Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Handig om te weten als je kind rond de 11 jaar is

Op deze webpagina lees je over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van kinderen rond de 11 jaar oud. Wil je het opgroeien en opvoeden van je kind met ons bespreken? Bel ons of stel je vraag via ons webformulier.

Prepuberteit

De puberteit begint niet voor elk kind op precies hetzelfde moment. Vooral meisjes beginnen vaak eerder te puberen dan jongens, soms al als ze 10 of 11 jaar zijn. Deze periode, die de puberteit als het ware inluidt, kun je de ‘prepuberteit’ noemen. Er zijn dan al veranderingen in het lichaam gaande, maar van buitenaf is dit nog niet te zien. Verdiep je als ouder in deze bijzondere periode voor je kind. Informatie over de prepuberteit. Lees ook de pubergids

 

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling begint in de kindertijd en loopt het hele leven door. Ieder kind ontwikkelt zich in het eigen tempo. Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding van je kind. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten. Misschien heb je vragen als: Hoe en wanneer geef ik mijn kind seksuele voorlichting? Wat weet mijn kind al over seks? Lees hier meer over deze en andere vragen en bekijk het filmpje hieronder.

Naar het voortgezet onderwijs

Na de basisschool gaat je kind naar het voortgezet onderwijs. Als kinderen voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan, gaat er een nieuwe wereld voor hen open. Voor jou als ouder verandert er ook heel wat en dat kan veel vragen oproepen:

Brutaal of opstandig

Als kinderen ouder worden, moeten ze leren omgaan met hun emoties. Boosheid is één van de emoties die niet zo makkelijk hanteerbaar zijn. Alle kinderen uiten hun boosheid daarom wel eens door brutaal of opstandig gedrag. Bijvoorbeeld door te schreeuwen, te schelden of iets respectloos of onbeschofts te zeggen als iets niet mag of niet lukt. Lees hier hoe je kunt omgaan met brutaal gedrag en bekijk het filmpje met tips.

Mediagebruik

Kinderen vanaf 9 jaar gaan steeds meer zelfstandig met media om. Via de computer, tablet, televisie, smartphone en via sociale media. Ze ontdekken nu van alles zonder dat ouders dat weten, laat staan dat ouders er steeds bij zijn als kinderen online zijn.

Steeds vaker gamen ze en gaan ze op onderzoek uit naar nieuwe, interessante mogelijkheden. Let goed op wat je kind online doet en met wie het contact heeft. Praat erover met je kind. Maak afspraken over het gebruik van sociale media (facebook, instagram, snapchat) en over het delen van foto's. Lees meer tips over mediagebruik door kinderen en bekijk het filmpje.

Vaccinaties

HPV
Alle meisjes krijgen een uitnodiging voor de HPV vaccinatie in het jaar dat ze 13 jaar worden. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Als je je laat vaccineren tegen HPV, ben je goed beschermd tegen baarmoederhalskanker. Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden 200 vrouwen aan deze ziekte. Lees hier verder over de HPV vaccinatie en bekijk dit filmpje.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.