week er voor.

  Update maandag 1 november: morgen wordt pop-up testlocatie Genemuiden geopend

  Het aantal besmettingen in onze regio is de afgelopen dagen zowel gestegen als weer licht gedaald. De cijfers per dag – met tussen haakjes het aantal positieve testen per 100.000 inwoners – waren: vrijdag 29 oktober 237 (44,3), zaterdag 30 oktober 356 (66,6) en zondag 31 oktober 346 (64,7). De gemeente Zwartewaterland telde op deze dagen het hoogste aantal positieven. De gemeenten met de laagste besmettingscijfers waren Ommen (op twee dagen) en Steenwijkerland.

  Testen na 11.30 uur kan ook

  Veel mensen hebben zich de afgelopen weken in de ochtend op een GGD-locatie laten testen. Dit zorgde soms voor wachttijden. Wil je minder risico lopen op een wachtrij? Laat je dan zo mogelijk na 11.30 uur testen of kies voor testen op afspraak. Daarnaast proberen we de doorlooptijd op piekmomenten te versnellen door de mogelijkheid te bieden om thuis al een vragenformulier in te vullen. Je kunt dit formulier downloaden via onze website en het vervolgens ingevuld meenemen naar de teststraat.

  Testlocatie Zwartewaterland

  GGD IJsselland opent morgen (dinsdag 2 november) in samenspraak met de gemeente Zwartewaterland een tijdelijke testmogelijkheid in d’Overtoom in Genemuiden. Je kunt je vervolgens van maandag tot en met zaterdag op afspraak op deze locatie laten testen. Een afspraak maken kan op coronatest.nl of via telefoonnummer 0800 – 1202 (tussen 8.30 en 17 uur). Het testadres is Gruttolaan 1.

  Telefoonnummers voor testen in Staphorst

  In Staphorst kun je je zowel met als zonder afspraak laten testen. De tijdelijke testlocatie aan de Rietdekker 2 is dagelijks geopend voor wie coronagerelateerde klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die positief is getest. Je kunt voor het testen op afspraak naar twee telefoonnummers bellen: 0522 – 747 181 of 0800 – 1202 (dagelijks tussen 8.30 en 17 uur). Laatstgenoemd landelijk nummer is aan het lokale telefoonnummer toegevoegd. Dit betekent dat je ook in Staphorst terecht kunt voor een coronatest als je niet in deze gemeente woont.

  Zie voor de andere testlocaties (tijdelijk en pop-up) en hun openingstijden onze website.

  Route prikbus

  Je kunt je bij de GGD op meerdere vaste en tijdelijke locaties laten vaccineren. Ook rijdt er op meerdere dagen per week een prikbus naar locaties in onze regio. Het routeschema voor de prikbus voor tot en met aanstaande donderdag ziet er als volgt uit:

  • Maandag 1 november: Deventer, Deventer Buitensociëteit, tot 19.30 uur
  • Dinsdag 2 november: Deventer, Deventer Buitensociëteit, van 9 - 15.30 uur
  • Woensdag 3 november: Zwolle, Plantagekerk, Ter Pelkwijkstraat 17, van 9 - 15.30 uur
  • Donderdag 4 november: Zwolle, Plantagekerk, Ter Pelkwijkstraat 17, van 13 - 19.30 uur

  Je kunt in deze bus ook informatie inwinnen over vaccineren. Kijk voor de actuele prikbusroute op onze website.

  Pop-up locaties vaccineren

  Je kunt je ook op niet mobiele pop-up locaties laten vaccineren. Dat kan deze week in Deventer op de volgende tijdstippen:

  • Woensdag 3 november: HalteZ, Zwolseweg 190A, van 9 -15.30 uur 
  • Donderdag 4 november: HalteZ, Zwolseweg 190A, van 13 - 19.30 uur

  Kijk voor het actuele overzicht van alle vaccinatielocaties op onze website.

  Archief updateberichten

  GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
  Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.