Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Van baby tot peuter

De geboorte van een baby is heel bijzonder. Als ouder moet je wennen aan het ouderschap en je kindje leren kennen. Baby's en jonge kinderen hebben voeding en warmte nodig en vooral ook veiligheid en geborgenheid. Als een baby veel huilt dan kunnen ouders zich hier zorgen over maken. Wat moet je wel en vooral niet doen? Je kunt met je vragen, zorgen en twijfels terecht in je eigen omgeving maar je kunt ook je vragen stellen op het consultatiebureau. Onze jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen denken graag met je mee.

Op deze webpagina staan (op alfabetische volgorde) folders en links naar websites met heldere informatie. Staat jouw onderwerp er niet bij? Op de websites van de Groeigids en van Opvoeden.nl staat veel informatie over allerlei onderwerpen.

Bang zijn

Is jullie peuter soms bang? Dat hoort bij de ontwikkeling. Peuters hebben namelijk veel fantasie. Groterworden.nl maakte hier een filmpje over.

Duimzuigen, stemgebruik en open mond

Merk je dat je kind veel op de duim of vingers zuigt, de stem verkeerd gebruikt of vaak een open mond heeft? Soms heeft dit gevolgen voor het gebit, de spraak of de stem. Hieronder staan 3 folders van GGD IJsselland met praktische tips voor ouders.

Heupdysplasie

Heb jij een verwijzing gekregen van onze jeugdarts omdat de heupen van je kind misschien niet goed ontwikkelen? Lees dan onze infoflyer over wat heupdysplasie is en hoe het onderzoek van de heupen van je kind gaat. 

Hielprik en gehoortest

Als een baby een paar dagen oud is komen we bij jullie thuis voor de hielprik en de gehoortest.

Huilen en huilbaby's

Het is normaal dat baby’s huilen. Dit is een manier, net als lichaamstaal, waarop een baby iets duidelijk kan maken. Vaak reageert de baby als je hem of haar aanraakt of als je praat. Het huilen stopt als je je baby voedt, verschoont, tegen je aanhoudt, tegen hem praat en op tijd te slapen legt. Soms blijft je baby toch huilen en lijkt op geen enkele manier te troosten. Als dat vaak per dag voorkomt en voor het gevoel van jou als ouder lang aanhoudt, noemen wij dat 'overmatig' huilen. Dit komt ongeveer bij 1 op de 10 baby’s voor. Huilt jouw baby veel? Lees de folder van het NCJ met tips om hiermee om te gaan of de beeldbrochure van TNO. Vraag ook onze jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen om advies.

Kind en media

Kinderen komen al jong in aanraking met media. Welke invloed heb je hier als ouder op? Lees hierover op:

Ogentest

Hebben jullie een uitnodiging op het consultatiebureau voor de ogentest? Je kunt hem thuis vast oefenen.

Ontwikkeling

Kinderen ontwikkelen soms in sprongen. In de leeftijd van 0 tot 4 jaar kom je verschillende mijlpalen tegen.

Roken en kinderen

Is jouw huis rookvrij? Want kinderen roken met je mee, wist je dat? Het Trimbos-instituut heeft het filmpje Rookvrije Ouders gemaakt om uit te leggen wat 'derdehands rook' is, wat het met je kind doet en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken. "Het filmpje zet je aan het denken", vertelt een rokende moeder over de animatie. "Al rook je buiten, je kind rookt toch mee via derdehands roken. Helemaal stoppen is dus belangrijk".

Slapen

Goed en regelmatig slapen lukt niet altijd vanzelf. Er zijn verschillende websites met informatie en tips voor ouders. Want hoe zie je of je kindje moe is?

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vanaf dat ze baby zijn. Lees hier meer over in de brochure van Rutgers WPF over de Seksuele opvoeding van kinderen van 0 tot 18 jaar.

Spraak en taal

De eerste geluidjes en woordjes.

Vaccinaties

Het RIVM heeft een website met informatie over het rijksvaccinatieprogramma (RVP). Denk aan de ziektes waartegen we vaccineren, de leeftijd waarop en eventuele bijwerkingen. GGD IJsselland verzorgt de jeugdvaccinaties in de regio IJsselland. Lees hier meer over op onze webpagina over het RVP.

Veiligheid

Een jong kind is kwetsbaar. Veiligheid.nl geeft informatie en tips voor ouders om zoveel mogelijk voor een veilige leefomgeving voor kinderen te zorgen. Hieronder staan folders voor ouders van jonge kinderen. Op de speciale webpagina over veiligheid voor kinderen vind je veel tips over verschillende onderwerpen.

Voeding en drinken

Heb je vragen over voeding? Of wil je weten welke voeding het beste past bij welke leeftijd? Het Voedingscentrum biedt veel informatie over dit onderwerp. Hieronder staan folders, een link naar een luisterboek en een website:

Voorkeurshouding bij baby's

Als je baby in de eerste maanden altijd met zijn of haar hoofdje op dezelfde kant ligt, kan hij of zij een afgeplat hoofd krijgen. Het NCJ (Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg) geeft in twee folders tips om een voorkeurshouding te voorkomen en wat te doen wanneer een baby al een voorkeurshouding heeft.

Zindelijkheid

Wil je  meer weten over zindelijkheid en hoe je je kind kunt helpen zindelijk te worden? Via onderstaande links vind je praktische informatie en tips: 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.