Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronatest

Welke test is betrouwbaar?

Bij de GGD kun je je binnen 24 uur gratis en betrouwbaar laten testen op corona. Je kunt je ook laten (snel)testen door een commercieel bedrijf. Een test bij deze bedrijven is niet altijd gratis. Controleer altijd vooraf of het om een goedgekeurde test gaat. Dat wil zeggen een PCR-test of een goedgekeurde antigeentest. Wat zijn de verschillen en welke testen zijn betrouwbaar? We hebben de informatie voor je op een rij gezet.

PCR-test

De PCR-test is de meest betrouwbare test om corona aan te tonen. Deze test gebruiken we op alle testlocaties. Met een wattenstaafje haalt de tester wat slijm achter uit je keel en je neus. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit. De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook opspoort bij iemand die (nog) weinig virus bij zich draagt. Het proces van testen en het laten analyseren door het laboratorium kost tijd. Het duurt daarom even voor je de uitslag van je PCR-test krijgt. De afnamemethode is anders bij het testen van kinderen.

Sneltesten en meldingsplicht

Antigeentest

Het RIVM heeft ook een ander soort test goedgekeurd: de ‘antigeentest’. De uitslag is binnen enkele uren bekend, doordat deze test op de testlocatie kan worden afgelezen. De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test. GGD IJsselland biedt deze testmogelijkheid niet meer aan.

Let op: Je kunt met een antigeentest geen internationale QR-test ophalen in je CoronaCheck-app.

Positieve uitslag na een betrouwbare sneltest?

Voldoet de test aan de eisen en is de uitslag positief? De uitslag komt bij de GGD binnen via een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd en/of via de arts die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de test. Voor een uitslag van een positieve test op een zogenaamde A-ziekte (waar COVID-19 onder valt) geldt een meldingsplicht. Dit betekent dat het laboratorium en de arts de positieve uitslag moet melden aan de GGD van de regio waar de geteste persoon woont. Ben je positief getest? Dan ga je thuis in isolatie. De GGD doet bron- en contactonderzoek.

Zelftest

Een zelftest kan preventief gebruikt worden, maar is ook geschikt om te gebruiken bij mensen met corona-gerelateerde klachten. Kijk voor meer informatie over het gebruik van de zelftest op rijksoverheid.nl.

Het resultaat van een zelftest is minder betrouwbaar dan een test in de GGD-teststraat. Dat komt omdat je de test zelf doet, in plaats van een professionele medewerker. Ook gebruikt de GGD een test die betrouwbaarder is. De betrouwbaarheid van de zelftest hangt ook af van hoe goed je de test afneemt. Volg de aanwijzingen op de gebruiksaanwijzing dus op. In onderstaande video leggen we uit hoe je een zelftest kunt gebruiken.

Goedgekeurde testen

Laat je je testen bij een commercieel bedrijf? Controleer dan altijd vooraf of het om een goedgekeurde test gaat. Op rijksoverheid.nl kun je zien welke testen zijn goedgekeurd als antigeentest. 

Er zijn ook bedrijven die antigeen (snel)testen aanbieden die (nog) niet aan de eisen voldoen. In dat geval kan het zijn dat je een negatieve uitslag krijgt, maar intussen wel besmettelijk bent. Zulke testen zijn dus onbetrouwbaar. Ons advies: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. Andere bedrijven gebruiken testen om aan te tonen of je een infectie hebt doorgemaakt. Zoals de ‘antistoffentest’: in een druppel van je bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het coronavirus. Een positieve antistoffentest toont niet aan of je besmettelijk bent, maar dat je ooit in aanraking bent geweest met het virus. Ook kun je negatief testen terwijl je wel besmettelijk bent, omdat het een even duurt voordat je lichaam antistoffen aanmaakt. In deze periode ben je al wel besmettelijk. Het RIVM heeft deze testen (nog) niet goedgekeurd.

Rol GGD bij commerciële testlocaties

Commerciële testlocaties hebben een meldingsplicht voor COVID-19 bij positieve uitslagen. We houden geen toezicht op de kwaliteit van andere testlocaties dan die van onszelf. Een (commerciële) aanbieder van (snel)coronatesten kan dus geen 'label' voeren of wijzen op een 'erkend' zijn door GGD IJsselland.

Meer informatie of een afspraak maken?

Landelijk informatienummer

Voor vragen over het coronavirus is er een algemeen telefoonnummer: 0800 - 1351 (7 dagen per week bereikbaar van 8 tot 20 uur)

Informatie over testen

Aanmelden voor een test op het coronavirus

Bel voor een afspraak voor een coronatest (PCR) door de GGD met het landelijke afsprakennummer 0800 - 1202 (7 dagen per week bereikbaar van 8 tot 20 uur). Je kunt de afspraak ook online maken met je DigiD via coronatest.nl

Werk je als zorgmedewerker, onderwijzer of leerkracht? Dan kom je in aanmerking voor testen met voorrang. Bel dan voor een afspraak 0800 - 8101 (dagelijks bereikbaar van 7.30 tot 20 uur).

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.