Mazelen
Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het mazelenvirus is van mens op mens overdraagbaar. Op deze webpagina vind je informatie over wat de ziekte mazelen inhoudt, hoe je mazelen kunt herkennen, wat je moet doen als je denkt dat je mazelen hebt en hoe je kunt voorkomen dat je mazelen krijgt. Heb je vragen over mazelen? Bel dan op werkdagen met ons team Infectieziektebestrijding of neem contact op met je huisarts.
Wat zijn de klachten bij mazelen?
Mazelen begint plotseling. De klachten kunnen zijn:
- koorts,
- niet lekker voelen,
- verkouden en hoesten,
- ontstoken ogen, waardoor iemand niet goed meer tegen licht kan,
- kleine witte vlekjes in de mond,
- na 3 tot 7 dagen komen vlekjes op de huid. Deze vlekjes komen eerst achter de oren en verspreiden daarna over het hele lichaam. De vlekjes voelen ruw, als schuurpapier.
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 7 tot 14 dagen. Meestal is het 10 dagen.
Sommige mensen kunnen erger ziek worden van mazelen. Ze krijgen bijvoorbeeld een oorontsteking of longontsteking. Heel soms gaat iemand dood door mazelen
Hoe kun je mazelen krijgen?
Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. De ziekte is heel besmettelijk.
Mensen kunnen elkaar al besmetten vanaf 4 dagen vóór de vlekjes beginnen. Ze blijven besmettelijk tot 4 dagen nadat de vlekjes verschenen.
Wie kan mazelen krijgen?
Iemand die al mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.
Mensen die nooit mazelen hebben gehad, kunnen de ziekte nog wel krijgen. Zeker mensen die niet zijn gevaccineerd tegen mazelen. Soms krijgt iemand die gevaccineerd is, toch mazelen. Dan is die persoon meestal minder ziek.
Sommige mensen kunnen erger ziek worden:
- baby’s jonger dan 14 maanden,
- zwangere vrouwen,
- mensen met minder afweer.
Wat kun je doen om mazelen te voorkomen?
Er is een vaccinatie om de ziekte te voorkomen. De BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond) is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen twee inentingen: als ze 14 maanden en als ze 9 jaar oud zijn. De mazelenvaccinatie is pas onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma sinds 1976. Mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1975 zijn alleen beschermd tegen mazelen als zij ooit de ziekte hebben gehad of toch een vaccinatie hebben gehad, buiten het RVP.
Ben je niet gevaccineerd tegen mazelen en heb je contact gehad met iemand die mazelen heeft? Dan kun je alsnog een vaccinatie krijgen. De vaccinatie moet je dan wel binnen 3 dagen na dit contact krijgen. Overleg hierover met de huisarts of de GGD.
Is mazelen te behandelen?
Mazelen gaat meestal vanzelf over. Medicijnen zijn dan niet nodig.
Wat doe ik als ik denk dat ik mazelen heb?
Bel de huisarts als je denkt dat je mazelen hebt. De huisarts kan onderzoeken of je mazelen heeft.
Kan iemand met mazelen naar een kindercentrum, school of werk?
Als je denkt dat je kind mazelen heeft, houd het dan thuis en bel de huisarts.
Als je huisarts vastgesteld heeft dat je kind mazelen heeft, vertel het dan aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van mazelen bij hun kind.
Als je als volwassene denkt dat je mazelen hebt, blijf dan thuis en bel je huisarts. Als de huisarts mazelen bij je heeft vastgesteld, overleg dan met de GGD/bedrijfsarts of met je werkgever wanneer je weer gaat werken.
Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/mazelen.