Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Handig om te weten als je kind rond de 9 jaar is

Op deze webpagina lees je over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van kinderen rond de 9 jaar oud. Wil je het opgroeien en opvoeden van je kind met ons bespreken? Bel ons of stel je vraag via ons webformulier.

Vaccinatie

Als je kind 9 jaar is, krijgt het de DTP-prik tegen difterie, tetanus en polio en de BMR-prik tegen de bof, mazelen en rodehond. Deze vaccinaties zijn onderdeel van het vaccinatieprogramma dat alle kinderen in Nederland aangeboden krijgen.

Vaccinaties zijn zeer effectief: 95 procent van de kinderen die alle vaccinaties hebben gehad, is beschermd tegen gevaarlijke ziekten, en als een kind toch een bepaalde ziekte krijgt, is het verloop van de ziekte minder ernstig dan bij kinderen die niet gevaccineerd zijn. Bekijk het filmpje over de vaccinaties voor 9-jarigen.

Mediagebruik

Kinderen vanaf 9 jaar gaan steeds meer zelfstandig met media om, zoals de computer, tablet, televisie, smartphone en sociale media. Ze ontdekken nu van alles in de media zonder dat ouders dat weten, laat staan dat ouders er steeds bij zijn.

Steeds vaker gamen ze en gaan ze op onderzoek uit naar nieuwe, interessante mogelijkheden.  Let goed op wat je kind online doet en met wie het contact heeft. Maak afspraken over het gebruik van sociale media (facebook, instagram, snapchat) en over het delen van foto's. Lees meer tips over mediagebruik door kinderen en bekijk het filmpje.

Zelfvertrouwen

Een kind met genoeg zelfvertrouwen gelooft in zichzelf en in wat het kan. Met zelfvertrouwen wordt je kind ook weerbaarder. Kinderen die weerbaar zijn, kunnen hun grenzen goed aangeven. Ze durven voor zichzelf op te komen maar ook steun te zoeken. Je kunt je kind helpen zelfvertrouwen op te bouwen en de weerbaarheid te vergroten.

 

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al bij de geboorte en gaat door totdat ze 18 jaar zijn. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Bekijk het filmpje over seksuele ontwikkeling.

In deze leeftijdsfase gaan kinderen steeds meer vragen stellen over seksualiteit. Vanaf 7 jaar gaan ze begrijpen dat geslachtsdelen ook een seksuele functie hebben. De meerderheid van de 7- en 8-jarigen weet dat je geslachtsgemeenschap moet hebben om zwanger te worden. Vanaf 9 jaar weten kinderen vaak wel dat je ook om andere redenen seks kunt hebben. De meesten weten ook dat je verkering kunt hebben met iemand van hetzelfde geslacht.

Lichamelijke ontwikkeling
Onder invloed van hormonen begint het lichaam in de puberteit te veranderen. Bij meisjes gebeurt dat tussen de 8 en 13 jaar (gemiddeld op de leeftijd van 10,5 jaar), bij jongens tussen de 9 en 14 jaar (gemiddeld op de leeftijd van 11,5 jaar).

Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding van je kind, ook al voor de puberteit. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten. Lees tips over seksuele opvoeding en download de brochure.

Vriendschappen

Vriendschappen zijn voor elk kind belangrijk. Het is gezellig om vrienden te hebben, maar het is ook goed. Je leert hoe je met elkaar om moet gaan. Je kind leert veel over zichzelf door met vrienden om te gaan. Vrienden hebben is ook goed voor het zelfvertrouwen.

Bewegen en sporten

Voor kinderen zijn er veel mogelijkheden om te gaan sporten. Als je je kind al vroeg laat kennismaken met allerlei sporten, leert het dat sporten leuk is. Daar heeft je kind de rest van zijn leven plezier van. Kinderen leren veel van sporten en spelletjes. Ook dat ze kunnen verliezen. Voor veel kinderen is dat lastig.

Sporten is goed voor de gezondheid. En als je kind bij een sportclub gaat, ook goed voor de sociale contacten. De meeste gemeenten hebben een sportfonds om sporten financieel voor alle kinderen mogelijk te maken. 

Slapen

Een goede nachtrust is belangrijk voor kinderen. Ze krijgen weer energie voor de volgende dag. Daarnaast groeien kinderen het meest tijdens de slaap.
 
Kinderen tussen de 9 en 12 jaar slapen ongeveer 10 uur per nacht. Dit is een gemiddelde, want de behoefte aan slaap kan per kind verschillen. Je kunt daarom ook het best zelf de bedtijden bepalen. De dag afsluiten met een gezellig en fijn ritueel kan je kind helpen om te gaan slapen. Lees meer tips voor een goede nachtrust.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.