Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Kinderen in de basisschoolleeftijd

Als je kind 4 jaar wordt, gaat het naar de basisschool. Dat is altijd spannend voor uw kind. De komende 8 jaar maakt je kind een flinke ontwikkeling door. Zowel thuis als op school door te spelen, te leren en vrienden te maken. Het legt een basis te leggen voor de rest van het leven. Als ouder speel je hierin een belangrijke rol. Op deze webpagina vind je een aantal webfolders en links naar informatieve websites om je hierbij te helpen. Heb je vragen? Stel ze ons. We denken graag met je mee.

Beeldscherm en media

Kinderen maken al heel jong gebruik van televisie en computer. De onderstaande websites geven informatie over mediaopvoeding:

Duimzuigen, stemgebruik en open mond

Merk je dat je kind veel op de duim of vingers zuigt, de stem verkeerd gebruikt of vaak een open mond heeft? Soms heeft dit gevolgen voor het gebit, de spraak of de stem. Hieronder staan 3 folders van GGD IJsselland met praktische tips voor ouders.

Opvoeden en gedrag

Opvoeden van kinderen is een hele uitdaging, maar soms ook een opgave. Als ouder kom je vaak voor momenten te staan waarbij je je afvraagt: wat moet ik nu doen of zeggen? Mag je kind bijvoorbeeld zonder te vragen een snoepje pakken? Mag je kind na veel zeuren toch een uur later naar bed? Mag je kind zelf de televisie aandoen? Als ouder/opvoeder bepaal jij wat wel en niet mag. Welke grenzen stel je in de opvoeding? Op onderstaande websites vind je informatie en tips.

Pesten

Pesten komt veel voor. In Nederland wordt één op de vijf kinderen gepest. Of ze pesten zelf. Daarnaast zijn veel kinderen als ‘meeloper’ betrokken bij pesten. Kinderen die worden gepest krijgen vaak last van klachten zoals slapeloosheid, buikpijn, hoofdpijn, en bedplassen. Hieronder staat de link naar een folder waarin je leest wat jij als ouder kunt doen om pesten tegen te gaan.
De folder is zowel voor ouders van kinderen die gepest worden, als voor ouders van kinderen die zelf pesten of meeloper zijn.

Roken en kinderen

Is jouw huis rookvrij? Want kinderen roken met je mee, wist je dat? Het Trimbos-instituut heeft het filmpje Rookvrije Ouders gemaakt om uit te leggen wat 'derdehands rook' is, wat het met je kind doet en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken.

Voeding en gewicht

Gezonde voeding en voldoende beweging zijn belangrijk voor je kind. Hiermee voorkom je dat je kind te zwaar wordt. Gezonde voeding en beweging helpen je kind ook zich goed te voelen en dragen bij aan de leerprestaties. Bewegen betekent plezier en is goed voor de lichamelijke, verstandelijke, sociale én emotionele ontwikkeling van je kind. Je kind wordt er sterker, gezonder en handiger van.  Hieronder staan links naar websites met informatie over gezonde voeding en een gezond gewicht.

Drink gewoon water

In de regio IJsselland zijn verschillende gemeenten JOGG-gemeente (Zwolle, Ommen, Hardenberg en Kampen). JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht. Meer weten over het belang van drinkwater. Bekijk de website jongerenopgezondgewicht.nl of bekijk het filmpje Water drinken? Zo lekker! van Groterworden.nl

Seksuele ontwikkeling en weerbaarheid

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vanaf hun geboorte totdat ze volwassen zijn. Wat is eigenlijk normaal en hoe ondersteun je als ouder je kind in zijn of haar ontwikkeling? De brochure Seksuele opvoeding van kinderen tussen 0 en 18 jaar gaat over meer dan seksualiteit. Seksuele opvoeding gaat namelijk ook over liefde, relaties, vriendschap, het goed in je vel zitten, het ontdekken van je eigen lichaam en het aangeven van je eigen grenzen.

Taal- en spraakontwikkeling

Een kind kan al jong taal- of spraakproblemen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan heesheid, een schorre stem of stotteren. Of aan de taalontwikkeling van kinderen die in een meertalig gezin opgroeien. Hieronder staan links naar websites met informatie en tips hierover.

Zindelijkheid

Wil je meer weten over zindelijkheid en hoe je je kind kunt helpen zindelijk te worden? Via onderstaande links vind je praktische informatie om je op weg te helpen:

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.