Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCoronaCoronavaccinatie Coronavaccins

Coronavaccins

Er zijn verschillende soorten vaccins tegen het coronavirus. GGD IJsselland gebruikt op dit moment: BioNTech/Pfizer en AstraZeneca. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten vaccins en waar je kunt zien wat de verwachte volgorde van vaccineren is. Bekijk ook de coronavaccinatie talkshow met Daphne Bunskoek. Hierin beantwoorden experts veelgestelde vragen.

Keuze voor type vaccin

De Gezondheidsraad en de minister van VWS kijkt of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Je kunt dus niet zelf kiezen voor een bepaald vaccin. Een goedgekeurd vaccin kan niet gecombineerd worden met een ander goedgekeurd vaccin. Je ontvangt daarom één type vaccin. Na afloop van de vaccinatie krijg je een bijsluiter met informatie over dit vaccin.

Volgorde van vaccineren

Wil je weten wanneer je aan de beurt bent voor vaccinatie? Dat bepaalt de Rijksoverheid. Vul de vragen in en bekijk vanaf wanneer je een uitnodiging kunt krijgen voor de coronavaccinatie.

Coronavaccin BioNTech/Pfizer

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is een ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Je lichaam maakt als reactie hierop antistoffen aan. Als je daarna in contact komt met het coronavirus beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat je ziek wordt van het virus. Het vaccin van BioNTech/Pfizer is verpakt per 975 doses. Het moet daarnaast worden bewaard bij -75°C. Eenmaal uit de vriezer, zijn de 975 doses uit de verpakking nog een paar dagen houdbaar in een koelkast. Om verspilling te voorkomen, wordt dit vaccin door de GGD bewaard en gebruikt. De GGD is namelijk in staat om grote aantallen mensen te vaccineren. Van dit vaccin zijn twee prikken nodig.
Tussen die 2 prikken zit ongeveer 6 weken.

Coronavaccin AstraZeneca

Naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad van donderdag 8 april heeft het kabinet besloten om het AstraZeneca-vaccin uitsluitend aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

Het coronavaccin van AstraZeneca werkt iets anders. Dit is een zogenoemd vector-vaccin. Aan een bestaand, onschuldig verkoudheidsvirus (een adenovirus) is een klein stukje van de genetische code van het coronavirus toegevoegd. Op die manier gaat het afweersysteem aan de slag om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan. Dit vaccin is gekoeld houdbaar tussen 2 en 8 °C. Het kan makkelijk vervoerd worden en is te gebruiken door de GGD, huisartsen en ziekenhuizen. Van dit vaccin zijn twee prikken nodig. De 2e prik volgt ongeveer 12 weken na de 1e prik.

Coronavaccin Moderna

Het coronavaccin van Moderna is, net als BioNTech/Pfizar, een ‘mRNA-vaccin’. Het lijkt erg op het Pfizer-vaccin. Moderna moet ook diepgevroren bewaard worden en is beperkt houdbaar in de koelkast, maar de verpakkingseenheden zijn kleiner dan die van Pfizer. Zo kan het vaccin makkelijker verspreid worden onder bijvoorbeeld huisartsen(posten), verpleeghuizen, instellingen en (kleinschalige) woonvormen. Van dit vaccin zijn twee prikken nodig. De 2e prik krijg je minimaal 28 dagen na de 1e prik.

Coronavaccin Janssen

Het coronavaccin van Janssen is, net als AstraZeneca, een zogenoemd vector-vaccin. Het vaccin kan worden bewaard rond de 2 tot 8 graden Celsius. Het coronavaccin van Janssen bestaat uit 1 prik. Vanaf 2 weken na de prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus. De kans dat je ziek wordt door het coronavirus wordt dan klein. 

Werking bij gemuteerde varianten

Zover medio april 2021 bekend is, werken de vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, Janssen en AstraZeneca waarschijnlijk ook goed tegen gemuteerde varianten van het virus. De fabrikanten houden de situatie goed in de gaten.

Meer informatie

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.