Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Vaccinaties voor zwangeren

Als je zwanger bent, kun je twee vaccinaties halen. Tegen griep en tegen kinkhoest (22 wekenprik). Met deze vaccinaties bescherm je je baby en jezelf. De vaccinaties zijn veilig voor je baby en voor jezelf. Je krijgt de vaccinatie(s) op het consultatiebureau. Je kiest zelf of je één of beide vaccinaties wilt. 

De 22 wekenprik geven we het hele jaar. De griepprik geven we in de periode van 15 oktober 2023 tot 1 maart 2024.

22 wekenprik

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Je kunt je baby beschermen door zelf de vaccinatie tegen kinkhoest te nemen. Dat kan met de 22 wekenprik tegen kinkhoest. Je lichaam maakt na de vaccinatie antistoffen aan tegen kinkhoest. Via de navelstreng geef je de antistoffen door aan je baby. Als jij je laat vaccineren, heeft je baby straks 1 prik minder nodig.

Wanneer vaccineren

Haal de vaccinatie zo vroeg mogelijk na de 20 weken echo. Rond 22 weken zwangerschap. Dan is de kans groter dat je kindje, ook als het te vroeg geboren wordt, voldoende beschermd is. De vaccinatie moet je elke zwangerschap opnieuw halen. De vaccinatie is veilig voor je baby en voor jezelf.

Meer informatie

Informatie over de 22 wekenprik op de website van het RIVM.

Griepprik voor zwangeren

Pasgeboren baby’s kunnen erg ziek worden van griep. Je kunt je baby beschermen door jezelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren. Je lichaam maakt na de vaccinatie antistoffen aan. Via de navelstreng geef je de antistoffen door aan je baby. Zo is je baby na de geboorte beter beschermd tegen (de gevolgen van) griep. Je baby kan nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner. Ook ben je zelf na de vaccinatie beter beschermd tegen de gevolgen van griep.

Wanneer vaccineren

De griepprik kun je halen tussen 15 oktober 2023 en 1 maart 2024 als je minimaal 22 weken zwanger bent.

Meer informatie

Informatie over de griepprik voor zwangeren op de website van het RIVM.

Afspraak maken

In de regio IJsselland krijg je de 22 wekenprik en de griepprik voor zwangeren op het consultatiebureau. Klik op de gemeente waar je woont om een afspraak te maken. De 22 wekenprik geven we het hele jaar. De griepprik geven we in de periode van 15 oktober 2023 tot 1 maart 2024.
 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.