Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Wat zijn de verschillen tussen de coronavaccins?

Als je bent gevaccineerd, is de kans kleiner dat je ziek wordt na besmetting met corona. Ook is er een minder grote kans dat je het virus aan anderen overdraagt. Ieder coronavaccin werkt anders, maar de veiligheid van alle coronavaccins staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) beoordeelt eerst een vaccin. Daarna doet het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat. Beiden onderzoeken en toetsen de veiligheid, betrouwbaarheid en werking van een vaccin. Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden ze in de gaten gehouden. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin wordt het niet toegelaten in Nederland.

Verschillende type vaccins

Er zijn verschillende soorten vaccins: mRNA, vector en eiwit. De werking van elk type vaccin is net iets anders. Het resultaat is bij allemaal gelijk. Na vaccinatie ben je beter beschermd tegen corona en ernstig ziek worden na een coronabesmetting.

mRNA-vaccins: Pfizer en Moderna

De mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna geven het lichaam informatie om een ongevaarlijk eiwit aan te maken dat het spike-eiwit heet. Er zitten ook spike-eiwitten aan de buitenkant van het virus dat corona veroorzaakt. Ons immuunsysteem herkent de lichaamsvreemde spike-eiwitten aan de buitenkant van het virus en maakt antistoffen aan om de virussen op te ruimen. Wanneer na vaccinatie de spike-eiwitten zijn gemaakt ruimt ons lichaam alle mRNA-moleculen weer op. In deze video over coronavaccins legt professor Marjolein van Egmond uit hoe mRNA-vaccins werken. 

Voor de 1e, 2e en boosterprik (18+) of herhaalprik (60+) met een mRNA-vaccin kun je tijdens openingstijden bij alle vaccinatielocaties terecht. Maak voor de kinderprik (5-11 jaar) een afspraak via 0800 - 7070 of planjeprik.nl.

Vectorvaccin: Janssen

Het vectorvaccin van Janssen levert net als bij de mRNA-vaccins een ‘code’ af aan je cellen om een ongevaarlijk eiwit aan te maken dat het spike-eiwit heet. Een viraal vectorvaccin gebruikt een onschadelijk verkoudheidsvirus om de code in de cellen te krijgen. Tegen het spike-eiwit kan het lichaam vervolgens antistoffen aanmaken. Hierdoor kan het lichaam bij blootstelling aan het coronavirus snel reageren en het virus opruimen. AstraZeneca is ook een vectorvaccin. In Nederland wordt niet meer met AstraZeneca geprikt.

Voor een 1e vaccinatie of boosterprik met Janssen kun je op afspraak terecht op donderdag bij onze vaccinatielocaties in Deventer en Zwolle

Eiwitvaccin: Novavax

Novavax is een zogenoemd eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ‘adjuvans’. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam, na de prik, antistoffen tegen de eiwitdeeltjes aanmaken. Als je dan later in contact komt met het coronavirus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Het Novavax-vaccin is een alternatief voor mensen van 12 jaar en ouder die geen mRNA-vaccin of vectorvaccin willen.

Voor een vaccinatie met Novavax kun je een afspraak maken via 0800 - 0174. Dit vaccin wordt alleen op onze locatie in Zwolle geprikt.

De vaccins op een rijtje

  Pfizer en Moderna Janssen Novavax
Soort vaccin mRNA vector eiwit
Bescherming tegen ernstig ziek worden 94% 66,9% 60-90%
Aantal prikken basisvaccinatie* 2 (vanaf 12 jaar) 1 2 (vanaf 18 jaar)
Kinderprik (5-11 jaar)** ja nee nee
Boosterprik (vanaf 12 jaar) ja ja nee
Herhaalprik (60-plus) ja nee nee
QR-code Nederland*** ja ja ja
QR-code Europa***/**** ja nee ja

* Bij een ernstige afweerstoornis zijn meer dan 2 prikken nodig in de basisvaccinatieserie. Hiervoor word je uitgenodigd door je medisch specialist.
** Het aantal prikken is afhankelijk van of het kind corona heeft gehad (geen prik nodig, mag wel) of niet (2 prikken).
*** Geldig tot 270 dagen na de laatste basisprik of (voorlopig) onbeperkt na de boosterprik.
**** Vanaf 16 maart is het mogelijk om na 1 Janssen en 1 boosterprik een extra prik met een mRNA-vaccin te laten zetten, zodat de QR-code ook voor Europa geldt. Afspraak maken? Bel 0800-1295.

Eventuele bijwerkingen

Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen). De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of koorts. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Bijwerkingen treden meestal op binnen 2 weken. Maak je je zorgen over een bijwerking? Neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verschillende vaccins? Kijk op vragenovercorona.nl of stel je vraag aan een zorgprofessional via 0800-77 077 07. 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.