Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronatest zonder klachten (inclusief zelftest)

Coronatest zonder klachten

Je kunt ook een test krijgen als je geen symptomen hebt. Dit kan in enkele gevallen via de GGD (gratis) of via een commerciële partij. De Quarantainecheck van de Rijksoverheid helpt je om te bepalen wanneer je je moet laten testen.

Coronatest via de GGD

Je kunt in een aantal gevallen ook door de GGD getest worden als je geen symptomen van corona hebt:

  • Voor reizen naar Duitsland heb je een recente negatieve test nodig. Als het bezoek aan Duitsland noodzakelijk is, kun je je een gratis coronatest en -verklaring aanvragen via grenstesten.nl. Je kunt je dan laten testen op de testlocatie in Hardenberg.
  • Als je naar voren komt in het bron- en contactonderzoek kun je je zonder klachten laten testen. Bijvoorbeeld als je een huisgenoot, nauw contact of overige contact bent van iemand die positief getest is. Maak dan zo snel mogelijk een testafspraak om erachter te komen of je corona hebt.
  • Ook vanaf de vijfde dag na het laatste contact met iemand die positief getest is, kun je je laten testen. Als de uitslag van die laatste test negatief is mogen huisgenoten en nauwe contacten uit quarantaine.
  • Na een melding op de CoronaMelder-app kun je je ook zonder klachten laten testen.
  • Na een buitenlandse reis kun je je vijf dagen na thuiskomst laten testen. Elke buitenlandse reis verhoogt de kans op verspreiding van het coronavirus. Moet je toch naar het buitenland, bijvoorbeeld vanwege een (aanstaand) sterfgeval in de naaste omgeving? Dan ga je bij terugkomst direct 10 dagen in quarantaine. Door een coronatest te doen op dag 5 kun je de duur van de quarantaine eventueel verkorten. De Quarantaine Reischeck helpt om juiste keuzes te maken na terugkeer in Nederland. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Maak je afspraak online via Rijksoverheid.nl/coronatest (met je DigiD) of bel om een afspraak te maken het landelijke nummer 0800 - 1202. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Laat je bij klachten in alle gevallen zo snel mogelijk testen. Bij een positieve testuitslag kom je in het bron- en contactonderzoek. De positieve uitslag gaat, als je hier toestemming voor hebt gegeven, ook automatisch naar je huisarts.

Let op: Naast de GGD-teststraten zijn er ook commerciële aanbieders van coronatesten. Je moet dan betalen voor een test. Bij zo'n aanbieder kun je bijvoorbeeld terecht als je een negatieve testuitslag nodig hebt om naar het buitenland te gaan. Let op dat het om een door het RIVM goedgekeurde test gaat. Een recente non-COVID-19-verklaring kun je niet bij de GGD krijgen. 

Zelftest

De zelftest is beschikbaar in Nederland. Deze test kun je bij de drogist of apotheek kopen en gebruiken om erachter te komen of je corona hebt. De zelftest is alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Heb je klachten, ben je in contact geweest met iemand met corona of kom je terug uit een reis naar het buitenland? Dan vragen we je een afspraak te maken voor een coronatest bij één van onze testlocaties.

Een zelftest is minder nauwkeurig dan een professioneel afgenomen test. Daarom moet je  na een positieve zelftest laten hertesten bij de GGD. Een afspraak maken kan online via Coronatest.nl. Of je kunt bellen naar 0800-1202. Een afspraak maken kan niet bij de regionale GGD.

Tot de uitslag van de hertest bekend is, ga je in isolatie en jouw huisgenoten gaan in quarantaine. Wanneer jouw GGD-hertest negatief is, mag je uit isolatie en jouw huisgenoten mogen dan uit quarantaine. Is de hertest positief? Dan starten wij bron- en contactonderzoek. Bij iedere zelftest zit een bijsluiter met deze instructies. Op de website van Rijksoverheid vind je meer informatie over zelftesten.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.