Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronatest

Welke test is betrouwbaar?

Bij de GGD kun je je binnen 24 uur gratis en betrouwbaar laten testen op corona. Je kunt je ook laten (snel)testen door een commercieel bedrijf. Een test bij deze bedrijven is niet gratis. Controleer altijd voorag of het om een goedgekeurde test gaat. Dat wil zeggen een PCR-test of een goedgekeurde antigeentest. Wat zijn de verschillen en welke testen zijn betrouwbaar? We hebben de informatie voor je op een rij gezet.

PCR-test

De PCR-test is de meest betrouwbare test om corona aan te tonen. Deze test gebruiken we op alle testlocaties. Met een wattenstaafje haalt de tester wat slijm achter uit je keel en je neus. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit. De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook opspoort bij iemand die (nog) weinig virus bij zich draagt. Het proces van testen en het laten analyseren door het laboratorium kost tijd. Het duurt daarom even voor je de uitslag van je PCR-test krijgt. De afnamemethode is anders bij het testen van kinderen.

Sneltesten en meldingsplicht

Antigeentest

Het RIVM heeft ook een ander soort test goedgekeurd: de ‘antigeentest’. De uitslag is binnen enkele uren bekend, doordat deze test op de testlocatie kan worden afgelezen. De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test. GGD IJsselland biedt deze testmogelijkheid niet meer aan.

Let op: Je kunt met een antigeentest geen internationale QR-test ophalen in je CoronaCheck-app.

Positieve uitslag na een betrouwbare sneltest?

Voldoet de test aan de eisen en is de uitslag positief? De uitslag komt bij de GGD binnen via een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd en/of via de arts die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de test. Voor een uitslag van een positieve test op een zogenaamde A-ziekte (waar COVID-19 onder valt) geldt een meldingsplicht. Dit betekent dat het laboratorium en de arts de positieve uitslag moet melden aan de GGD van de regio waar de geteste persoon woont. Ben je positief getest? Dan ga je thuis in isolatie. De GGD doet bron- en contactonderzoek.

Zelftest

De zelftest is alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Heb je klachten, ben je in contact geweest met iemand met corona of kom je terug uit een reis naar het buitenland? Dan vragen we je een afspraak te maken voor een coronatest bij één van onze testlocaties.

Een zelftest is minder nauwkeurig dan een professioneel afgenomen test. Daarom moet je je na een positieve zelftest laten hertesten bij de GGD. Tot de uitslag van de hertest bekend is, ga je in isolatie. Huisgenoten blijven ook thuis. Wanneer jouw GGD-hertest negatief is, mag je uit isolatie. Is de hertest positief? Dan starten wij bron- en contactonderzoek. Bij iedere zelftest zit een bijsluiter met deze instructies. Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je meer informatie over zelftesten.

In onderstaande video leggen we uit hoe je een zelftest kunt gebruiken.

Goedgekeurde testen

  Bekijk op rijksoverheid.nl welke testen zijn goedgekeurd als zelftest.

  Per 27-05-2021 waren onderstaande antigeen testen goedgekeurd voor professioneel gebruik. Kijk voordat je een afspraak maakt op de website van het bedrijf welke test zij gebruiken. Controleer ook altijd of eerder goedgekeurde testen nog die status hebben.

  • Abbott – Panbio COVID-19-Ag rapid test
  • Becton Dickinson – BD Veritor COVID test
  • Roche – SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test
  • Roche – Elecsys SARS-CoV-2 Antigen Immuno assay
  • Romed – COVID-Ag Rapid test
  • Healgen Scientific Limited Coronavirus Ag Rapid Test
  • Quidel Corporation Sofia 2 SARS Antigen FIA
  • SD BIOSENSOR Inc. STANDARD Q COVID-19 Ag Test
  • Siemens Healthineers CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Test Y

  Niet-goedgekeurde testen

  Er zijn ook bedrijven die antigeen (snel)testen aanbieden die nog niet aan de eisen voldoen. In dat geval kan het zijn dat je een negatieve uitslag krijgt, maar intussen wel besmettelijk bent. Zulke testen zijn dus onbetrouwbaar. Ons advies: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. Andere bedrijven gebruiken testen om aan te tonen of je een infectie hebt doorgemaakt. Zoals de ‘antistoffentest’: in een druppel van je bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het coronavirus. Een positieve antistoffentest toont niet aan of je besmettelijk bent, maar dat je ooit in aanraking bent geweest met het virus. Ook kun je negatief testen terwijl je wel besmettelijk bent, omdat het een even duurt voordat je lichaam antistoffen aanmaakt. In deze periode ben je al wel besmettelijk. Het RIVM heeft deze testen (nog) niet goedgekeurd.

  Rol GGD bij commerciële testlocaties

  Commerciële testlocaties hebben een meldingsplicht voor COVID-19 bij positieve uitslagen. We houden geen toezicht op de kwaliteit van andere testlocaties dan die van onszelf. Een (commerciële) aanbieder van (snel)coronatesten kan dus geen 'label' voeren of wijzen op een 'erkend' zijn door GGD IJsselland.

  Meer informatie of een afspraak maken?

  Landelijk informatienummer

  Voor vragen over het coronavirus is er een algemeen telefoonnummer: 0800 - 1351 (7 dagen per week bereikbaar van 8 tot 20 uur)

  Informatie over testen

  Aanmelden voor een test op het coronavirus

  Bel voor een afspraak voor een coronatest (PCR) door de GGD met het landelijke afsprakennummer 0800 - 1202 (7 dagen per week bereikbaar van 8 tot 20 uur). Je kunt de afspraak ook online maken met je DigiD via coronatest.nl

  Werk je als zorgmedewerker, onderwijzer of leerkracht? Dan kom je in aanmerking voor testen met voorrang. Bel dan voor een afspraak 0800 - 8101 (dagelijks bereikbaar van 7.30 tot 20 uur).

  GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
  Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.