Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Hielprik en gehoortest bij baby's

Elke pasgeboren baby krijgt een hielprik en een gehoortest. Met de hielprik wordt het bloed van je kind onderzocht op een aantal ernstige ziekten. Met de gehoortest meten we of je kind goed genoeg hoort om straks te kunnen leren praten.

Vier (tot zeven) dagen na de geboorte van je baby komen we bij jullie thuis voor de hielprik en de gehoortest. Als je kind eerst in het ziekenhuis ligt dan zorgt de verpleging daar voor de hielprik. De gehoortest doen wij zo snel mogelijk nadat je kind weer thuis is.

Hoe werkt de hielprik?

Tijdens de hielprik nemen we enkele druppels bloed af voor onderzoek naar 26 zeldzame ziektes. Het is belangrijk de hielprik zo vroeg mogelijk te doen. Het liefst op de vierde dag na de geboorte.

De screener prikt in de hiel van je baby en vangt een paar druppels bloed op. Vaak vinden kinderen de hielprik niet leuk. Soms huilen ze eventjes.

Een laboratorium onderzoekt het bloed op 26 zeldzame ziektes. Vindt het laboratorium geen bijzonderheden? Dan ontvang je geen bericht over de uitslag van het onderzoek. Heb je na vier weken geen bericht gehad? Dat betekent goed bericht. Wanneer er wel iets wordt gevonden, krijgt je huisarts bericht. Hij of zij neemt dan contact met je op.

Soms is de uitslag van het bloedonderzoek niet helemaal duidelijk. Er kan bijvoorbeeld te weinig bloed zijn afgenomen. Dan komen we opnieuw langs voor een hielprik.

Hoe werkt de gehoortest?

De screener doet voor de gehoortest een zacht dopje in het oor van je baby. Het dopje is verbonden met een meetapparaat. Dit apparaat meet het gehoor van je kindje. De test duurt een paar minuten en doet geen pijn. Je baby merkt er bijna niets van.

Tijdens de test moet het stil zijn in de kamer. De gehoortest werkt het best als je kindje rustig is en slaapt. Je baby kan in de wieg of in je armen blijven liggen tijdens de gehoortest.
Het resultaat van de gehoortest is direct bekend. De screener bespreekt dit met jou. Bij ongeveer 95 van de 100 kinderen is de gehoortest meteen voldoende. Als de uitslag onvoldoende is, herhalen we de gehoortest en, zo nodig doen we de test nog een derde keer.

De uitslag van de derde test kan nog steeds onvoldoende zijn. Je baby wordt dan verder onderzocht in een Audiologisch Centrum.

Feestdagen

Op feestdagen kunnen geboortes niet telefonisch worden doorgeven. Dit kan wel via ons webformulier.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.