Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Handig om te weten als je kind rond de 4 maanden oud is

Op deze webpagina lees je over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van kinderen rond de 4 maanden oud. Wil je het opgroeien en opvoeden van je kind met ons bespreken? Bel ons of stel je vraag via het webformulier.

Veilig slapen

Baby’s slapen veel, maar dit kan ook anders zijn. Ieder kind heeft een eigen slaapritme.

Een goede nachtrust, in een veilig bedje, is goed voor de ontwikkeling van jouw baby. Leg je baby daarom altijd op de rug tijdens het slapen en gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Om het risico op wiegendood te verkleinen kun je een aantal maatregelen nemen.

Bekijk ook het filmpje over veilig slapen.

Tandjes

Het eerste tandje komt door wanneer je baby tussen de 4 en 12 maanden is. Je moet het tandje dan verzorgen. Tandenpoetsen bij een baby is niet bepaald gemakkelijk. Baby’s moeten daar echt aan wennen en dat kost tijd, maar ga er wel mee door. Jong geleerd is oud gedaan!

Lees meer informatie op de website van de GroeiGids.

Oefenhapjes

Als je baby  4 tot 6 maanden oud is kun je beginnen met een paar kleine hapjes: oefenhapjes voor beginners. Je kunt van alles geven, bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of fruit. Een aantal producten kun je beter niet geven aan jonge kinderen.

De oefenhapjes zijn extra en komen niet in de plaats van borst- of flesvoeding. Het Voedingscentrum geeft handig tips voor oefenhapjes, bijvoorbeeld hoe je vroeg kunt beginnen met het geven van pindakaas en ei om allergieën te voorkomen. Bekijk ook het filmpje over oefenhapjes.

Ontwikkeling

Je baby ontdekt zijn eigen handen en voeten en gaat zijn vuistjes openen en sluiten. Je kind kijkt en probeert. Door te bewegen komt het erachter wat het allemaal met de handen kan doen.

Leg je baby regelmatig even op de buik als het wakker is. Zo leert je baby het hoofdje op te tillen en worden de rug en armen sterker. Die sterke spieren heeft je baby weer nodig om straks te leren zitten, kruipen en lopen. Blijf er wel altijd bij! Bekijk ook het filmpje over oefenen op de buik.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.