Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronatest

Je kind laten testen

Ouders en verzorgers hebben vaak vragen over het testen van kinderen. Wanneer is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Op deze pagina vind je uitleg en verwijzingen naar websites met meer informatie.

Wanneer een kind laten testen?

Twijfel je of je je kind wel of niet moet laten testen op corona? Bekijk dan de informatie op rijksoverheid.nl.

Testen met aandacht

Testen is nooit fijn. Wij doen er alles aan om het testen zo prettig mogelijk te maken, zeker bij kinderen. We geven extra zorg en aandacht. Als jij of een ander gezinslid zich tegelijk met je kind laat testen, dan worden jullie samen getest. Je kind krijgt een dapperheidsdiploma mee na het testen.

In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname niet als erg vervelend beleven. We horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. Is je kind bang voor de test of denk je dat hij of zij het een nare ervaring zal vinden? Geef dat dan van te voren aan bij de testlocatie. Dan houden we daar extra rekening mee.

Wat kun je zelf doen?

Het scheelt als je je kind voorbereidt op de test. Vertel bijvoorbeeld dat het in een paar tellen gebeurd is en hoe de testmedewerkers eruit zien (beschermende kleding, mondkapje en handschoenen). Vertel over anderen die de test ook hebben gehad. Je kind mag ook bij je op schoot zitten tijdens de testafname.

Kijktip

Ook interessant: de blog van Volkskrant met voorbereidtips voor opvoeders.

Welke test?

Bij GGD IJsselland krijgen kinderen een NAAT-test, zoals een PCR of TMA. De methode die we toepassen is de mid-turbinate bemonstering. De tester neemt met een wattenstaafje wat slijm uit de keel- en neusholte weg, maar minder diep in de neus. Lees hier meer over de aangepaste methode bij kinderen

Waarom geen andere test?

Er zijn ook een andere testmethode, maar die passen wij in de regio IJsselland niet toe bij kinderen. Deze test heeft namelijk nadelen.

  • Bij de Sabbelwat ofwel speekseltest sabbelt het kind op een sponsje. Vaak moet een kind langer dan een kwartier sabbelen voor voldoende speeksel. Bijkomend nadeel is dat de testresultaten vaak langer op zich laten wachten, omdat apart geanalyseerd moet worden.

Niet testen kan ook

Je kunt er ook voor kiezen je kind niet te laten testen. Het laten testen van je kind is nooit verplicht. Een kind met klachten (zoals hoesten, koorts of benauwdheid) dat niet getest is, mag weer naar de kinderopvang of school als het minimaal 24 uur volledig klachtenvrij is. Blijven er milde klachten aanwezig dan mag een kind na 7 dagen weer naar de kinderopvang of school. Heeft het kind contact gehad met iemand met corona? Dan is het advies om de instructie van de GGD op te volgen.

Afspraak maken

  • Heeft je kind klachten, maak dan een afspraak door te bellen naar 0800-1202. Is je kind 12 jaar of ouder? Dan mag jij de afspraak maken, maar moet je kind zelf ook even aan de telefoon komen om in te stemmen. Heeft je kind een eigen DigiD? Dan kunnen jullie ook online een afspraak maken via coronatest.nl.
  • Als je kind de test spannend vindt, kun je het beste telefonisch een afspraak maken.
  • Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, kun je samen met je kind getest worden. Maak hiervoor telefonisch een afspraak.
  • Is je kind naar voren gekomen in bron- en contactonderzoek? Dan krijg je van ons informatie over hoe je de afspraak kunt maken.

Houd je kind thuis totdat de testuitslag bekend is. Kijk voor meer informatie op de pagina Quarantaineregels voor gezinnen.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.