Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Q&A corona voor jongeren

Informatie over corona kan soms best ingewikkeld zijn. Daarom hebben we voor jou deze pagina gemaakt met vragen (en natuurlijk de antwoorden) over corona.

Video: vragen Jesper (13 jaar) aan arts Els

Vragen van jongeren

Bijgewerkt op 9 september 2021

Ik heb (korter dan een kwartier) gezoend, kan ik daar ook corona van krijgen?

Ja, daar kun je wel corona van krijgen.

De kans dat ik ernstig ziek word is toch heel klein? Waarom zou ik me laten vaccineren?

Ook als je jong bent, kun je ziek worden en maanden klachten houden zoals moeheid, kortademig zijn, hoofd- of borstpijn, slecht kunnen concentreren en vergeetachtigheid. Dit belemmert je bij school, werk en uitgaan. En als je corona krijgt, kun je het virus verder verspreiden. Met name onder mensen die niet gevaccineerd zijn (waaronder kinderen, die weer anderen kunnen besmetten) en mensen bij wie de vaccinatie minder goed werkt (mensen met een stoornis in de afweer en ouderen).

Kun je onvruchtbaar worden van de vaccinatie?

Dat is een verhaal dat rondgaat, maar er is geen enkele aanwijzing voor dat dat zo is. Meer informatie over vaccinatie en zwangerschap vind je op RIVM.nl.

Ze weten nog helemaal niet wat de gevolgen en bijwerkingen zijn van vaccineren, dus ik neem geen risico.

Inmiddels zijn wereldwijd ruim 4 miljard prikken gezet. Er wordt voortdurend bijgehouden wat de bijwerkingen zijn. Hierover is al veel gepubliceerd. Bijwerkingen van vaccins op de lange termijn worden onderzocht, maar zijn niet waarschijnlijk. Dat komt door de manier waarop een vaccin werkt en de kennis die we hebben van andere vaccins. In Nederland houdt het Bijwerkingencentrum Lareb alle klachten nauwkeurig bij. Je kunt daar zelf ook bijwerkingen melden. De kans dat je last krijgt van langdurige of ernstige bijwerkingen van de vaccinatie is veel lager dan de kans dat je langdurige en ernstige klachten krijgt van corona.

Je kunt toch ook corona krijgen door de vaccinatie?

Nee, dat kan niet. Je krijgt geen virus ingespoten maar een onderdeel waarop je afweersysteem reageert. Dus je krijgt geen corona. Als je besmet wordt voordat je volledig gevaccineerd bent, kun je wel corona krijgen. Houd dus afstand en vermijd drukke plekken tot de prik werkt.

Doet de prik pijn?

De prik zelf voel je nauwelijks en is maar heel kort. Geef het aan als je bang bent voor de prik. Dan begeleidt de vaccinatiemedewerker en/of arts je van begin tot eind. Na de prik hebben sommige mensen last van een zere bovenarm of griepachtige klachten. Dit is meestal binnen 2 dagen verdwenen. Je lichaam is dan bezig om antistoffen te maken.

  Mag je je zonder toestemming van je ouders laten vaccineren?

  Ben je 16 jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren.

  Kan een stageplek eisen dat ik gevaccineerd ben?

  Nee, dat mogen zij niet eisen.

  Waarom moet ik nog afstand houden als ik al gevaccineerd ben?

  Afstand houden blijft belangrijk. Vaccinaties helpen zeker, maar je kunt nog steeds corona krijgen. Wel is die kans minder groot, ben je minder besmettelijk en heb je dan minder klachten dan je zou krijgen als je niet gevaccineerd was.

  Ik heb 2 dagen geleden m’n prik gehad en vandaag een positieve uitslag van de coronatest. Werkt mijn vaccinatie wel?

  De prik is te kort geleden om zijn werk te kunnen doen (jou voldoende antistoffen laten aanmaken om de besmetting te bestrijden). Het advies is om een 2e vaccinatie te halen, minimaal 8 weken na begin van de klachten of de positieve testuitslag. Dit geeft een booster en beschermt je tegen corona.

  Ik heb nergens last van, hoef ik dan niet te testen?

  Als je weer naar school gaat, adviseren wij je dringend om twee keer per week een zelftest te doen. Deze worden uitgereikt door je onderwijsinstelling.

  Hoe betrouwbaar is een zelftest?

  Een negatieve uitslag van een zelftest is voor ongeveer 80% betrouwbaar. Houd daarom ook na een negatieve uitslag van een zelftest afstand tot anderen. Als je klachten hebt, kun je het beste naar de GGD gaan voor een test. Ook als je in contact bent geweest met iemand met corona of als je net bent teruggekomen uit een risicogebied, laat je je testen bij de GGD. Is de uitslag van de zelftest positief? Dan is het ook belangrijk om de GGD te bellen voor een afspraak voor een controletest.

  Doorpraten?

  Misschien wil je doorpraten of heb je een hele andere vraag over corona. Dan mag je ook altijd chatten met iemand van de GGD via jouwggd.nl. Dat kan op werkdagen van 14 tot 22 uur en in het weekend van 18 tot 20 uur.

  GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
  Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.