Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Agrarische kinderopvang

Informatie voor ouders

Jouw kind gaat (mogelijk) naar een agrarische kinderopvang, een kinderopvang op een boerderij. Dit is een leuke plek voor kinderen om buiten te spelen en in contact te komen met dieren. Er kunnen (gezondheids)risico’s zijn bij een agrarische kinderopvang. Wij informeren je over deze risico’s. Wil je de folder 'Agrarische kinderopvang, informatie voor ouders' ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Gevoelige luchtwegen

Heeft jouw kind gevoelige luchtwegen of heb je zelf luchtwegproblemen zoals astma of COPD? Dan adviseren wij je om jouw kind niet naar een agrarische kinderopvang te brengen. Zo voorkom je dat klachten erger worden.

Geitenhouderijen

Mensen die binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij wonen, hebben een grotere kans op een longontsteking. Bij baby’s en jonge kinderen kan een longontsteking ernstig verlopen. Daarom raden we het af om baby’s en jonge kinderen naar een opvang te brengen op of in de buurt van een geitenhouderij.

Ziekteverwekkers

Dieren kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen. Deze ziekteverwekkers noemen we zoönosen. Hygiënemaatregelen, zoals handen wassen, zorgen dat kinderen niet ziek worden. De eigenaar van de kinderopvang kent deze maatregelen. 

Fijnstof en geur

Fijnstof zijn deeltjes in de lucht die je kunt inademen. Fijnstof kan komen van veehouderijen, industrie en verkeer. Als je in aanraking komt met fijnstof, kun je klachten krijgen zoals hoesten en kortademigheid. Mensen met astma hebben hier meer last van. Naast fijnstof zijn op boerderijen verschillende geuren aanwezig. Boerderijen kunnen maatregelen nemen om de verspreiding van geuren tegen te gaan.

Veiligheid

Boerderijen gebruiken landbouwvoertuigen, chemische stoffen en medicijnen voor dieren. De eigenaar van een agrarische kinderopvang heeft daarom in het beleid Veiligheid en gezondheid vastgesteld hoe hij hier veilig mee omgaat. Dit beleid kun je opvragen.

Onderwerpen om te bespreken met de kinderopvang

Preventie

 • Heeft de opvang een beleid Veiligheid en gezondheid?
 • Heeft de opvang een overall en schoenen/laarzen voor de kinderen? Zo niet, zorg hier dan zelf voor.
 • Zorg dat jouw kind gevaccineerd is volgens het Rijksvaccinatieprogramma.

Hygiëne

 • Zijn er wastafels waar de kinderen hun handen kunnen wassen met zeep na contact met dieren?
 • Eten de kinderen in een ruimte apart van de dieren?
 • Zijn er altijd medewerkers aanwezig als de kinderen bij dieren komen?
 • Heeft de opvang een hygiëneprotocol?

Veiligheid 

 • Is er een afgesloten kast voor de opslag van medicijnen en chemische stoffen?
 • Is er een afscheiding tussen de speelplaats van de kinderen en de plek waar landbouwvoertuigen en vrachtwagens komen?
 • Is de mestopslag afgedekt of niet bereikbaar voor de kinderen?
 • Zijn er extra maatregelen wanneer mestputdeksels geopend zijn?

Keurmerken 

 • Is de opvang in het bezit van een keurmerk (zoals het GD zoönosekeurmerk) dat laat zien dat de eigenaar maatregelen heeft genomen op het gebied van veiligheid en hygiëne?

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.