Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeMijn kind Rijksvaccinatieprogramma

Rijksvaccinatieprogramma

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ernstige ziektes. Vroeger overleden er nog veel kinderen door deze ziektes. Dankzij vaccinatie (inenting) komen deze infectieziekten in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Daarom blijft vaccineren belangrijk.Sinds januari 2021 is coronavaccinatie ook een onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Meedoen aan het RVP is niet verplicht. De meeste ouders doen dat wel: 95% van de ouders laat hun kind inenten. Kinderen van 12 jaar en ouder beslissen zelf met hun ouder(s) of ze zich laten vaccineren. Door te vaccineren bescherm je jezelf of je eigen kind(eren) en de kinderen van anderen. De vaccinaties zijn gratis.

Tegen welke ziektes is een kind beschermd?

De vaccinaties van het RVP beschermt kinderen tegen 12 verschillende ziektes:

 • Baarmoederhalskanker; 
 • Bof; 
 • Difterie;
 • Hepatitis B;
 • Hib-ziekten;
 • Kinkhoest;
 • Mazelen
 • Meningokokken ACWY;
 • Pneumokokken;
 • Polio;
 • Rodehond;
 • Tetanus.

Coronavirus en vaccinaties

Krijg je een vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma (bijvoorbeeld 22wekenprik, Meningokokkenvaccinatie of HPV-vaccinatie) en laat je je vaccineren tegen corona? Dan is het belangrijk dat er minstens 14 dagen tussen de coronavaccinatie en de andere vaccinatie zit. Dit geldt voor de eerste en de tweede coronavaccinatie. 

Rijksvaccinatieprogramma GGD IJsselland vanaf september 2020

Alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gaan door. In het voorjaar zijn door corona sommige vaccinaties voor kinderen en jongeren uitgesteld. Veel vaccinaties zijn al ingehaald. Maar heb jij of heeft je kind de vaccinatie nog niet gehad en hebben jullie hiervoor in het voorjaar wel een uitnodiging van het RIVM ontvangen? Je krijgt in de komende vier maanden een nieuwe uitnodiging. Alleen de tweede HPV-vaccinatie voor meisjes geven we niet in het najaar maar begin 2021. Ook zij ontvangen hiervoor een uitnodiging via de post.
We organiseren het vaccineren zo dat iedereen om de beurt naar binnen kan. Kom je op tijd? Dan kunnen we het vaccineren zo veilig mogelijk organiseren. Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vind je veel gestelde vragen en antwoorden over de vaccinaties.

Wanneer en waar krijgt een kind vaccinaties?

Het vaccinatieschema van het RIVM laat zien op welke leeftijd kinderen welke vaccinaties krijgen. In de regio IJsselland krijgen kinderen en jongeren de vaccinaties op het consultatiebureau. Tot je 18e verjaardag zijn de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma gratis.

 • Een kind krijgt de uitnodiging voor de eerste vaccinatie met het bijbehorende inentingsboekje automatisch thuisgestuurd als het 6 weken oud is.
 • Is een kind ongeveer 9 jaar, dan krijgt hij of zij nog een aantal vaccinaties. Hiervoor ontvangt je kind een brief van het RIVM.
 • Als meisjes 12 jaar zijn, krijgen ze een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Hiervoor krijg jij of krijgt je dochter een brief van het RIVM. Meisjes die de HPV-vaccinaties in september hebben gemist, kunnen alsnog terecht tijdens een vaccinatiemoment van DTP/BMR. Kijk voor deze momenten op de webpagina in de gemeente waar jullie wonen. Let op: er moet wel zes maanden zitten tussen de twee HPV-vaccinaties.
 • Heeft een meisje de HPV-vaccinatie nog niet gehad? Dan krijgt ze als ze 16 of 17 jaar is opnieuw een uitnodiging. 
 • Extra is de meningokokkenvaccinatie voor jongeren. Zie hiervoor onze webpagina met meer informatie.

Kijktip: NOS op 3 maakte een duidelijk filmpje over vaccineren

Bijwerkingen

Na een vaccinatie kan je kind wat hangerig en huilerig worden. Dat is vervelend, maar bedenk dat de kwalen waarvoor je kind wordt ingeënt veel ernstiger zijn. Met een beetje extra aandacht help je je kindje hier snel doorheen. Ernstige bijwerkingen komen niet of nauwelijks voor.

Als je denkt dat je kind toch wat meer dan gemiddeld last heeft van bijwerkingen, meld dit dan bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau van GGD IJsselland. Je kunt bovendien bijwerkingen melden bij Lareb. Deze organisatie bewaakt de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in Nederland.

Heb je vragen?

Kijk voor vragen en antwoorden op onze veelgestelde vragenlijst onder 'Jeugdvaccinaties'. Of lees meer over het Rijksvaccinatieprogramma, de ziektes, de vaccinaties en de bijwerkingen op de website van het RIVM. Het RIVM regelt de vaccinaties van je kind. Voor de uitvoering werkt het RIVM samen met de GGD.

Lees ook op de website van het RIVM wat je kunt doen als je twijfelt over het vaccineren van je kind.

Heb je vragen over de vaccinaties? Stel ze gerust aan je jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau of neem contact op met GGD IJsselland.

Is je kind bang voor vaccinaties?

Als je kind bang is voor vaccinaties dan kun je ons hierover bellen. We bespreken je vraag samen en als je wilt dan kan het consultatiebureau bij jullie in de buurt jullie bellen om een aparte afspraak te maken. We zorgen dan dat we in alle rust net iets meer tijd hebben voor jouw kind.

Voor ouders die uit reformatorische geloofsoverwegingen twijfelen over het vaccineren van hun kinderen is er de brochure Vaccinatie: voorzienigheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid ontwikkeld door het NVP (Nederlandse Patiënten Vereniging) en de academische werkplaats AMPHI.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.