Rijksvaccinatieprogramma
Door te vaccineren bescherm je je kind(eren) en de kinderen van anderen tegen ernstige infectieziektes. Het RIVM regelt de vaccinaties en werkt samen met de GGD voor de uitvoering.
Meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is niet verplicht. De meeste ouders doen dat wel: 95% van de ouders laat hun kind inenten. Kinderen van 12 jaar en ouder beslissen zelf met hun ouder(s) of ze zich laten vaccineren. De vaccinaties zijn gratis.
Wanneer en waar krijgt een kind vaccinaties?
In het vaccinatieschema van het RIVM staat op welke leeftijd kinderen welke vaccinaties krijgen. In de regio IJsselland krijgen kinderen en jongeren de vaccinaties op het consultatiebureau. Bekijk de data en locaties voor de vaccinaties in de regio IJsselland.
Hoe kan ik mijn kind helpen tijdens een vaccinatie?
Je kunt je kind vooraf en tijdens een vaccinatie helpen met de volgende tips:
- Vertel je kind op neutrale wijze dat hij/zij een vaccinatie krijgt. Wacht hiermee niet tot het allerlaatste moment.
- Geef aan dat het voor iedereen anders is hoe de vaccinatie voelt. Zeg nooit dat het geen pijn doet.
- Zorg voor afleiding tijdens de vaccinatie door bijvoorbeeld over iets leuks te praten. Leg uit dat het helpt om naar iets anders te kijken dan de naald.
- Vraag na afloop hoe je kind het vond gaan. Laat weten dat je trots bent.
Je kunt je kind dit informatieve filmpje over vaccineren laten zien ter voorbereiding.
Is je kind bang voor vaccinaties?
Wanneer je kind bang is voor vaccinaties dan kun je hierover contact met ons opnemen. Dan kan jullie consultatiebureau een aparte afspraak met jullie maken. We zorgen dan dat we in alle rust iets meer tijd hebben voor jouw kind.
Tegen welke ziektes beschermen de vaccinaties?
De vaccinaties van het RVP beschermen kinderen tegen 12 verschillende ziektes:
- Difterie, Tetanus, Kinkhoest, Polio, Hib ziekten en Hepatis B
- Pneumokkokkenziekten
- Bof mazelen en rodehond
- Meningokokkenziekten (type ACWY)
- Zes soorten HPV-kanker
Bijwerkingen
Na een vaccinatie kan je kind wat hangerig en huilerig worden. Dat is vervelend, maar bedenk dat de ziektes waarvoor je kind wordt ingeënt veel ernstiger zijn. Met een beetje extra aandacht help je je kind hier snel doorheen. Ernstige bijwerkingen komen niet of nauwelijks voor.
Denk je dat je kind toch meer dan gemiddeld last heeft van bijwerkingen? Meld dit dan bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau. Je kunt ook bijwerkingen melden bij Lareb. Deze organisatie bewaakt de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in Nederland.
Vragen en twijfels
Heb je vragen over vaccineren? Kijk dan bij op onze veelgestelde vragen onder 'Jeugdvaccinaties' of stel je vraag op het consultatiebureau. Op de website van het RIVM lees je meer over de ziektes, de vaccinaties en de bijwerkingen. Ook vind je daar informatie speciaal voor jongeren.
Twijfel over vaccineren
Op de website van het RIVM vind je meer informatie voor als je twijfelt over het vaccineren. Je kunt ook een afspraak maken bij de jeugdarts op het consultatiebureau als je twijfelt over de 22 wekenprik of over de vaccinaties voor je kind.
Voor ouders die uit christelijke geloofsoverwegingen twijfelen over het vaccineren van hun kinderen is er de brochure Vaccinatie: voorzienigheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Deze is ontwikkeld door het NPV – Zorg voor het leven.
Vaccinaties voor zwangeren
Als je zwanger bent, kun je twee vaccinaties halen: tegen griep en tegen kinkhoest (22 wekenprik). Meer informatie lees je op de pagina vaccinaties voor zwangeren.