Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Legionella

Legionella is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Legionella is niet besmettelijk. De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Denk bij druppeltjes aan de douche, plantenspuit of tuinslang. Legionella adem je niet in door water te drinken of water te verdampen, bijvoorbeeld in waterbakjes. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water.

Wat zijn de klachten bij een legionellabesmetting?

De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen. Als je wel klachten krijgt, gebeurt dit meestal binnen twee tot tien dagen nadat je de bacterie hebt ingeademd. Sommige mensen krijgen een beetje griep. Deze gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over. Klachten in de eerste twee tot vijf dagen kunnen zijn:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Hoesten

Sommige mensen krijgen de veteranenziekte. Klachten kunnen dan zijn:

  • Snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel
  • gevolgd door een longontsteking met koorts boven de 39 graden Celcius
  • Hoesten
  • Soms kortademigheid
  • Soms braken en diarree

Ga dan snel naar de huisarts. Heel soms overlijdt iemand aan de veteranenziekte. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie. Je kunt de ziekte wel goed behandelen met antibiotica.

Hoe raken mensen besmet met legionella?

Besmetting vindt plaats via de longen. Als water met legionella in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. De ziekte kun je niet van de ene mens op de andere overdragen. De ziekte is dus niet besmettelijk.

Wie loopt kans om de veteranenziekte te krijgen?

Sommige mensen kunnen erger ziek worden:

  • Ouderen
  • Mensen met een slechte gezondheid of verminderde afweer
  • Rokers

Mensen die jonger zijn dan 40 jaar krijgen bijna nooit longontsteking door legionella.

Kunnen huisdieren ziek worden?

Nee, dat kan niet.

Wat kun je doen om de veteranenziekte te voorkomen?

Sommige bedrijven, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, sauna’s, zwembaden en hotels moeten maatregelen nemen om besmetting met legionella te voorkomen.

De kans dat je thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. Het RIVM heeft enkele tips om de kans op legionella thuis te verkleinen.

Is de veteranenziekte te behandelen?

Ja. Als je direct de juiste antibiotica krijgt van de huisarts dan kun je genezen. Het duurt een paar weken voordat je beter bent. Hoe eerder je met de behandeling begint, des te beter.

Wat doe ik als ik denk dat ik de veteranenziekte heb?

Bel de huisarts als je denkt dat je de veteranenziekte hebt. De huisarts kan onderzoeken of je ziek bent en je behandelen.

Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/legionella.


>>Download hier de pdf met vragen en antwoorden over legionella.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.