Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronatest

Coronatest

Heb je klachten, ben je in contact geweest met een positief getest persoon of kom je net uit het buitenland? Doe dan een zelftest. Een zelftest is een betrouwbaar en snel middel.

Is de zelftest positief?

Dan hoef je je niet meer te laten testen bij de GGD. Bij een positieve zelftest is het advies om in isolatie te gaan, zodat je voorkomt dat anderen besmet raken. Op mijnvraagovercorona.nl lees je hier meer over. Kijk voor adviezen na een positieve zelftest ook op rijksoverheid.nl.

Wanneer laat je je testen bij de GGD?

Voor bepaalde groepen is het advies om zich direct te laten testen met een NAAT-test, zoals PCR of TMA. Daarvoor kun je terecht bij de GGD. De coronatest bij de GGD is gratis. We testen 7 dagen per week op verschillende locaties in regio IJsselland. Je bent welkom op afspraak.

Je hebt een kwetsbare gezondheid

Heb je een kwetsbare gezondheid? Dan is het beter om direct een test bij de GGD te doen. Onderstaande groepen mensen kunnen bij de GGD terecht:

  • Mensen die wonen in een verpleeghuis of in een andere instelling met kwetsbare personen (mensen boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis)
  • Mensen die thuis wonen en naar een dagbesteding gaan.
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet als zij daarbij hulp krijgen.

Afspraak maken

Maak online een afspraak via coronatest.nl of bel naar 0800 - 12 02 (maandag t/m vrijdag: 8 - 18 uur, zaterdag en zondag: 9 - 17 uur). Neem je identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee naar de afspraak.

Je hebt een herstelbewijs nodig

Ga je op reis en heb je een herstelbewijs nodig? Dan kun je een test laten doen bij de GGD. Een herstelbewijs kun je 11 dagen na je positieve uitslag aanmaken via www.coronacheck.nl. Het herstelbewijs is een bewijs dat je positief getest bent op aanwezigheid van het coronavirus. 

Afspraak maken

Maak online een afspraak via coronatest.nl of bel naar 0800 - 12 02 (maandag t/m vrijdag: 8 - 18 uur, zaterdag en zondag: 9 - 17 uur). Neem je identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee naar de afspraak.

Je kunt geen zelftest doen

Heb je (milde) coronaklachten en kun je geen zelftest doen? Of twijfel je over de uitslag van de zelftest? Dan kan je een afspraak maken voor een test bij de GGD.

Afspraak maken

Maak online een afspraak via coronatest.nl of bel naar 0800 - 12 02 (maandag t/m vrijdag: 8 - 18 uur, zaterdag en zondag: 9 - 17 uur). Neem je identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee naar de afspraak.

Je gaat op reis

Ga je naar het buitenland?

Check voor je vertrekt wat de eisen zijn voor het inreizen van het land waar je naartoe wilt gaan: 

  • Op testenvoorjereis.nl vind je alle informatie over coronatesten voor jouw reis naar het buitenland.
  • Op wijsopreis.nl bekijk je wat je moet regelen voor je reis naar het buitenland.

Terug uit het buitenland?

De overheid voert regelmatig wijzigingen door in het beleid voor terugkomst naar Nederland en testen bij thuiskomst. De huidige maatregelen voor terugkomst per land zijn hier te vinden.

Testuitslag bij de GGD

We doen onze best om de uitslag zo snel mogelijk met je te delen. Meestal is dat binnen 48 uur. Je kunt de uitslag bekijken op coronatest.nl, ook als je telefonisch een afspraak hebt gemaaktJe krijgt een e-mail als de uitslag er is.

Heb je schade doordat je de testuitslag te laat krijgt? Dan betaalt de GGD die schade niet. De GGD is niet aansprakelijk. Heb je een negatieve testuitslag nodig om op reis te gaan? Maak dan een afspraak bij een commerciële testaanbieder. Kijk hier voor meer informatie.

Positieve uitslag

Bij een positieve uitslag na een test bij de GGD word je gebeld en/of krijg je een mail van de GGD van jouw regio voor het bron- en contactonderzoek. De positieve uitslag wordt ook naar je huisarts gestuurd als je hier toestemming voor hebt gegeven.

Herstelbewijs toevoegen

Na een positieve NAAT-test (zoals PCR of TMA) bij de GGD kun je een herstelbewijs toevoegen aan het coronatoegangsbewijs. Lees meer over de CoronaCheck-app.

Ben je eerder positief getest door de GGD of een andere partij? Dan kunnen we een herstelbewijs voor je maken als je in de regio IJsselland woont. Dat kan alleen als je positieve test bij de GGD geregistreerd staat. Zie deze pagina met uitleg over het herstelbewijs.

Negatieve uitslag

Een negatieve uitslag van de coronatest betekent dat je geen corona had op het moment van testen. Heb je instructies ontvangen van de GGD vanwege bron- en contactonderzoek? Blijf die instructies dan opvolgen.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.