Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Mpox

Mpox (apenpokken) is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. In mei 2022 zijn er meerdere gevallen van mpox in Europa gemeld, die niet recent uit Afrika kwamen. Er wordt uitgezocht hoe deze mensen besmet zijn geraakt.

In Nederland is 20 mei 2022 de eerste patiënt met mpox bevestigd. Daarna volgde enkele gevallen in NL. Nu wordt er af en toe nog een enkel geval bevestigd.

Wie loopt risico op Mpox?

In Nederland wordt bij steeds meer mensen mpox vastgesteld. Iedereen kan mpox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Mpox wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks, met iemand die besmet is.

Aanpak bestrijding

Richtlijnen voor eventuele maatregelen als quarantaine, isolatie, testen en vaccineren worden door het RIVM en het ministerie van VWS bepaald. De GGD voert deze richtlijnen uit. Lees meer over deze richtlijnen op de website van het RIVM.

Rol GGD bij mpox

In de bestrijding van een virus met een bepaalde status, zoals mpox, heeft de GGD een vaste rol: vaccineren van mensen die contact gehad hebben met iemand die besmet is en bron- en contactonderzoek.

Bron- en contactonderzoek

Nadat artsen of laboratoria ons een melding van een besmetting sturen, informeren wij het RIVM en starten met bron- en contactonderzoek. De gegevens worden anoniem doorgegeven. Dit is een standaardproces bij een meldingsplichtige infectieziekte zoals bijvoorbeeld mazelen of legionellose en hoort dus bij de vaste werkzaamheden van de GGD.

Vaccineren

Op maandag 1 augustus start GGD IJsselland met vaccineren tegen mpox. De door het ministerie beschikbaar gestelde vaccins zijn bedoeld voor specifieke risicogroepen. Dat zijn de mensen met de grootste kans op mpox. Op die manier wordt de uitbraak van het virus het snelst beperkt. Dit lijkt goed gelukt. Daarom is eind 2022 deze vaccinatie campagne gestopt. Er wordt nu alleen nog gevaccineerd als iemand contact gehad heeft met iemand anders die besmet was met het virus.

Klachten

De verschijnselen van een besmetting met mpox lijken op die van een besmetting met pokken, maar mpox verloopt in het algemeen veel milder. Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag die eruit kan zien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze pokken kunnen pijnlijk zijn. Na het indrogen van de pokken blijven korsten over die na 2-3 weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat pokken littekens achterlaten op de huid.
Meer algemene klachten bij mpox zijn: 

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • gezwollen lymfeklieren 
  • rillingen
  • moeheid

Bij sommige mensen begint mpox met algemene klachten en krijgen zij daarna pokken, bij anderen is het andersom. In de uitbraak van 2022 zagen we bij een aantal patiënten proctitis, een pijnlijke ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm (het laatste deel van de darm). Soms is proctitis de enige klacht. Heb je klachten of vermoed je dat je mpox hebt? Neem contact op met je huisarts.

Wat doe je als je mpox vermoedt of hebt?

Als er een vermoeden is van besmetting bij jezelf of bij een ander is het belangrijk om geen intiem contact of seks te hebben. Ook niet met een condoom. En neem contact op met je huisarts voor een eventuele test. Als de testuitslag positief is dan start de GGD een bron- en contactonderzoek, om te zorgen dat niet meer mensen besmet worden. 

Meer informatie

Voor meer uitgebreide informatie over mpox en het vaccin kun je terecht op de website van het RIVM

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.