Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronatest

Coronatest

Op deze pagina delen we informatie over de coronatest. De coronatest via de GGD is gratis. Bij GGD IJsselland hebben we 7 testlocaties. Meer informatie over coronatesten vind je op rijksoverheid.nl en op pagina met de verschillende coronatesten. Lees ook de 5 redenen om je te laten testen.

Bewijs positieve coronatest opvragen

Wil je een bewijs van de positieve uitslag van je coronatest opvragen? Dit kan via ons webformulier.

Wanneer kan ik me laten testen?

Op quarantainecheck.rijksoverheid.nl zie je of je je moet laten testen en of je in quarantaine of isolatie moet. Bekijk hieronder hoe je je kunt laten testen.

Coronatest als je klachten hebt

Laat je bij klachten zo snel mogelijk testen. Heb je klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Of kun je minder goed ruiken en is je smaak minder? Dan kun je je aanmelden voor een gratis test op het coronavirus. Ook als je milde klachten hebt. Bekijk hier informatie over je kind laten testen. Patiënten in het ziekenhuis met klachten die passen bij het coronavirus worden daar getest.

Hoe maak je een afspraak?

  • Op rijksoverheid.nl/coronatest (met je DigiD)
  • Telefonisch via het landelijke nummer 0800 – 1202 (dagelijks bereikbaar van 8 tot 20 uur)

Let op: het gebruik van de zelftest is alleen voor mensen zonder klachten. Laat je bij klachten dus altijd testen via de GGD.

Coronatest in de zorg en het onderwijs

Werk je in de zorg of het onderwijs en heb je klachten? Dan kom je mogelijk* in aanmerking voor testen met voorrang. Bel voor een afspraak naar 0800 - 8101 (dagelijks bereikbaar van 7.30 tot 20 uur). Een afspraak met voorrang kun je alleen telefonisch maken. Een test met voorrang is mogelijk op de testlocatie in Zwolle, Hardenberg of Deventer

Gebruik van zelftest

Binnen het onderwijs en de kinderopvang kunnen zelftesten ingezet worden om corona-uitbraken te voorkomen of te verkleinen. Deze zelftest is een test om snel te zien of een leerling of medewerker besmet is met het coronavirus. De zelftest is een aanvulling op de bestaande coronamaatregelen. Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig. Bekijk hier meer informatie over zelftest in het onderwijs en de kinderopvang. In deze video leggen we je uit hoe je een zelftest kunt gebruiken.

*Bekijk welke zorgmedewerkersleraren en medewerkers van de kinderopvang in aanmerking komen voor een coronatest met prioriteit bij de GGD.

Coronatest via bron- en contactonderzoek/CoronaMelder

Ben je in contact geweest met iemand die positief getest is? Dan kom je naar voren in het bron- en contactonderzoek of krijg je een melding van de CoronaMelder-app. Maak dan zo snel mogelijk een testafspraak om erachter te komen of je corona hebt. Ook vanaf de 5e dag na het laatste contact met iemand die positief getest is, kun je je laten testen. Als de uitslag van die laatste test negatief is mogen huisgenoten en nauwe contacten uit quarantaine.

Je maakt je afspraak hiervoor online via Rijksoverheid.nl/coronatest (met je DigiD). Je kunt ook bellen met het landelijke nummer 0800 – 1202 (dagelijks bereikbaar van 8 - 20 uur).

Coronatest voor toegang activiteit, evenement of kantoor

Wil je naar een activiteit of evenement waarvoor je een coronatoegangsbewijs nodig hebt? Dat kun je aanvragen via testenvoortoegang.org. Op rijksoverheid.nl vind je meer informatie.

Wie naar kantoor wil en preventief getest moet worden, kan via zijn of haar werkgever een test af laten nemen. Werkgevers kunnen hiervoor terecht via Werkgeverstesten.

Coronatest bij reizen

Ga je naar het buitenland?

  • Een recente non-COVID-19-verklaring kun je niet bij de GGD krijgen. Naast de GGD-teststraten zijn er ook commerciële aanbieders van coronatesten. Bij zo'n aanbieder kun je bijvoorbeeld terecht als je een negatieve testuitslag nodig hebt om naar het buitenland te gaan. Je moet dan betalen voor een test. Let op dat het om een door het RIVM goedgekeurde coronatest gaat.
  • Op wijsopreis.nl bekijk je wat je moet regelen voor je reis naar het buitenland en je terugkomst in Nederland.

Kom je terug uit het buitenland?

Na verblijf in een gebied met oranje reisadvies kun je je 5 dagen na thuiskomst laten testen. Bij terugkomst ga je direct 10 dagen in quarantaine. Door een coronatest te doen op dag 5 kun je de duur van de quarantaine eventueel verkorten. Maak hiervoor je afspraak via rijksoverheid.nl/coronatest (met je DigiD) of bel naar 0800 – 1202 (dagelijks bereikbaar van 8 tot 20 uur).De Quarantaine Reischeck helpt om juiste keuzes te maken na terugkeer in Nederland. Meer informatie vind je op rijksoverheid.nl.

Positieve uitslag bij zelftest

De zelftest is alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Heb je klachten, ben je in contact geweest met iemand met corona of kom je terug uit een reis naar het buitenland? Gebruik dan geen zelftest, maar bekijk de informatie bij 'coronatest als je klachten hebt' en maak een afspraak bij een van onze testlocaties

Hoe gebruik je de zelftest?

Bij iedere zelftest zit een bijsluiter met deze instructies. Op rijksoverheid.nl vind je meer informatie over zelftesten. In deze video leggen we je uit hoe je een zelftest kunt gebruiken.

Hertest na een positieve zelftest

Een zelftest is minder nauwkeurig dan een professioneel afgenomen test. Daarom moet je na een positieve zelftest laten hertesten bij de GGD. Maak online een afspraak via coronatest.nl of bel naar 0800 - 12 02 (dagelijks bereikbaar van 8 tot 20 uur). Tot de uitslag van de hertest bekend is ga je in isolatie. Jouw huisgenoten gaan in quarantaine. Wanneer jouw GGD-hertest negatief is, mag je uit isolatie en jouw huisgenoten mogen dan uit quarantaine. Is de hertest positief? Dan starten wij bron- en contactonderzoek.

Staat jouw situatie er niet bij?

Dan kun je niet getest worden via de GGD. Je kunt dan een betaalde test doen bij een commerciële aanbieders van coronatesten. Let op dat het om een door het RIVM goedgekeurde coronatest gaat.

Testuitslag

We streven ernaar dat je de uitslag van de test binnen 48 uur na je test ontvangt. Ook als je telefonisch een afspraak voor een test hebt gemaakt, kun je de uitslag bekijken met je DigiD via rijksoverheid.nl/coronatest. Je krijgt een e-mail als de uitslag in te zien is. Als je hiervoor toestemming hebt gegeven, wordt een positieve uitslag ook automatisch naar je huisarts gestuurd. Is de testuitslag positief en woon je in de regio IJsselland? Dan word je door ons gebeld voor het bron- en contactonderzoek. Woon je buiten de regio? Dan neemt de GGD van jouw regio contact op.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.