Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Gezondheidsonderzoek als kinderen 5 of 6 jaar oud zijn

Andere werkwijze door coronavirus

Als kinderen op de basisschool zitten, vragen we je regelmatig hoe het met je kind gaat. Door de coronamaatregelen doen we dit op een andere manier. Namelijk met een vragenlijst in het online ouderportaal Mijn Kinddossier. Je ontvangt een mail wanneer de lijst klaarstaat. 

We komen nu ook niet op school voor het onderzoeken van de ogen en oren van je kind. Dat doen we op het consultatiebureau.

Soms nodigen we jullie uit voor een gesprek. Bijvoorbeeld jij als ouder zelf aangeeft dit graag te willen. Ook kunnen we met jullie verder willen praten over bijvoorbeeld antwoorden op de vragenlijst. We vinden het fijn als je de vragenlijst invult. Ook als alles goed gaat.

Heb je tussendoor vragen? Neem dan contact met ons op. 

Het gezondheidsonderzoek voor kinderen van 5 of 6 jaar doen we in twee delen. De doktersassistente komt eerst op school voor een ogen- en gehoortest. Ze haalt hiervoor de kinderen op uit de klas. Op een later moment nodigen we kind en ouder(s) uit bij ons in het consultatiebureau voor het tweede deel van het gezondheidsonderzoek.

In het basisonderwijs bestaat het gezondheidsonderzoek uit twee delen:

Op school

De doktersassistente doet met elk kind een ogen- en een gehoortest. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als er bijzonderheden zijn dan informeren we jullie hierover. Informatie over de afspraak staat in het online ouderportaal Mijn Kinddossier. Hier vind je ook een korte vragenlijst. Hierop kun je aangeven of je kind al onder behandeling is voor zijn of haar ogen of oren en of het wel nodig is dat we deze testen doen. Daarnaast geef je onze doktersassistente in de vragenlijst toestemming om de ogen- en gehoortest af te nemen.

Tip:

Gehoortest

Tijdens de gehoortest krijgt je kind een koptelefoon op. Onze doktersassistente laat hem of haar naar piepjes luisteren. De geluiden zijn heel hoog en heel laag, dan weer hard en dan weer zacht en ze komen links en/of rechts. Bij elk piepje dat hij of zij hoort drukt je kind op een knopje waardoor we kunnen zien wat hij of zij wel of niet kan horen.

Onderzoek op school gemist?

Is je kind niet aanwezig als onze doktersassistente op school is? We doen de ogen- en gehoortest dan tijdens het tweede deel van het gezondheidsonderzoek.

Op het consultatiebureau

Jullie ontvangen ongeveer een half jaar later een uitnodiging via e-mail voor het tweede deel van het gezondheidsonderzoek. De jeugdverpleegkundige gaat het kind dan meten en wegen en samen met jou als ouder(s) de ontwikkeling van het kind bespreken. Tijdens deze afspraak kun je vragen stellen over de ontwikkeling, groei en opvoeding van je kind. Soms maken we nog een volgende afspraak. Bijvoorbeeld met onze jeugdarts.

Gezondheidsonderzoek voor het speciaal onderwijs

In het speciaal onderwijs komen we voor het gezondheidsonderzoek op school. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit twee delen:

Meten en wegen en de ogen- en gehoortest

Onze doktersassistente zal in overleg met jou als ouder je kind meten en wegen en een ogen- en gehoortest doen bij je kind. We vragen je kind zich hiervoor uit te kleden, behalve het ondergoed.

Het gezondheidsonderzoek door de jeugdarts

De jeugdarts doet het verdere gezondheidsonderzoek en bespreekt met jou de ontwikkeling en groei van je kind. Je kunt ons tijdens deze afspraak vragen stellen, bijvoorbeeld over voeding, ontwikkeling en opvoeding. Onze jeugdarts denkt graag met je mee. Soms maken we nog een volgende afspraak.

Online vragenlijst

Bij dit onderzoek hoort een vragenlijst. Als je de uitnodiging voor de afspraak via e-mail ontvangt, vind je de vragenlijst in het online ouderportaal Mijn Kinddossier. Wil je deze van tevoren invullen? Vergeet niet je eigen vragen ook op te schrijven.

Tussendoor een vraag?

Als ouder weet je het beste hoe het met je kind gaat. Maar twijfel je ergens aan? Bel of mail ons. Of loop eens zonder afspraak binnen tijdens het inloopspreekuur bij jou in de buurt!

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.