Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeMijn kind Rijksvaccinatieprogramma

Rijksvaccinatieprogramma

Door te vaccineren bescherm je jezelf of je eigen kind(eren) en de kinderen van anderen tegen ernstige infectieziektes. Vroeger overleden er nog veel kinderen door deze ziektes. Dankzij het rijksvaccinatieprogramma (RVP) komen deze ziektes in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Het RIVM regelt de vaccinaties. Voor de uitvoering werkt het RIVM samen met de GGD.

Meedoen aan het RVP is niet verplicht. De meeste ouders doen dat wel: 95% van de ouders laat hun kind inenten. Kinderen van 12 jaar en ouder beslissen zelf met hun ouder(s) of ze zich laten vaccineren. De vaccinaties zijn gratis.

Tegen welke ziektes is een kind beschermd?

De vaccinaties van het RVP beschermen kinderen tegen 12 verschillende ziektes:

  1. Difterie, Tetanus, Kinkhoest, Polio, Hib ziekten en Hepatis B
  2. Pneumokkokkenziekten
  3. Bof mazelen en rodehond
  4. Meningokokkenziekten (type ACWY)
  5. Zes soorten HPV-kanker 

Wanneer en waar krijgt een kind vaccinaties?

In het vaccinatieschema van het RIVM staat op welke leeftijd kinderen welke vaccinaties krijgen. In de regio IJsselland krijgen kinderen en jongeren de vaccinaties op het consultatiebureau. Bekijk de data en locaties voor de vaccinaties in de regio IJsselland.

 

  • Als je kind 6 weken oud is krijg je de uitnodiging voor de eerste vaccinatie met het bijbehorende inentingsboekje thuisgestuurd. De jeugdverpleegkundige vertelt je hier mee over.
  • Is een kind ongeveer 9 jaar, dan krijgt hij of zij nog een aantal vaccinaties. Hiervoor ontvangt je kind een brief van het RIVM.
  • Jongens en meisjes vanaf 10 jaar krijgen een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie.
  • Jongeren van 14 jaar krijgen de meningokokkenvaccinatie. 

Bijwerkingen

Na een vaccinatie kan je kind wat hangerig en huilerig worden. Dat is vervelend, maar bedenk dat de ziektes waarvoor je kind wordt ingeënt veel ernstiger zijn. Met een beetje extra aandacht help je je kindje hier snel doorheen. Ernstige bijwerkingen komen niet of nauwelijks voor. Als je denkt dat je kind toch wat meer dan gemiddeld last heeft van bijwerkingen, meld dit dan bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau van GGD IJsselland. Je kunt ook bijwerkingen melden bij Lareb. Deze organisatie bewaakt de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in Nederland.

Is je kind bang voor vaccinaties?

Wanneer je kind bang is voor vaccinaties dan kun je ons hierover bellen. We bespreken je vraag en als je wilt dan kan het consultatiebureau bij jullie in de buurt jullie bellen om een aparte afspraak te maken. We zorgen dan dat we in alle rust net iets meer tijd hebben voor jouw kind.

Heb je vragen?

Kijk voor vragen en antwoorden over vaccineren op onze veelgestelde vragenlijst onder 'Jeugdvaccinaties' of stel je vraag aan je jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau.

Op de website van het RIVM lees je meer over het Rijksvaccinatieprogramma, de ziektes, de vaccinaties en de bijwerkingen. Op deze website vind je ook informatie speciaal voor jongeren.

Twijfel over vaccineren

Op de website van het RIVM vind je meer informatie wanneer twijfelt over het vaccineren. Je kunt ook een afspraak maken bij de jeugdarts op het consultatiebureau als je twijfelt over de 22 wekenprik of over de vaccinaties voor je kind.

Voor ouders die uit reformatorische geloofsoverwegingen twijfelen over het vaccineren van hun kinderen is er de brochure Vaccinatie: voorzienigheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Deze is ontwikkeld door het NPV – Zorg voor het leven en de academische werkplaats AMPHI.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.