Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCoronaCoronatest bij klachten De PCR-test en sneltesten

Welke test is betrouwbaar?

In de strijd tegen het coronavirus laten veel mensen zich testen. Je kunt je binnen 24 uur gratis en betrouwbaar laten testen op een testlocatie van de GGD. Maar je kunt je ook laten (snel)testen door een commercieel bedrijf waarvan de testen goedgekeurd zijn door het RIVM. Een test bij deze bedrijven is niet gratis.

Wil je je laten testen door een commercieel bedrijf? Kijk dan eerst of het om een goedgekeurde test gaat: dat wil zeggen een PCR-test of een goedgekeurde antigeentest.
Wat zijn de verschillen? En welke testen zijn betrouwbaar? We hebben de informatie voor je op een rij gezet.

PCR-test

Met een test kun je meten of iemand is besmet met het coronavirus. De eerste test die het RIVM goedkeurde is de PCR-test (PCR is een afkorting van polymerase chain reaction). Wij gebruiken deze betrouwbare PCR-test in alle testlocaties. Iedereen met coronaklachten kan zich bij ons gratis laten testen. Er zijn meer organisaties die de PCR-test gebruiken, bijvoorbeeld zorgorganisaties.

Hoe werkt de PCR-test?

Met een wattenstaafje halen we wat slijm achter uit je keel en je neus. Dit gaat naar een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit. Het duurt even voor je de uitslag van je PCR-test krijgt. Het proces van testen en het laten analyseren door het laboratorium kost tijd.

Positieve uitslag PCR-test?

Is het virus aanwezig? Dan is de uitslag ‘positief’. Dan ben je besmet met het coronavirus. De uitslag komt bij ons binnen van een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Je gaat thuis in isolatie. Wij als GGD IJsselland doen bron- en contactonderzoek.

PCR-test zonder symptomen

Je kunt ook een PCR-test krijgen als je geen symptomen hebt, maar alleen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest. Dan kun je vanaf de vijfde dag na het contact een test krijgen. Er zijn nog geen goedgekeurde sneltesten (antigeentesten) voor testen zonder symptomen. Als je in aanmerking komt, vertellen wij dat tijdens het bron- en contactonderzoek of je krijgt een melding in de CoronaMelder-app.

Sneltesten en meldingsplicht

Antigeentest

Het RIVM heeft ook een ander soort test goedgekeurd: de ‘antigeentest’ voor mensen met klachten. De uitslag is er veel sneller. Daarom worden ze ook wel sneltesten genoemd. Wij gebruiken de antigeentest in onze grote testlocatie in de IJsselhallen in Zwolle. Er zijn ook commerciële aanbieders, die deze test gebruiken.

Wanneer zijn positieve uitslagen van antigeentesten betrouwbaar?

Een positieve antigeentest is betrouwbaar als de test door het RIVM is goedgekeurd én is gedaan onder verantwoordelijkheid van een BIG-geregistreerde arts. 

Goedgekeurde sneltesten

Op dit moment zijn de volgende sneltesten goedgekeurd:

 • Abbott
 • AMP
 • Becton Dickinson
 • Biosynex
 • Biozek
 • Boditech
 • Healgen
 • LumiraDx
 • Meridian Bioscience
 • Roche
 • Romed
 • SD Biosensor
 • Siemens Healthineers 
 • Quidel
 • Wantai

Kijk voordat je een afspraak maakt op de website van het bedrijf welke test zij gebruiken. En let op: ook een goedgekeurde antigeentest (sneltest) is alleen betrouwbaar bij mensen mèt klachten!

Positieve uitslag na een betrouwbare sneltest?

Voldoet de test aan de eisen en is de uitslag positief? De uitslag komt bij de GGD binnen via een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd of via de arts die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de test. Een uitslag van een positieve test op een zogenaamde A-ziekte (waar COVID-19 onder valt) is meldingsplichtig. Dit betekent dat het lab of de arts de positieve uitslag moeten melden aan de GGD van de regio waar de geteste persoon woont. Ben je positief getest? Dan ga je thuis in isolatie. De GGD doet bron- en contactonderzoek.

Niet goedgekeurde antigeentesten

Er zijn ook bedrijven die sneltesten aanbieden die nog niet aan de eisen voldoen. Heb je een positieve uitslag? Dan doen we geen bron- en contactonderzoek. Ons advies: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan doen we bron- en contactonderzoek.

Antistoffentest

Sommige bedrijven gebruiken weer andere testen. Zoals de ‘antistoffentest’: in een druppel van je bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het coronavirus. Heb je het virus? Dan maakt je lichaam antistoffen aan om het virus te bestrijden. Maar het duurt enige tijd voordat je antistoffen aanmaakt. Dus het kan gebeuren dat je nog negatief test bij een antistoffentest, terwijl je al positief test bij de PCR-test. Je kunt al wel anderen besmetten.

Bovendien, er is nog veel onbekend over antistoffentesten. Het is nog niet zeker of iedereen antistoffen aanmaakt. Soms maken mensen met milde klachten maar heel weinig antistoffen aan. Ze testen negatief, maar ze zijn wel besmettelijk. Zulke testen zijn dus onbetrouwbaar.

Daarom heeft het RIVM deze testen nog niet goedgekeurd. En bij een positieve uitslag doen we dan ook geen bron- en contactonderzoek. Ons advies: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan doen we bron- en contactonderzoek.

Rol GGD bij commerciële testlocaties

Commerciële testlocaties hebben een meldingsplicht voor COVID-19 bij positieve uitslagen. We houden geen toezicht op de kwaliteit van andere testlocaties dan die van onszelf. Een (commerciële) aanbieder van (snel)coronatesten kan dus geen 'label' voeren of wijzen op een 'erkend' zijn door GGD IJsselland.

Meer informatie of een afspraak maken?

Landelijk informatienummer

Voor vragen over het coronavirus is er een algemeen telefoonnummer: 0800 - 1351 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur)

Informatie over testen

Aanmelden voor een test op het coronavirus

Bel voor een afspraak voor een coronatest (PCR) door de GGD met het landelijke afsprakennummer 0800 - 1202 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur). Je kunt je afspraak ook online maken met je DigiD via www.coronatest.nl

Werk je als zorgmedewerker, onderwijzer of leerkracht? Dan kom je in aanmerking voor testen met voorrang. Bel dan voor een afspraak 0800 - 8101 (dagelijks bereikbaar van 7.30 tot 20.00 uur).

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.