Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Corona en reizen

Corona en reizen

Ga jij binnenkort op reis? Bereid je dan goed voor. Elk land heeft zijn eigen coronaregels. Op deze pagina zetten we voor je op een rij waar je om moet denken en waar je nuttige informatie kan vinden.

Tips voor een goede voorbereiding

 • Checken welke coronaregels er op jouw vakantiebestemming gelden doe je op wijsopreis.nl.
 • Om de CoronaCheck-app te kunnen gebruiken heb je een DigiD nodig. Nog geen DigiD? Vraag deze op tijd aan via digid.nl, ook voor je kinderen.
 • Op testenvoorjereis.nl vind je alle informatie over coronatesten voor jouw reis naar het buitenland.
 • Kijk goed bij het reisadvies welke soort test je nodig hebt. Voor een buitenlandse reis heb je vaak een NAAT-test (zoals PCR of TMA) nodig. Let hierop bij het maken van een afspraak voor een coronatest. Lees meer over de verschillende soorten coronatesten

Reis in de EU met het Digitaal Corona Certificaat

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het je makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:

 • recent negatief getest is op corona, of;
 • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
 • hersteld is van een coronabesmetting.

Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf. Bekijk wijsopreis.nl voor de laatste stand van zaken in het land van jouw bestemming.

Het DCC kan in alle EU-lidstaten worden gebruikt en is geldig sinds 1 juli 2021.

 

CoronaCheck-app

In Nederland is het DCC onderdeel van de CoronaCheck-app. In deze app vind je twee QR-codes: een voor internationaal gebruik en een voor gebruik in Nederland om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit. De reden voor dit verschil is dat de QR-code voor internationaal reizen meer persoonsgegevens zal bevatten. Hierbij wordt uiteraard ook goed gekeken naar privacy en databeveiliging.

Liever een print op papier?

Heb je geen smartphone of print jij jouw coronastatus liever uit? Via coronacheck.nl/print kun je jouw negatieve test, volledige (booster)vaccinatie of herstelbewijs ook uitprinten op papier en meenemen als je op reis gaat. Heb je geen computer of smartphone, dan kun je bellen met 0800-1421. Je kan dan een coronabewijs toegestuurd krijgen.

   

  Bij terugkomst

  • De overheid voert regelmatig wijzigingen door in het beleid voor terugkomst naar Nederland en testen bij thuiskomst. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.
  • Vakantiegangers die met corona-gerelateerde klachten terugkomen van vakantie wordt geadviseerd om een zelftest te doen. Meer info vind je op de website van de Rijksoverheid.

  GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
  Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.