Handig om te weten als je kind rond de 4,5 jaar is

Op deze webpagina lees je over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van kinderen rond de 4,5 jaar oud. Wil je het opgroeien en opvoeden van je kind met ons bespreken? Bel ons of stel je vraag via ons webformulier.
Mediagebruik

Vanaf vier jaar is mediagebruik, zoals de computer, televisie of tablet, voor veel kleuters al een dagelijkse bezigheid. Kleuters kunnen hun aandacht goed vasthouden bij een tv-programma of bij een opdracht in een app.
Het is lastig te zeggen wat de maximale beeldschermtijd per dag is. Over het algemeen kun je zeggen: niet meer beeldschermtijd dan speeltijd. Voor kinderen van 4 tot 6 jaar oud geldt in elk geval maximaal 1 uur beeldschermtijd per dag.
Lees tips over geschikte media voor kinderen. En bekijk het filmpje over mediaopvoeding.
Slapen

Goed slapen is gezond voor je kind. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, te groeien en overdag voldoende energie te hebben. Genoeg slaap is goed voor de groei van kinderen en voor hun humeur.
Lees hier tips voor een goede nachtrust en het dag- en nachtritme.
Motoriek

De motoriek van je kind blijft zich ontwikkelen. Kinderen leren steeds beter bewegen: ze gaan fietsen en zwemmen. De bewegingen worden steeds fijner en preciezer. Het tempo waarin kinderen leren bewegen is voor ieder kind anders. Sommige kinderen zijn sneller en handiger dan andere kinderen.
Fijne motoriek gaat over de kleine bewegingen, bijvoorbeeld van de handen en vingers. Je kind oefent dat op allerlei manieren: door te knutselen, met bestek te eten, veters te strikken, een instrument te bespelen, te tekenen en te schrijven.
Eten en drinken

Je kind groeit snel. Goede voeding is belangrijk om gezond groot te worden. Dat betekent vooral gevarieerd eten, met af en toe iets tussendoor. Het Voedingscentrum geeft tips over gezonde voeding, traktaties, moeilijke eters en voorbeeldmenu’s.
Het is heel verschillend hoeveel eten een kind nodig heeft. Lees hier hoeveel een kind gemiddeld per dag eet en drinkt.
Drinken
Voldoende drinken is ook belangrijk. Kinderen vanaf 4 jaar hebben ruim een liter vocht nodig. Water (of thee zonder suiker) is het beste om te drinken. Leer je kind dus al vroeg water drinken en drink zelf ook water. Zo geef je het gezonde voorbeeld.
Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al bij de geboorte en gaat door totdat ze 18 jaar zijn. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Kinderen tussen de 4 en de 6 jaar ontdekken seksualiteit vaak in de vorm van spelletjes, zoals doktertje spelen of vader en moedertje. Eerst gebeurt dat in het openbaar, maar later vaak in het geheim omdat ze leren dat bloot zijn in het openbaar niet mag. Kinderen zijn ook heel nieuwsgierig. Ze willen bijvoorbeeld weten waar kinderen vandaan komen. Ze kunnen hier eindeloos veel vragen over stellen.
Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding van je kind, ook al voor de puberteit. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten. Lees tips over seksuele opvoeding en download de brochure.
Zindelijkheid

Je kind is zindelijk als het zelf zijn plas en poep ophoudt. Elk kind is anders en wordt dus ook anders zindelijk. Na het vierde jaar blijven ze overdag meestal droog. Toch hebben sommige kleuters nog af en toe een ongelukje, vooral als ze druk aan het spelen zijn. Sommige kinderen zijn ’s nachts nog niet zindelijk. Dit is geen probleem.
Bewegen en zwemles

Voldoende beweging is voor een kind van groot belang. Kinderen moeten zich lekker kunnen uitleven en hun energie kwijt kunnen. Veel bewegen voorkomt bovendien overgewicht. Hun motoriek oefenen kinderen door te spelen. Wanneer ze veel spelletjes doen, krijgen ze behoorlijk wat lichaamsbeweging. En veel buiten spelen is natuurlijk ook erg goed voor een kind.
Vanaf 4,5 à 5 jaar zijn kinderen lichamelijk zover dat ze kunnen leren zwemmen. Jongere kinderen hebben minder kracht en kunnen de aanwijzingen nog wat minder goed begrijpen en opvolgen. Zwemles wordt in allerlei zwembaden en door allerlei organisaties gegeven.
Omgaan met emoties

Als kinderen ouder worden, moeten ze leren met hun emoties om te gaan. Boosheid is één van de emoties die niet zo makkelijk hanteerbaar zijn. Alle kinderen uiten hun boosheid daarom wel eens door brutaal of opstandig gedrag. Bijvoorbeeld door te schreeuwen, schelden of iets respectloos of onbeschofts te zeggen als iets niet mag of lukt. Lees meer tips over omgaan met boosheid en andere emoties van je kind.