Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Monkeypox

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. In mei 2022 zijn er meerdere gevallen van monkeypox in Europa gemeld, die niet recent uit Afrika kwamen. Er wordt uitgezocht hoe deze mensen besmet zijn geraakt.

In Nederland is 20 mei 2022 de eerste patiënt met monkeypox bevestigd. Een toename van het aantal besmette mensen in Europa wordt verwacht.

Wie loopt risico op monkeypox?

In Nederland wordt bij steeds meer mensen monkeypox vastgesteld. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Monkeypox wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks, met iemand die besmet is.

Aanpak bestrijding

Richtlijnen voor eventuele maatregelen als quarantaine, isolatie, testen en vaccineren worden door het RIVM en het ministerie van VWS bepaald. De GGD voert deze richtlijnen uit. Lees meer over deze richtlijnen op de website van het RIVM.

Rol GGD bij monkeypox

In de bestrijding van een virus met een A-status, zoals monkeypox , heeft de GGD een vaste rol: preventief vaccineren en bron- en contactonderzoek. 

Bron- en contactonderzoek

Nadat artsen of laboratoria ons een melding van een besmetting sturen, informeren wij het RIVM en starten met bron- en contactonderzoek. De gegevens worden anoniem doorgegeven. Dit is een standaardproces bij een meldingsplichtige infectieziekte zoals bijvoorbeeld mazelen of legionellose en hoort dus bij de vaste werkzaamheden van de GGD.

Vaccineren

Op maandag 1 augustus start GGD IJsselland met vaccineren tegen monkeypox. De door het ministerie beschikbaar gestelde vaccins zijn bedoeld voor specifieke risicogroepen. Dat zijn de mensen met de grootste kans op monkeypox. Op die manier wordt de uitbraak van het virus het snelst beperkt.

Mensen die binnen deze specifieke risicogroepen vallen, ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor een vaccinatie. Zonder deze persoonlijke uitnodiging is vaccinatie niet mogelijk. Op de website van het RIVM  staat meer informatie over de risicogroepen. Val je binnen de risicogroep, maar heb je geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met je huisarts.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvangt een persoonlijke uitnodiging van GGD IJsselland. Zonder persoonlijke uitnodiging kom je op dit moment niet in aanmerking voor een vaccinatie.

Klachten

De klachten van een besmetting met monkeypox lijken op een besmetting met pokken, maar monkeypox verloopt in het algemeen veel milder. De ziekte begint vaak, maar niet altijd, met: 

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • gezwollen lymfeklieren
  • rillingen
  • moeheid

Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.

Kijk ook op deze pagina van het RIVM voor een overzicht van de symptomen en het verloop van de ziekte. Heb je klachten of vermoed je dat je monkeypox hebt? Bel dan je huisarts.

Wat doe je als je monkeypox vermoedt of hebt?

Als er een vermoeden is van besmetting bij jezelf of bij een ander is het belangrijk om geen intiem contact of seks te hebben. Ook niet met een condoom. En maak snel een testafspraak bij de GGD of je huisarts. Als de testuitslag positief is dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.

Meer informatie

Voor meer uitgebreide informatie over monkeypox en het vaccin kun je terecht op de website van het RIVM

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.