Financiering beschermd wonen
Heeft de instelling voor beschermd wonen een subsidierelatie met de gemeente? Dan geldt een beschermd wonen-vergoeding via zorg in natura (ZIN). De gemeente en de instelling regelen de administratie rondom beschermd wonen.
Wanneer je specifieke wensen hebt waaraan een gecontracteerde aanbieder niet kan voldoen op bijvoorbeeld het gebied van zorgvisie, omvang of levensbeschouwing, dan is het onder voorwaarden mogelijk om beschermd wonen te bekostigen vanuit een persoonsgebonden budget (Pgb). Je kunt dit aangeven nadat je een toekenning voor beschermd wonen hebt ontvangen. De Centrale Toegang toets of je hiervoor in aanmerking komt. Hiervoor moet je eerst een pgb-plan opstellen waarin je beschrijft hoe budget wenst in te zetten. Ook geef je in dit plan aan hoe je onderzoek hebt gedaan naar de kwaliteit en doelmatigheid van je aanbieder van voorkeur.
Bekijk voor meer informatie de instructie om het pgb-plan in te vullen.
Leestip
Het ministerie van VWS legt uit hoe het pgb werkt in twee documenten:
- 10 korte punten om te zien of het zelf organiseren van zorg met een budget bij je past
- uitleg in tekst om te lezen wat er komt kijken bij het beheren van een pgb
Eigen bijdrage
Voor beschermd wonen is een eigen bijdrage nodig. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) stelt de hoogte van de eigen bijdrage vast en int deze.