Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronatest

Welke test is betrouwbaar?

Bij de GGD kun je je binnen 24 uur gratis en betrouwbaar laten testen op corona. Je kunt je ook laten (snel)testen door een commercieel bedrijf. Een test bij deze bedrijven is niet gratis. Controleer of het om een goedgekeurde test gaat. Dat wil zeggen een PCR-test of een goedgekeurde antigeentest. Wat zijn de verschillen en welke testen zijn betrouwbaar? We hebben de informatie voor je op een rij gezet.

PCR-test

De PCR-test is een betrouwbare test. Deze test gebruiken we op alle testlocaties. Met een wattenstaafje haalt de tester wat slijm achter uit je keel en je neus. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit. De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die (nog) weinig virus bij zich draagt. Het proces van testen en het laten analyseren door het laboratorium kost tijd. Het duurt daarom even voor je de uitslag van je PCR-test krijgt. De afnamemethode is anders bij het testen van kinderen.

LAMP-test

Dit is een soort PCR-test, maar met minder tussenstappen. Hierdoor heb je sneller de uitslag. Voor de LAMP-test zijn andere apparaten en stoffen nodig dan voor PCR-testen. De test zelf is net zo gevoelig als de gewone test. Deze test wordt (nog) niet gebruikt door GGD IJsselland.

Sneltesten en meldingsplicht

Zelftest

De zelftest is beschikbaar in Nederland. Deze test kun je bij de apotheek kopen en gebruiken om erachter te komen of je corona hebt. De zelftest is alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Heb je klachten, ben je in contact geweest met iemand met corona of kom je terug uit een reis naar het buitenland? Dan vragen we je een afspraak te maken voor een coronatest bij één van onze testlocaties.

Een zelftest is minder nauwkeurig dan een professioneel afgenomen test. Daarom moet je na een positieve zelftest laten hertesten bij de GGD. Tot de uitslag van de hertest bekend is, ga je in isolatie. Huisgenoten blijven ook thuis. Wanneer jouw GGD-hertest negatief is, mag je uit isolatie. Is de hertest positief? Dan starten wij bron- en contactonderzoek. Bij iedere zelftest zit een bijsluiter met deze instructies. Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je meer informatie over zelftesten.

Antigeentest

Het RIVM heeft ook een ander soort test goedgekeurd: de ‘antigeentest’. De uitslag is er veel sneller. Deze test is minder gevoelig dan de PCR-test. Vooral als er nog maar weinig virusdeeltjes aanwezig zijn kan de antigeentest onterecht negatief zijn. Deze test wordt gebruikt bij de testlocatie in Zwolle en Deventer.

Ademtest

Bij de ademtest wordt uitgeademde lucht onderzocht op moleculen die erop wijzen dat je besmet bent met het virus. Een ademtest kan een besmetting goed uitsluiten, maar niet goed aantonen. Dus negatief is negatief. Maar een 'positieve' ademtest moet altijd met een andere test bevestigd worden, zoals de PCR, LAMP of antigeentest. Deze test wordt (nog) niet gebruikt door GGD IJsselland.

Positieve uitslag na een betrouwbare sneltest?

Voldoet de test aan de eisen en is de uitslag positief? De uitslag komt bij de GGD binnen via een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd of via de arts die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de test. Voor een uitslag van een positieve test op een zogenaamde A-ziekte (waar COVID-19 onder valt) geldt een meldingsplicht. Dit betekent dat het lab of de arts de positieve uitslag moet melden aan de GGD van de regio waar de geteste persoon woont. Ben je positief getest? Dan ga je thuis in isolatie. De GGD doet bron- en contactonderzoek.

Goedgekeurde testen

  Testen die momenteel zijn goedgekeurd als zelftest:

  • Roche SD Biosensor SARS-CoV-2 Rapid Antigen Nasal Test
  • BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS rapid test
  • Acon Biotech Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test
  • AEnerG BV Lyher antigen test kit
  • MP Biomedicals Rapid test
  • BD Veritor system for rapid detection

  Op dit moment zijn de volgende sneltesten goedgekeurd:

  • Panbio van Abbott
  • AMP van AMEDA
  • BD Veritor van Becton Dickinson
  • Beijing Lepu Medical Technology
  • Biosynex
  • CerTest Biotect
  • Clungene van Hangzhou
  • Healgen
  • LumiraDX
  • NADAL
  • Sofia van Quidel
  • SD Biosensor F van Roche
  • SD Biosensor Q van Roche
  • CLINITEST van Siemens
  • Xiamen Boson
  • Shejiang Orient

  TIP: Kijk voordat je een afspraak maakt op de website van het bedrijf welke test zij gebruiken.

   Niet-goedgekeurde testen

   Er zijn ook bedrijven die sneltesten aanbieden die nog niet aan de eisen voldoen. In dat geval kan het zijn dat je een negatieve uitslag krijgt, maar intussen wel besmettelijk bent. Zulke testen zijn dus onbetrouwbaar. Ons advies: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. Andere bedrijven gebruiken testen om aan te tonen of je een infectie hebt doorgemaakt. Zoals de ‘antistoffentest’: in een druppel van je bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het coronavirus. Een positieve antistoffentest toont niet aan of je besmettelijk bent, maar dat je ooit in aanraking bent geweest met het virus. Ook kun je negatief testen terwijl je wel besmettelijk bent, omdat het een even duurt voordat je lichaam antistoffen aanmaakt. In deze periode ben je al wel besmettelijk. Het RIVM heeft deze testen (nog) niet goedgekeurd.

   Rol GGD bij commerciële testlocaties

   Commerciële testlocaties hebben een meldingsplicht voor COVID-19 bij positieve uitslagen. We houden geen toezicht op de kwaliteit van andere testlocaties dan die van onszelf. Een (commerciële) aanbieder van (snel)coronatesten kan dus geen 'label' voeren of wijzen op een 'erkend' zijn door GGD IJsselland.

   Meer informatie of een afspraak maken?

   Landelijk informatienummer

   Voor vragen over het coronavirus is er een algemeen telefoonnummer: 0800 - 1351 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur)

   Informatie over testen

   Aanmelden voor een test op het coronavirus

   Bel voor een afspraak voor een coronatest (PCR) door de GGD met het landelijke afsprakennummer 0800 - 1202 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur). Je kunt je afspraak ook online maken met je DigiD via www.coronatest.nl

   Werk je als zorgmedewerker, onderwijzer of leerkracht? Dan kom je in aanmerking voor testen met voorrang. Bel dan voor een afspraak 0800 - 8101 (dagelijks bereikbaar van 7.30 tot 20.00 uur).

   GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
   Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.