Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCoronaCoronatest bij klachten Je kind laten testen

Je kind laten testen

Ouders en verzorgers hebben vaak vragen over het testen van kinderen. Wanneer is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Op deze pagina vind je uitleg en verwijzingen naar websites met meer informatie.

Wanneer een kind laten testen?

In drie situaties is het verstandig je kind te laten testen:

  • Hij of zij heeft coronagerelateerde klachten. Laat je kind zo snel mogelijk testen, houd hem of haar thuis en probeer afstand te laten houden van de rest van het gezin.
  • Juf, meester of een ander kind uit de klas is positief getest. Je kind is een ‘nauw contact’ als het langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter is geweest van degene die positief is getest. Hij of zij moet dan 10 dagen in quarantaine. Je kind kan zich na vijf dagen laten testen. Is de uitslag negatief? Dan mag hij of zij uit quarantaine.
  • Je kind komt naar voren in een bron- en contactonderzoek, bijvoorbeeld omdat een huisgenoot of vriendje corona heeft. Ook nu kan je kind zich na vijf dagen laten testen. Is de uitslag negatief? Dan mag hij of zij uit quarantaine.

Testen met aandacht

Testen is nooit fijn. Wij doen er alles aan om het testen zo prettig mogelijk te maken, zeker bij kinderen. We nemen extra de tijd en leggen nog meer uit wat we gaan doen. Als jij of een ander gezinslid zich tegelijk met je kind laat testen, dan worden jullie samen getest. Je kind krijgt een dapperheidsdiploma mee na het testen. Dit diploma kan hij of zij naderhand inkleuren. De tekening is gemaakt door een medewerker van de GGD, die zelf testen afneemt.

In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname niet als erg vervelend beleven. We horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. Is je kind bang voor de test of denk je dat hij of zij het een nare ervaring zal vinden? Geef dat dan van te voren aan bij de testlocatie. Dan houden we daar extra rekening mee.

Wat kun je zelf doen?

Het scheelt als je je kind voorbereidt op de test. Vertel bijvoorbeeld dat het in een paar tellen gebeurd is en hoe de testmedewerkers eruit zien (beschermende kleding, mondkapje en handschoenen). Vertel over anderen die de test ook hebben gehad.

Tijdens de test kun je zorgen voor afleiding door bijvoorbeeld samen aan iets leuks te denken of een liedje te luisteren. Daar is tijd genoeg voor. Lukt dat niet? Tel dan samen af tot het voorbij is. Je kind mag ook bij je op schoot zitten tijdens de testafname.

Welke test?

Kinderen krijgen bij GGD IJsselland een PCR-test of antigeentest (sneltest). In de teststraat wordt bepaald welke test het meest geschikt is. De tester neemt met een wattenstaafje wat slijm uit de keel- en neusholte weg. Bij een antigeentest hoeft dat alleen uit de neusholte. 

Waarom geen andere test?

Er zijn ook andere testmethoden, maar die passen wij in de regio IJsselland niet toe bij kinderen. Deze testen hebben namelijk nadelen.

  • Bij de Sabbelwat ofwel speekseltest sabbelt het kind op een sponsje. Vaak moet een kind langer dan een kwartier sabbelen voor voldoende speeksel. Bijkomend nadeel is dat de testresultaten vaak langer op zich laten wachten, omdat apart geanalyseerd moet worden.
  • Dan is er nog de blaas- of ademtest. Deze test is vooralsnog alleen geschikt voor volwassenen. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de geschiktheid van deze test voor kinderen en naar andere, minder invasieve testmethoden.

Niet testen kan ook

Je kunt er ook voor kiezen je kind niet te laten testen. Het laten testen van je kind is nooit verplicht. Daar beslis je als ouder over. Je kind mag ook 10 dagen in quarantaine blijven of uitzieken (minimaal 7 dagen) om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan.

Afspraak maken

  • Heeft je kind klachten, maak dan een afspraak door te bellen naar 0800-1202. Is je kind 12 jaar of ouder? Dan mag jij de afspraak maken, maar moet je kind zelf ook even aan de telefoon komen om in te stemmen. Heeft je kind een eigen DigiD? Dan kunnen jullie ook online een afspraak maken via coronatest.nl.
  • Is je kind naar voren gekomen in bron- en contactonderzoek? Of is iemand in de klas positief getest op corona en is je kind een nauw contact? Dan krijg je van ons, school, kinderdagverblijf of BSO informatie over hoe je de afspraak kunt maken.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.