Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronatest

Coronatest

De coronatest via de GGD is gratis. Hier vind je meer informatie:

Wanneer kan ik mij laten testen?

Op quarantainecheck.rijksoverheid.nl zie je of je je moet laten testen en of je in quarantaine of isolatie moet. Bekijk hieronder hoe je je kunt laten testen.

Positieve uitslag bij zelftest

De zelftest is alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Heb je klachten, ben je in contact geweest met iemand met corona of kom je terug uit een reis naar het buitenland? Gebruik dan geen zelftest, maar bekijk de informatie bij 'coronatest als je klachten hebt' en maak een afspraak bij een van onze testlocaties

Hoe gebruik je de zelftest?

Bij iedere zelftest zit een bijsluiter met deze instructies. Op rijksoverheid.nl vind je meer informatie over zelftesten. In deze video leggen we je uit hoe je een zelftest kunt gebruiken.

Hertest na een positieve zelftest

Een zelftest is minder nauwkeurig dan een professioneel afgenomen test. Daarom moet je na een positieve zelftest laten hertesten bij de GGD. Maak online een afspraak via coronatest.nl of bel naar 0800 - 12 02 (dagelijks bereikbaar van 8 tot 20 uur). Tot de uitslag van de hertest bekend is ga je in isolatie. Jouw huisgenoten gaan in quarantaine. Wanneer jouw GGD-hertest negatief is, mag je uit isolatie en jouw huisgenoten mogen dan uit quarantaine. Is de hertest positief? Dan starten wij bron- en contactonderzoek.

Coronatest als je klachten hebt

Heb je klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts, minder goed kunnen ruiken en een verminderde smaak? Laat je dan zo snel mogelijk testen op het coronavirus bij de GGD. Ook als je milde klachten hebt. De test bij de GGD is gratis.

Testen zonder afspraak

Je kunt je zonder afspraak laten testen op de volgende vijf locaties:

  • Zwolle en Deventer: dagelijks tussen 9 - 10.45 uur, 11.30 - 13 uur en 14 - 15.45 uur. 
  • Ommen, Hardenberg en IJsselmuiden: dagelijks tussen 9 - 10.45 uur en 11.30 - 13 uur.

Afspraak maken

Maak je liever een afspraak? Dat kan op de volgende manieren:

  • Op rijksoverheid.nl/coronatest (met je DigiD)
  • Telefonisch via het landelijke nummer: 0800 – 1202 (dagelijks bereikbaar van 8 tot 20 uur)

Coronatest bij reizen

Ga je naar het buitenland?

Sinds 1 september 2021 kun je je niet meer bij de GGD'en laten testen voor je reis naar het buitenland. Er is voldoende testcapaciteit beschikbaar bij andere partijen die reizigerstesten aanbieden.

  • Op testenvoorjereis.nl vind je alle informatie over coronatesten voor jouw reis naar het buitenland.
  • Op wijsopreis.nl bekijk je wat je moet regelen voor je reis naar het buitenland.

Kom je terug uit het buitenland?

Na verblijf in het buitenland moet je je laten testen. Wanneer en hoe je dat doet, hangt af van de kleurcode van het gebied waar je was:

  • Na verblijf in een groen of geel gebied (als je een vaccinatie- of herstelbewijs hebt): zo snel mogelijk testen met een zelftest. Is de zelftest positief? Laat je dan testen bij de GGD.
  • Na verblijf in een geel gebied (als je geen vaccinatie- of herstelbewijs hebt): testen op dag 2 en op dag 5 na terugkomst met een zelftest of bij de GGD.
  • Na verblijf in een oranje of rood gebied: testen op dag 5 na terugkomst. Bij terugkomst ga je ook direct 10 dagen in quarantaine. Door een coronatest te doen op dag 5 kun je de duur van de quarantaine eventueel verkorten.

De Quarantaine Reischeck helpt om juiste keuzes te maken na terugkeer in Nederland. Meer informatie vind je op rijksoverheid.nl.

Afspraak maken

Maak je afspraak via rijksoverheid.nl/coronatest (met je DigiD) of bel naar 0800 – 12 02 (dagelijks bereikbaar van 8 tot 20 uur).

