Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Home Corona

Corona

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Dat doen we door de coronamaatregelen na te leven, bij klachten thuis te blijven en het testen, bron- en contactonderzoek en het vaccinatieprogramma. Op deze pagina vind je informatie over wat GGD IJsselland doet op het gebied van corona en links naar andere websites.

Telefoonnummers

Landelijk informatienummer
Bel 0800 - 1351 voor algemene vragen over corona en coronavaccinatie (zeven dagen per week 8.00-20.00 uur).

Aanmelden voor een gratis coronatest
Dat kan op twee manieren:

Prioriteit voor zorg en onderwijs
Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel kunnen mogelijk sneller terecht voor een test én uitslag door te bellen met 0800-8101 (zeven dagen per week 07.30-20.00 uur). Je kunt een afspraak met voorrang alleen maken door te bellen, niet via de website van Rijksoverheid! Bekijk hier welke zorgmedewerkersleraren en medewerkers van de kinderopvang in aanmerking komen voor een coronatest met prioriteit.

Contact met GGD IJsselland
Contact met GGD IJsselland voor algemene vragen over het coronavirus kan via: 088 - 443 03 70- zeven dagen per week 08.30-17.00 uur (niet bellen voor de uitslag van een coronatest). Heb je een vraag over de coronavaccinatie speciaal aan GGD IJsselland? Kijk eerst op deze webpagina of je je antwoord al kunt vinden. Bel anders ons algemene telefoonnummer 038 428 14 28.

Hulplijnen
Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? In het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 van het RIVM vind je hulplijnen.

Hygiënemaatregelen

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

  • Houd afstand van elkaar (1,5 meter)
  • Draag een mondneusmakser
  • Blijf bij (milde) klachten thuis
  • Nies en hoest in je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Was je handen regelmatig
  • Heb je klachten? Laat je testen.

  

Coronatest

Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Met de test weet je of je besmet bent en of je een risico vormt voor jouw omgeving. Bij GGD IJsselland kun je gratis en betrouwbaar laten testen. Wij hebben verschillende locaties voor de coronatest. Lees hier meer over het maken van een afspraak. Mensen uit de zorg en het onderwijs kunnen in aanmerking komen voor een test met voorrang. In enkele gevallen kun je ook een coronatest zonder klachten krijgen via de GGD. We streven ernaar dat je de uitslag van de test binnen 48 uur nadat je getest bent ontvangt.

Ook is er de zelftest die je kunt gebruiken om erachter te komen of je corona hebt. De zelftest is alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Een zelftest is minder nauwkeurig dan een professioneel afgenomen test. Daarom moet je je na een positieve zelftest laten hertesten bij de GGD. Een afspraak maken kan online via Coronatest.nl. Of je kunt bellen naar 0800-1202. Een afspraak maken kan niet bij de regionale GGD. Meer informatie over de zelftest vind je op onze website bij testen zonder klachten.

Coronavaccinatie

Begin 2021 zijn wij gestart met het geven van coronavaccinaties. De Rijksoverheid bepaalt de volgorde van het vaccineren. Op de website van rijksoverheid vind je meer informatie. Ben je aan de beurt voor coronavaccinatie? Dan ontvang je een persoonlijke uitnodiging. Dan kun je telefonisch een afspraak maken via een landelijk callcenter van de GGD-en. De vaccinatie is gratis.
 

Bron- en contactonderzoek

Wanneer je het coronavirus hebt, voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Wil je weten hoe dit werkt?

App CoronaMelder

Help je mee corona onder controle te houden? Download de CoronaMelder app. CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Heb je vragen over de app? Bel 0800 – 1280 (dagelijks van 8.00-20.00 uur) of bekijk de website van Coronamelder.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.