Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronatest

Verschillende soorten coronatesten

Bij de GGD kun je je gratis en betrouwbaar laten testen op corona. Je kunt je ook laten (snel)testen door een commercieel bedrijf. Een test bij deze bedrijven is niet altijd gratis. Wat zijn de verschillen en welke testen zijn betrouwbaar? We hebben de informatie voor je op een rij gezet.

NAAT-test, zoals PCR of TMA

De NAAT-test (zoals PCR of TMA) is de meest betrouwbare test om corona aan te tonen. Deze test gebruiken we op alle testlocaties. Met een wattenstaafje haalt de tester wat slijm achter uit je keel en je neus. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit. Deze test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de test het virus ook opspoort bij iemand die (nog) weinig virus bij zich draagt. Het proces van testen en het laten analyseren door het laboratorium kost tijd. Het duurt daarom even voor je de uitslag van je NAAT-test krijgt. De afnamemethode is anders bij het testen van kinderen.

Antigeentest

Het RIVM heeft ook de ‘antigeentest’ goedgekeurd. Dit wordt ook wel sneltest genoemd en de uitslag is binnen enkele uren bekend, doordat deze test op de testlocatie kan worden afgelezen. De antigeentest is minder gevoelig dan de NAAT-test (zoals PCR of TMA). GGD IJsselland biedt de antigeentest niet meer aan.

Positieve uitslag na een betrouwbare sneltest?

De uitslag komt bij de GGD binnen via een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd en/of via de arts die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de test. Voor een uitslag van een positieve test op een zogenaamde A-ziekte (waar COVID-19 onder valt) geldt een meldingsplicht. Dit betekent dat het laboratorium en de arts de positieve uitslag moet melden aan de GGD van de regio waar de geteste persoon woont. Ben je positief getest? Dan ga je thuis in isolatie. De GGD doet bron- en contactonderzoek.

Zelftest

Een zelftest kan preventief gebruikt worden, maar is ook geschikt om te gebruiken bij mensen met corona-gerelateerde klachten. Kijk voor meer informatie over het gebruik van de zelftest op rijksoverheid.nl.

Het resultaat van een zelftest is minder betrouwbaar dan een test in de GGD-teststraat. Dat komt omdat je de test zelf doet, in plaats van een professionele medewerker. Ook gebruikt de GGD een test die betrouwbaarder is. De betrouwbaarheid van de zelftest hangt ook af van hoe goed je de test afneemt. Volg de aanwijzingen op de gebruiksaanwijzing dus op. In onderstaande video leggen we uit hoe je een zelftest kunt gebruiken.

Rol GGD bij commerciële testlocaties

Commerciële testlocaties hebben een meldingsplicht voor COVID-19 bij positieve uitslagen. We houden geen toezicht op de kwaliteit van andere testlocaties dan die van onszelf. Een (commerciële) aanbieder van (snel)coronatesten kan dus geen 'label' voeren of wijzen op een 'erkend' zijn door GGD IJsselland.

Afspraak maken

Maak online een afspraak via coronatest.nl of bel naar 0800 - 12 02 (dagelijks bereikbaar van 8 tot 20 uur).

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.