Coronatest in de zorg en het onderwijs

Werk je in de zorg of het onderwijs en heb je klachten? Dan kom je mogelijk* in aanmerking voor testen met voorrang. Bel voor een afspraak naar: 0800 - 8101 (dagelijks bereikbaar van 7.30 tot 20 uur). Een afspraak met voorrang kun je alleen telefonisch maken. Een test met voorrang is mogelijk op de testlocatie in Zwolle, Hardenberg of Deventer

Gebruik van zelftest

Binnen het onderwijs en de kinderopvang kunnen zelftesten ingezet worden om corona-uitbraken te voorkomen of te verkleinen. Deze zelftest is een test om snel te zien of een leerling of medewerker besmet is met het coronavirus. De zelftest is een aanvulling op de bestaande coronamaatregelen. Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig. Bekijk hier meer informatie over zelftest in het onderwijs en de kinderopvang. In deze video leggen we je uit hoe je een zelftest kunt gebruiken.

*Bekijk welke zorgmedewerkersleraren en medewerkers van de kinderopvang in aanmerking komen voor een coronatest met prioriteit bij de GGD.

Coronatest via bron- en contactonderzoek/CoronaMelder

Ben je in contact geweest met iemand die positief getest is? Dan kom je naar voren in het bron- en contactonderzoek of krijg je een melding van de CoronaMelder-app. Als je nog niet beschermd bent tegen corona, maak je zo snel mogelijk een testafspraak om erachter te komen of je corona hebt. Ook vanaf de 5e dag na het laatste contact met iemand die positief getest is, kun je je laten testen. Als de uitslag van die laatste test negatief is mogen huisgenoten en nauwe contacten uit quarantaine.

Afspraak maken

Je maakt je afspraak hiervoor online via Rijksoverheid.nl/coronatest (met je DigiD). Je kunt ook bellen met het landelijke nummer: 0800 – 1202 (dagelijks bereikbaar van 8 - 20 uur).

Coronatest voor toegang activiteit, evenement of kantoor

Wil je naar een activiteit of evenement waarvoor je een coronatoegangsbewijs nodig hebt? Dat kun je aanvragen via testenvoortoegang.org. Op rijksoverheid.nl vind je meer informatie.

Wie naar kantoor wil en preventief getest moet worden, kan via zijn of haar werkgever een test af laten nemen. Werkgevers kunnen hiervoor terecht via Werkgeverstesten.

Staat jouw situatie er niet bij?

Dan kun je je niet laten testen bij de GGD. Je kunt wel een betaalde test doen bij een commerciële aanbieders van coronatesten. Let op dat het om een door het RIVM goedgekeurde coronatest gaat.

Testuitslag

We streven ernaar dat je de uitslag van de test binnen 48 uur na je test ontvangt. Ook als je telefonisch een afspraak voor een test hebt gemaakt, kun je de uitslag bekijken met je DigiD via rijksoverheid.nl/coronatest. Je krijgt een e-mail als de uitslag in te zien is. Als je hiervoor toestemming hebt gegeven, wordt een positieve uitslag ook automatisch naar je huisarts gestuurd. Is de testuitslag positief en woon je in de regio IJsselland? Dan word je door ons gebeld voor het bron- en contactonderzoek. Woon je buiten de regio? Dan neemt de GGD van jouw regio contact op.

Bewijs toevoegen aan CoronaCheck

Heb je een positieve PCR-test gehad bij de GGD óf heb je een toegangstest of reizigerstest laten doen? Dan kun je dit toevoegen bij CoronaCheck. Ontbreekt er een testbewijs in de app of kun je geen QR-code aanmaken? Neem dan contact op met de backoffice testgegevens: 0800 - 50 90 of vanuit het buitenland: +31 85 11 24 972 (7 dagen per week 8 - 20 uur). Voor technische problemen kun je bellen naar 0800 - 14 21 (7 dagen per week 8 - 20 uur).

Ben je eerder positief getest door de GGD of een andere partij dan de GGD? Dan kunnen we een herstelbewijs voor je maken als je in de regio IJsselland woont. Dat kan alleen als je positieve test bij de GGD geregistreerd staat. De aanvraag loopt via dit webformulier.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.