Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

HPV-vaccinatie

Jongens en meisjes vanaf 10 jaar kunnen zich laten vaccineren tegen het HPV-virus. Voor deze vaccinaties krijg je een uitnodiging via de post. 

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Een HPV-infectie kan kanker aan bijvoorbeeld de baarmoederhals en penis veroorzaken. Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig ruimt je lichaam het virus meestal zelf op. Bij sommige mensen gebeurt dat niet, dan kan er 10 tot 15 jaar later kanker ontstaan. In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. 

Hoe kom je aan HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus kan worden overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

De HPV-vaccinatie

Het HPV-vaccin beschermt tegen zes soorten HPV-kanker. Op de website van het RIVM staat meer informatie over het HPV-vaccin en de werking ervan. Jongens en meisjes krijgen twee vaccinaties. Een halfjaar na de eerste vaccinatie krijgen zij een uitnodiging voor de tweede vaccinatie.

Wanneer krijg ik een uitnodiging voor de vaccinatie?

Zowel jongens als meisjes ontvangen een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. In 2022 en 2023 krijgen daarnaast alle twaalf- tot achttienjarige jongens en meisjes die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd een uitnodiging voor een vaccinatie. In de tabel hieronder kun je zien wanneer je een uitnodiging van het RIVM krijgt voor de HPV-vaccinatie.

Geboortejaar   Uitnodiging in
2004                  2022
2005                  2023
2006                  2022
2007                  2023
2008                  2022
2009                  2022
2010                  2023
2011                  2023
2012                  2022
2013                  2023

De vaccinatie-afspraak

De HPV-vaccinaties geven we op een consultatiebureau bij jou in de buurt. Neem mee naar de afspraak:

  • De oproepkaart van het RIVM
  • Het ingevulde toestemmingsformulier
  • Je ID-kaart, paspoort of rijbewijs als je 14 jaar of ouder bent

HPV-vaccinatie en coronavaccinatie

Heb je een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie en laat je je ook vaccineren tegen corona? Er hoeft geen tijd meer tussen de booster en andere vaccinaties zoals een griepprik te zitten. 

Meer informatie

Op de website van het RIVM staat meer informatie over het HPV-virus en over (de werking van) het HPV-vaccin.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.