Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Schurft

Schurft is een besmettelijke ziekte. We noemen schurft ook wel scabiës. Schurft gaat niet vanzelf over. Snelle en precieze behandeling is daarom belangrijk. De behandeling zorgt ervoor dat je klachten niet uitbreiden en je andere niet besmet.

Wat is schurft

Schurft wordt veroorzaakt door een klein beestje; de schurftmijt. Dit beestje is niet met het blote oog te zien. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar haar eitjes. Eén van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk.

Besmetting

Je kan besmet raken als je langer dan 15 minuten lichamelijk contact hebt met iemand die schurft heeft. Bijvoorbeeld bij lichamelijke verzorging, seksueel contact, maar ook door het delen van een bed, kleding, verkleedkleren en knuffelbeesten. Schurft verspreidt zich daarom vaak snel in (zorg)instellingen en studentenhuizen.

Schurft? Behandel samen en precies!

Behandeling

Schurft is goed te behandelen met een speciale crème of tabletten. Een ander belangrijk onderdeel van de behandeling is het wassen van kleding en beddengoed. Daarnaat is het belangrijk dat mensen met wie je lang in contact bent geweest, ook een behandeling krijgen. Zo kun je verdere verspreiding voorkomen.

Meer informatie

Neem met vragen over schurft contact op met je huisarts, zij zijn de behandelaars. Of stel je vraag via het webformulier aan team Infectieziekten. Het team is tijdens kantooruren ook telefonisch bereikbaar op 038 - 428 16 56.

Kijk voor meer informatie op rivm.nl/scabiës

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.