Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCoronaCoronavaccinatie Coronavaccinatie bij ouderen

Coronavaccinatie bij ouderen

Wie ouder is dan 80 jaar, ontvangt tussen begin februari en begin maart een uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie. De volgorde van uitnodigen is: van oud naar jong. De huisarts bepaalt wie mobiel genoeg is om naar een vaccinatielocatie van de GGD te gaan. Ben je niet mobiel genoeg? Dan zal de huisarts je op een later moment vaccineren, zodra hij of zij over het vaccin beschikt. Op deze pagina staat hoe het vaccineren werkt bij GGD IJsselland.

Ook als je in een instelling woont ontvang je de uitnodigingsbrief van het RIVM. In principe krijg je je vaccinatie van de instellingsarts of huisarts. Je bent vrij om te kiezen de vaccinatie toch te halen bij een GGD-vaccinatielocatie. Je maakt dan een afspraak via het landelijke afprakennummer dat in de uitnodigingsbrief staat.

Nog geen uitnodigingsbrief gehad? Niet iedereen krijgt deze uitnodiging op hetzelfde moment. Dit gebeurt in fases. Informeer eventueel bij je huisarts.

Een afspraak maken bij de GGD

Loopt het vaccineren via de GGD? Dan kun je via het telefoonnummer in de uitnodigingsbrief een afspraak maken voor vaccinatie. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. De telefonist stelt een aantal vragen en plant twee afspraken in. Het vaccineren bestaat namelijk uit twee prikken. Kun je zelf niet bellen? Dan kun je iemand anders vragen om het voor je te doen. Dat kan je kind, mantelzorger, gevolmachtigde, een medewerker van je verpleeghuis of een doventolk zijn.

Vul de vragenlijst in

Bij de uitnodigingsbrief zit een vragenlijst: de gezondheidsverklaring. Vul deze alvast in. Iemand mag je hierbij helpen, bijvoorbeeld een familielid, vriend of de huisarts. Gebruik je medicijnen? Dan hebben we bij de afspraak ook een medicatieoverzicht nodig. Dit kun je opvragen bij de apotheek.

Begeleiding bij de afspraak

Je mag één begeleider meenemen. We hebben bij de vaccinatielocaties bij GGD IJsselland ruime priklijnen en rustplekken ingericht, zodat er ook ruimte is voor één begeleider.
Mensen die naar een GGD-vaccinatielocatie kunnen komen zijn mobiel. Als iemand liggend vervoerd moet worden dan kan hij of zij niet door de GGD worden gevaccineerd maar door de huisarts.

Vervoer naar de locatie

Je mag zelf kiezen bij welke vaccinatielocatie je je laat vaccineren. GGD IJsselland heeft locaties voor coronavaccinatie in Zwolle (IJsselhallen) en Hardenberg (Evenementenhal). Als je geen vervoer hebt,kun je hulp vragen aan iemand die je kent. Je mag één begeleider meenemen. Er zijn ook vrijwillige initiatieven en organisaties om te helpen bij je vervoer. Als je weleens gebruik maakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen of Valys-vervoer, dan kun je deze gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Boek je rit zo snel mogelijk na het maken van de afspraak. 

Afspraak verzetten

Ben je verkouden of heb je andere coronagerelateerde klachten? Verzet dan de afspraak via het telefoonnummer in de uitnodigingsbrief.

Dit neem je mee naar je afspraak

Wil je bij bezoek aan de priklocatie het volgende meenemen? 

  • Je identificatiebewijs (een ID-kaart of paspoort);
  • Je afspraakbevestiging;
  • De ingevulde lijst met vragen over je gezondheid;
  • Trek kleding aan waarbij je makkelijk je bovenarm kunt ontbloten;
  • Een mondkapje

Hoe verloopt de afspraak?

De vaccinatielocaties van GGD IJsselland beschikken over veel parkeerruimte en zijn toegankelijk met rolstoel, rollator en scootmobiel. Bovendien zijn er rolstoelen aanwezig. Bij en in de locatie houd je 1,5 meter afstand tot anderen. Je meldt je bij de registratiebalie. Daarna ga je naar een vaccinatiekamer. Is de vaccinatie klaar, dan ga je door naar een wachtkamer. We willen zeker weten dat je geen bijwerkingen krijgt, daarom zit je na de vaccinatie nog 15 minuten in deze  wachtkamer. Er is altijd een arts aanwezig bij de vaccinatielocaties van GGD IJsselland.

Na de prik kun je nog een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Als je je zorgen maakt kun je contact opnemen met je huisarts.

Waar kan ik heen met mijn medische vraag?

Voor medische vragen over de coronavaccinatie kun je contact opnemen met je huisarts of bellen naar het hiervoor bestemde telefoonnummer in de uitnodigingsbrief.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.