Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Handig om te weten als je kind rond de 18 maanden oud is

Op deze webpagina lees je over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van kinderen rond de 18 maanden oud. Wil je het opgroeien en opvoeden van je kind met ons bespreken? Bel ons of stel je vraag via ons webformulier.

Gedrag en opvoeden

Kinderen in de peuterleeftijd zetten grote stappen in hun ontwikkeling. Peuters gaan beseffen dat ze een eigen persoon zijn. Ze gaan beter praten, denken en onthouden en hun geweten gaat zich ontwikkelen.

Ze moeten hiervoor heel veel oefenen, veel dingen kunnen ze nog net niet. De dagen met je peuter kunnen daardoor druk zijn en conflicten en problemen opleveren. Steunen, stimuleren en sturen zijn de belangrijkste opvoedingsvaardigheden voor ouders van peuters

Voeding

Je kind groeit snel. Goede voeding is belangrijk om gezond op te groeien. Gezonde voeding betekent vooral gezond en gevarieerd eten, met af en toe iets tussendoor. Als een kind veel verschillende dingen eet, krijgt het voldoende voedingsstoffen binnen. 

Voldoende drinken is ook belangrijk. Voor kinderen van 1 tot 3 jaar is 0,75 liter vocht per dag voldoende. Water is het beste om te drinken. Leer je kind dus al vroeg water drinken en drink zelf ook water.

Ontwikkeling

Je kind leert elke dag nieuwe woorden. Jonge kinderen leren taal vooral thuis. Jij hebt daarop veel invloed. Het is belangrijk dat je samen praat, samen speelt en liedjes zingt, en dat je regelmatig voorleest.

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vanaf dat ze baby zijn. Lees hier meer over in de brochure van Rutgers WPF over de Seksuele opvoeding van kinderen van 0 tot 18 jaar.

Veiligheid

Als je kind gaat lopen, kan het overal komen. Natuurlijk is het goed dat je je peuter de ruimte geeft, maar let daarbij wel extra goed op de veiligheid.
 
Je kunt je kind niet overal tegen beschermen en je wilt het ook niet van alles verbieden. Vaak kom je al een heel eind door je kind bepaalde gevaren te laten inzien. Waarschuw voor de gevaren van hete thee of te dicht bij het trapgat spelen. Zorg ook dat je zelf de gevaren goed inziet.
 
Er zijn veel hulpmiddelen voor een veilige woonkamer en keuken, veilig slapen en in bad.

Gebit

Een goede verzorging van het gebit van je peuter is heel belangrijk. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen je kind te leren dat veel zoetigheid slecht is voor het gebit. En dat goed poetsen het risico op gaatjes verkleint.
 
Poets elke dag de tandjes, het liefst voor het slapengaan. Gebruik daarvoor een speciale kindertandenborstel en speciale peutertandpasta met fluoride zonder extra smaakje. Wordt je kind 2? Poets dan 2 keer per dag 2 minuten de tandjes met peutertandpasta met fluoride. Neem je kind vanaf 2 jaar ook regelmatig mee naar de tandarts.

Bekijk het filmpje over tandenpoesten.

Zindelijkheid

Kinderen kunnen pas zindelijk worden als ze eraan toe zijn. Dat is als je kind zelf controle krijgt over plassen en poepen, dat dus kan ophouden en zelf kan reageren op aandrang. Het is goed om voor 2,5 jaar met zindelijkheid aan de slag te gaan. Je kunt kijken of je kind er aan toe is door een hele dag de luier af te doen en te kijken hoe dat gaat.

Bekijk het filmpje en lees meer informatie en tips over zindelijkheid op de website van de Groeigids.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.