Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Kinkhoestvaccinatie

De 22wekenprik, de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen, valt binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Lees meer over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest begint met klachten die lijken op een gewone neusverkoudheid. Daarna krijg je last van hoesten. Dit kan uitlopen op langdurige hoestbuien. Soms is dit zo heftig dat je ervan moet braken. Het hoesten kan 3-4 maanden aanhouden. Een complicatie van kinkhoest is longontsteking. Jonge baby’s kunnen in zeldzame gevallen een hersenbloeding of zuurstoftekort in de hersenen krijgen. Hierdoor kan hersenbeschadiging ontstaan. Soms overlijden jonge baby’s aan kinkhoest. 

Hoe kun je kinkhoest voorkomen?

Door te vaccineren kun je kinderen beschermen tegen de complicaties van kinkhoest. Maar vaccineren kan pas als kinderen een paar weken oud zijn. In de eerste weken na de geboorte kunnen kinderen alsnog kinkhoest krijgen. En juist dan zijn ze erg kwetsbaar. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 100 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms sterft er een baby aan de ziekte. Door vaccineren wordt kinkhoest in de meeste gevallen voorkomen. Soms kun je toch nog kinkhoest krijgen, maar dan zijn de ziekteverschijnselen veel minder heftig. 

Beroepsgebonden kinkhoestvaccinatie

Werk je met kinderen jonger dan zes maanden (bijvoorbeeld als verpleegkundige, kraamverzorgster of verloskundige)? Dan wordt een kinkhoestvaccinatie geadviseerd. Door je te laten vaccineren, loop je geen kinkhoest op en kun je anderen ook niet besmetten. Door jezelf te beschermen, bescherm je dus jonge en kwetsbare kinderen. De beschermingsduur van de kinkhoestvaccinatie voor werknemers is 5 jaar.

Meer informatie over de beroepsgebonden kinkhoestvaccinatie vind je op de website van de Gezondheidsraad.

Algemene informatie over de vaccinatie

Een afspraak voor een kinkhoestvaccinatie maak je door tussen 08:00 en 12:00 uur te bellen naar de afdeling Reizigerszorg 088 - 443 06 33. Om er zeker van te zijn dat er plek is op het spreekuur, kun je het beste al een paar weken van tevoren bellen voor een afspraak.

Er zijn geen losse vaccins tegen kinkhoest verkrijgbaar. Daarom wordt een combinatievaccin gegeven, dat beschermt tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Een vaccinatie tegen DTP (zonder kinkhoest) wordt ook geadviseerd voor het reizen naar verre landen. De beschermingsduur voor de ziekten difterie, tetanus en polio is 10 jaar.

Heb je inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland via telefoonnummer 038 - 428 16 56 (niet voor afspraken). Of stel je vraag via het webformulier.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.