Coronavaccins
Er zijn verschillende soorten vaccins tegen het coronavirus. Drie vaccins zijn tot nu toe goedgekeurd voor gebruik in Nederland: een vaccin van BioNTech/Pfizer, een vaccin van Moderna en een vaccin van AstraZeneca. GGD IJsselland gebruikt op dit moment: BioNTech/Pfizer en AstraZeneca. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten vaccins en waar je kunt zien wat de verwachte volgorde van vaccineren is.
Keuze voor type vaccin
De Gezondheidsraad en de minister van VWS kijkt of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Je kunt dus niet zelf kiezen voor een bepaald vaccin. Een goedgekeurd vaccin kan niet gecombineerd worden met een ander goedgekeurd vaccin. Je ontvangt daarom één type vaccin. Na afloop van de vaccinatie krijg je een bijsluiter met informatie over dit vaccin.
Volgorde van vaccineren
De Rijksoverheid heeft een overzicht gemaakt van de vaccinatievolgorde. Hier vind je per doelgroep de verwachte vaccinatieperiode, vaccintype en locatie (door wie word je gevaccineerd). Dit kan nog veranderen. De planning is afhankelijk van onder andere:
- goedkeuring en werking van de vaccins,
- levering en verspreiding van de vaccins
- en nieuwe ontwikkelingen door bijvoorbeeld adviezen van de Gezondheidsraad.
Coronavaccin BioNTech/Pfizer
Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is een ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Je lichaam maakt als reactie hierop antistoffen aan. Als je daarna in contact komt met het coronavirus beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat je ziek wordt van het virus. Het vaccin van BioNTech/Pfizer is verpakt per 975 doses. Het moet daarnaast worden bewaard bij -75°C. Eenmaal uit de vriezer, zijn de 975 doses uit de verpakking nog een paar dagen houdbaar in een koelkast. Om verspilling te voorkomen, wordt dit vaccin door de GGD bewaard en gebruikt. De GGD is namelijk in staat om grote aantallen mensen te vaccineren. Twee vaccinaties zijn nodig met een interval van drie tot zes weken.
Coronavaccin AstraZeneca
Het coronavaccin van AstraZeneca werkt iets anders. Dit is een zogenoemd vector-vaccin. Aan een bestaand, onschuldig verkoudheidsvirus (een adenovirus) is een klein stukje van de genetische code van het coronavirus toegevoegd. Op die manier gaat het afweersysteem aan de slag om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan. Dit vaccin is gekoeld houdbaar tussen 2 en 8 °C. Het kan makkelijk vervoerd worden en is te gebruiken door de GGD, huisartsen en ziekenhuizen. Medio februari 2021 is hier nog maar een beperkt aantal vaccins van beschikbaar. Twee vaccinaties zijn nodig met een interval van 12 weken.
Coronavaccin Moderna
Het coronavaccin van Moderna is, net als BioNTech/Pfizar, een ‘mRNA-vaccin’. Het lijkt erg op het Pfizer-vaccin. Moderna moet ook diepgevroren bewaard worden en is beperkt houdbaar in de koelkast, maar de verpakkingseenheden zijn kleiner dan die van Pfizer. Zo kan het vaccin makkelijker verspreid worden onder bijvoorbeeld huisartsen(posten), verpleeghuizen, instellingen en (kleinschalige) woonvormen. Twee vaccinaties zijn nodig met een interval van vier weken.
Werking bij gemuteerde varianten
Zover medio februari 2021 bekend is, werken de vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca waarschijnlijk ook goed tegen gemuteerde varianten van het virus. De fabrikanten houden de situatie goed in de gaten.
Meer informatie
- Bekijk hier onze pagina over coronavaccinatie
- Rijksoverheid heeft een pagina met vragen en antwoorden over de coronavaccins
- Rijksoverheid: Beschermt een vaccin ook als het 60 of 95% werkzaam is?
- Rijksoverheid: Bijsluiters van de verschillende coronavaccins
- RIVM deelt ook vragen en antwoorden over de coronavaccins
- Professor Marjolein van Egmond geeft in het filmpje van Amsterdam UMC antwoord op al je vragen rondom het coronavaccin