Kinderen in de basisschoolleeftijd
Als je kind 4 jaar wordt, gaat het naar de basisschool. Dat is altijd spannend voor uw kind. De komende 8 jaar maakt je kind een flinke ontwikkeling door. Zowel thuis als op school door te spelen, te leren en vrienden te maken. Het legt een basis te leggen voor de rest van het leven. Als ouder speel je hierin een belangrijke rol. Op deze webpagina vind je een aantal webfolders en links naar informatieve websites om je hierbij te helpen. Heb je vragen? Stel ze ons. We denken graag met je mee.
Beeldscherm en media
Kinderen maken al heel jong gebruik van televisie en computer. De onderstaande websites geven informatie over mediaopvoeding:
Duimzuigen, stemgebruik en open mond
Merk je dat je kind veel op de duim of vingers zuigt, de stem verkeerd gebruikt of vaak een open mond heeft? Soms heeft dit gevolgen voor het gebit, de spraak of de stem. Hieronder staan 3 folders van GGD IJsselland met praktische tips voor ouders.
Opvoeden en gedrag
Opvoeden van kinderen is een hele uitdaging, maar soms ook een opgave. Als ouder kom je vaak voor momenten te staan waarbij je je afvraagt: wat moet ik nu doen of zeggen? Mag je kind bijvoorbeeld zonder te vragen een snoepje pakken? Mag je kind na veel zeuren toch een uur later naar bed? Mag je kind zelf de televisie aandoen? Als ouder/opvoeder bepaal jij wat wel en niet mag. Welke grenzen stel je in de opvoeding? Op onderstaande websites vind je informatie en tips.
- Positiefopvoeden.nl - tips over opvoeden
- TripleP - positief pedagogisch programma
- Opvoeden.nl - informatie over verschillende soorten gedrag en hoe je hier als ouder mee kunt omgaan
- Goeigids.nl
Pesten
Pesten komt veel voor. In Nederland wordt één op de vijf kinderen gepest. Of ze pesten zelf. Daarnaast zijn veel kinderen als ‘meeloper’ betrokken bij pesten. Kinderen die worden gepest krijgen vaak last van klachten zoals slapeloosheid, buikpijn, hoofdpijn, en bedplassen. Hieronder staat de link naar een folder waarin je leest wat jij als ouder kunt doen om pesten tegen te gaan.
De folder is zowel voor ouders van kinderen die gepest worden, als voor ouders van kinderen die zelf pesten of meeloper zijn.
Roken en kinderen
Is jouw huis rookvrij? Want kinderen roken met je mee, wist je dat? Het Trimbos-instituut heeft het filmpje Rookvrije Ouders gemaakt om uit te leggen wat 'derdehands rook' is, wat het met je kind doet en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken.
Voeding en gewicht
Gezonde voeding en voldoende beweging zijn belangrijk voor je kind. Hiermee voorkom je dat je kind te zwaar wordt. Gezonde voeding en beweging helpen je kind ook zich goed te voelen en dragen bij aan de leerprestaties. Bewegen betekent plezier en is goed voor de lichamelijke, verstandelijke, sociale én emotionele ontwikkeling van je kind. Je kind wordt er sterker, gezonder en handiger van. Hieronder staan links naar websites met informatie over gezonde voeding en een gezond gewicht.
- Op de website van het Voedingscentrum staat informatie over wat gezonde voeding is compleet met tips voor thuis. Kijk ook op de webpagina voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd met praktische tips over ontbijt, lunch, avondeten, tussendoortjes en bewegen.
- Op de website van het Voedingscentrum staat informatie over bewegen voor kinderen
- Weten hoe de groei van je kind is? Gebruik de online groeicalculator van TNO of kijk of de lengte en het gewicht van je kind in balans zijn via de BMI-meter van het Voedingscentrum.
- Folder GGD IJsselland: Tussendoortjes. Wanneer geef ik het beste voor mijn kind?
- Informatie over groeistoornissen staat op www.kindengroei.nl
- Animatiefilmpje Goede voeding voor je kind, ontwikkeld in samenwerking met JOGG
Drink gewoon water
In de regio IJsselland zijn verschillende gemeenten JOGG-gemeente (Zwolle, Ommen, Hardenberg en Kampen). JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht. Meer weten over het belang van drinkwater. Bekijk de website jongerenopgezondgewicht.nl of bekijk het filmpje Water drinken? Zo lekker! van Groterworden.nl
Seksuele ontwikkeling en weerbaarheid
De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vanaf hun geboorte totdat ze volwassen zijn. Wat is eigenlijk normaal en hoe ondersteun je als ouder je kind in zijn of haar ontwikkeling? De brochure Seksuele opvoeding van kinderen tussen 0 en 18 jaar gaat over meer dan seksualiteit. Seksuele opvoeding gaat namelijk ook over liefde, relaties, vriendschap, het goed in je vel zitten, het ontdekken van je eigen lichaam en het aangeven van je eigen grenzen.
Taal- en spraakontwikkeling
Een kind kan al jong taal- of spraakproblemen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan heesheid, een schorre stem of stotteren. Of aan de taalontwikkeling van kinderen die in een meertalig gezin opgroeien. Hieronder staan links naar websites met informatie en tips hierover.
Zindelijkheid
Wil je meer weten over zindelijkheid en hoe je je kind kunt helpen zindelijk te worden? Via onderstaande links vind je praktische informatie om je op weg te helpen:
- Folder van het NCJ: Informatie over zindelijkheid voor ouders, scholen en peuterspeelzalen. Want hoe kun je een kind helpen zindelijk te worden en wanneer kun je dit het beste doen?
- De website van de Groeigids biedt informatie en tips