Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Coronavaccins

Er zijn verschillende soorten vaccins tegen het coronavirus. GGD IJsselland gebruikt op dit moment: BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten vaccins en waar je kunt zien wat de verwachte volgorde van vaccineren is.

Keuze van type vaccin

De Gezondheidsraad en de minister van VWS kijkt of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Je kunt dus niet zelf kiezen voor een bepaald vaccin*. Een goedgekeurd vaccin kan niet gecombineerd worden met een ander goedgekeurd vaccin. Je ontvangt daarom één type vaccin. Na afloop van de vaccinatie krijg je een bijsluiter met informatie over dit vaccin.

*Een uitzondering geldt vanaf 23 juni 2021 voor het Janssen-vaccin: Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je voor dit vaccin kiezen zolang dit vaccin beschikbaar is. Lees meer over het Janssen-vaccin en de vrije keuze op de website van Rijksoverheid.

Volgorde van vaccineren

Wil je weten wanneer je aan de beurt bent voor vaccinatie? Dat bepaalt de Rijksoverheid. Vul de vragen in en bekijk vanaf wanneer je een uitnodiging kunt krijgen voor de coronavaccinatie.

Coronavaccin BioNTech/Pfizer (Comirnaty)

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is een ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Je lichaam maakt als reactie hierop antistoffen aan. Als je daarna in contact komt met het coronavirus beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat je ziek wordt van het virus. Dit vaccin gebruikt GGD IJsselland op alle vaste vaccinatielocaties (let op: niet bij de pop-up vaccinatielocaties).

Coronavaccin Moderna (Spikevax)

Het coronavaccin van Moderna is, net als BioNTech/Pfizar, een ‘mRNA-vaccin’. Moderna moet ook diepgevroren bewaard worden en is slechts beperkt houdbaar in de koelkast, maar de verpakkingseenheden zijn kleiner dan die van Pfizer. Zo kan het vaccin makkelijker verspreid worden onder bijvoorbeeld huisartsen(posten), verpleeghuizen, instellingen en (kleinschalige) woonvormen.

Coronavaccin AstraZeneca (Vaxzevria)

Het kabinet heeft besloten om het AstraZeneca-vaccin uitsluitend aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

Het coronavaccin van AstraZeneca werkt iets anders. Dit is een zogenoemd vector-vaccin. Aan een bestaand, onschuldig verkoudheidsvirus (een adenovirus) is een klein stukje van de genetische code van het coronavirus toegevoegd. Op die manier gaat het afweersysteem aan de slag om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan. Het kan makkelijk vervoerd worden en is te gebruiken door de GGD, huisartsen en ziekenhuizen. 

Coronavaccin Janssen (COVID-19 Vaccine Janssen)

Het coronavaccin van Janssen is, net als AstraZeneca, een zogenoemd vector-vaccin. Het vaccin kan worden bewaard rond de 2 tot 8 graden Celsius. Het coronavaccin van Janssen bestaat uit 1 prik. Vanaf 2 weken na de prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus. De kans dat je ziek wordt door het coronavirus wordt dan klein. Lees op rijksoverheid.nl vragen en antwoorden over het Janssen-vaccin.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.