Van baby tot peuter
Op deze webpagina staat (op alfabetische volgorde) informatie over het opvoeden en opgroeien van baby's en peuters. Staat jouw onderwerp er niet bij? Op de websites van de Groeigids en van Opvoeden.nl staat veel informatie over allerlei onderwerpen. Je kunt je vragen ook stellen op het consultatiebureau. Onze jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen denken graag met je mee.
Bang zijn
Is jullie peuter soms bang? Dat hoort bij de ontwikkeling. Peuters hebben namelijk veel fantasie. Groterworden.nl maakte hier een filmpje over.
Duimzuigen, stemgebruik en open mond
Merk je dat je kind veel op de duim of vingers zuigt, de stem verkeerd gebruikt, vaak een open mond heeft of veel kwijlt? Soms heeft dit gevolgen voor het gebit, de spraak of de stem.
Heupdysplasie
Heb jij een verwijzing gekregen van onze jeugdarts omdat de heupen van je kind misschien niet goed ontwikkelen?
Hielprik en gehoortest
Als een baby een paar dagen oud is komen we bij jullie thuis voor de hielprik en de gehoortest.
Huilen en huilbaby's
Het is normaal dat baby’s huilen. Dit is een manier, net als lichaamstaal, waarop een baby iets duidelijk kan maken. Het huilen stopt als je je baby bijvoorbeeld voedt, verschoont of tegen je aanhoudt. Soms blijft je baby toch huilen en lijkt hij op geen enkele manier te troosten. Als dat vaak per dag voorkomt en lang aanhoudt, noemen we dat 'overmatig' huilen. Je kunt dan onze jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen om advies vragen.
Koorts
Koorts komt veel voor bij kinderen. Vaak gaat dit samen met andere, soms vervelende klachten. Koorts gaat meestal vanzelf over, maar kan jou als ouder wel ongerust maken. We spreken van koorts bij een temperatuur van 38 graden of hoger. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie. De infectie wordt meestal veroorzaakt door een virus, soms door een bacterie.
Lees meer over koorts in het boekje 'Mijn kind heeft koorts'.
Krampjes
Krampjes zijn heel normaal, maar zijn wel vervelend voor je baby. Met name in de eerste weken hebben baby’s vaak last van krampjes in de avonduren. De piek van de darmkrampjes ligt bij de 6 tot 8 weken, daarna merk je dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden gaan de krampjes meestal vanzelf over.
Op de website van Het Centrum voor Jeugd en Gezin vind je meer informatie over darmkrampjes en wat je voor je babu kunt doen.
Media
Kinderen komen al jong in aanraking met media. Welke invloed heb je hier als ouder op?
Ogentest
We doen de ogentest als je kind bijna 4 jaar is en als je kind ongeveer 5 jaar is. Zijn er al eerder twijfels of jouw kind goed kan zien? Dan kan je kind ook al eerder een ogentest krijgen. Je kunt de ogentest vooraf thuis oefenen.
Ontwikkeling
Kinderen ontwikkelen soms in sprongen. In de leeftijd van 0 tot 4 jaar kom je verschillende mijlpalen tegen.
Ritme en regelmaat
Baby’s moeten aan veel nieuwe dingen wennen en daarom is voorspelbaarheid fijn. Probeer voor zoveel mogelijk regelmaat te zorgen in de dag door dingen in een vaste volgorde te doen. Lees voor tips over babyritme onze folder.
Roken en kinderen
Is jouw huis rookvrij? Want kinderen roken met je mee, wist je dat? Het Trimbos-instituut heeft het filmpje Rookvrije Ouders gemaakt om uit te leggen wat 'derdehands rook' is, wat het met je kind doet en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken.
Slapen
Het slapen van een baby varieert van 10 uur tot 23 uur per dag. Een slaapcyclus duurt ongeveer 45-50 minuten. Goed en regelmatig slapen lukt niet altijd vanzelf. Er zijn verschillende website met informatie en tips over slapen. Of lees onze folder over babyritme.
- Informatie over slapen bij baby's en bij peuters
- Video Slaapsignalen
- Informatie over slapen in beeldverhaal
Seksuele ontwikkeling
De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vanaf dat ze baby zijn.
Spraak en taal
De eerste geluidjes en woordjes.
- Filmpje spraak-taalontwikkeling van Groterworden.nl
Vaccinaties
GGD IJsselland verzorgt de jeugdvaccinaties van het rijksvaccinatieprogramma (RVP) in de regio IJsselland. Meer informatie over de vaccinaties die wij geven. Informatie over ziektes waartegen we vaccineren, de leeftijd waarop en eventuele bijwerkingen kun je vinden op de website van het RIVM.
Veiligheid
Een jong kind is kwetsbaar. Veiligheid.nl geeft informatie en tips voor ouders om zoveel mogelijk voor een veilige leefomgeving voor kinderen te zorgen.
Voeding en drinken
Heb je vragen over voeding? Of wil je weten welke voeding het beste past bij welke leeftijd?
- Informatie over voeding en drinken van het Voedingscentrum
- Informatie over voeding (baby)
- Informatie over voeding (peuter)
- Video Water drinken? Lekker!
- Video Happen en smakken
- Video Leren eten van een lepel
- Video Begin de dag met een ontbijtje
- Beeldverhaal 'De eerste hapjes van Adam'
- Informatie over allergie en voedselintolerantie
- Informatie van Naviva met tips voor borstvoeding, werk en flesvoeding
Voorkeurshouding bij baby's
Als je baby in de eerste maanden altijd met zijn of haar hoofdje op dezelfde kant ligt, kan hij of zij een afgeplat hoofd krijgen.
Zindelijkheid
Wil je meer weten over zindelijkheid en hoe je je kind kunt helpen zindelijk te worden?
- Informatie over zindelijkheid bij peuters
- De website van de Groeigids biedt informatie en tips