Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Ik heb een vraag over corona

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over coronavaccinaties, over de vaccinatie en op reis gaan (gele boekje) en het coronavirus zelf: testen, bron- en contactonderzoek, etc. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Coronavaccinatie

Coronavaccinatie

Waar vind ik informatie over coronavaccinaties?

Bekijk onze webpagina over coronavaccinatie of ga naar rijksoverheid.nl. Hier staan ook vragen en antwoorden over de vaccinatie.

Waar kan ik me laten vaccineren tegen het coronavirus?

Alle vaccinatielocaties van GGD IJsselland vind je op deze pagina. Je kunt langskomen met en zonder afspraak.

Wanneer kan ik langskomen voor een coronavaccinatie?

Bekijk hier onze openingstijden. Je kunt met en zonder afspraak langskomen. Informatie over het maken van een afspraak vind je op de pagina over vaccineren.

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Voor de basisvaccinatie hangt dit af van je leeftijd:

  • 18 jaar en ouder: je kunt kiezen voor mRNA, Janssen of Novavax
  • 12 tot 18 jaar: je kunt kiezen voor mRNA of Novavax 
  • 5 tot 12 jaar: je krijgt BioNTech-Pfizer, kinderen tot en met 11 jaar krijgen een kinderdosis

De herhaalprik is altijd met het vernieuwde mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin je eerder hebt gekregen. Bekijk ook onze pagina over vaccineren.

Moeten kinderen ook hun identiteitsbewijs meenemen?

Als je 14 jaar of ouder bent, moet je je identiteitsbewijs meenemen (ID-kaart of paspoort). Kinderen tot en met 13 jaar moeten alleen hun burgerservicenummer meenemen.

Hoeveel tijd moet er tussen een coronavaccinatie en andere vaccinaties zitten?
Jeugdvaccinatie

Als je een vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma (Meningokokkenvaccinatie en HPV-vaccinatie) krijgt, is het belangrijk dat er minimaal 14 dagen tussen de coronavaccinatie en de andere vaccinatie zit. Meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma en corona vind je op rijksvaccinatieprogramma.nl.

Griepprik

Het is veilig om een vaccinatie tegen corona (ook de herhaalprik) en de griepprik op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen. Meer informatie vind je op rijksoverheid.nl.

Hoe zit het met zwangerschap en de coronavaccinatie?

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Daarom wordt aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om – als zij hiervoor opgeroepen worden- zich te laten vaccineren. Lees meer op de website van het RIVM over coronavaccinatie tijdens zwangerschap of bekijk deze video van het Ministerie van VWS.

Mag ik iemand meenemen naar mijn vaccinatieafspraak?

We kunnen -vanwege veiligheid- geen extra mensen toelaten op de vaccinatielocatie. Uiteraard mag je wel iemand vragen om je naar de afspraak te rijden. Diegene kan dan buiten of in de auto wachten. Een uitzondering: je mag wel een begeleider meenemen als je zelf niet naar binnen kunt of als je last hebt van prikangst. 

Kan ik een registratie van mijn coronavaccinatie in mijn gele boekje krijgen?

Ja, dat kan! Neem het gele vaccinatieboekje mee naar je afspraak, dan kunnen we je vaccinatie hierin registreren. Als je door de GGD gevaccineerd bent, kunnen we je vaccinatie ook later alsnog registreren in het gele boekje. Meer informatie hierover vind je in dit nieuwsbericht.

Ik heb coronagerelateerde klachten. Moet ik mijn vaccinatieafspraak afzeggen?

Ja, we vragen je om de afspraak dan te annuleren en een nieuwe afspraak te maken. Dat kan via coronavaccinatie-afspraak.nl of via de landelijke afsprakenlijn: 0800 - 7070.

Worden bijwerkingen van vaccinatie in de gaten gehouden?

Ja, bijwerkingencentrum Lareb houdt de bijwerkingen bij. Iedereen die zich heeft laten vaccineren (voor elke soort vaccinatie) of die een geneesmiddel heeft gebruikt, kan bijwerkingen doorgeven aan het Lareb. Deze organisatie bewaakt de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in Nederland.

Waarom moet ik mij na vaccinatie aan de basisregels tegen corona houden?

Na vaccinatie is er nog een kleine kans om het coronavirus te verspreiden. En dus kun je anderen besmetten. De adviezen tegen verspreiding van corona blijven daarom belangrijk. Ook als je gevaccineerd bent of corona hebt gehad. Op rijksoverheid.nl vind je meer informatie over dit onderwerp.

Coronatest en besmettingen

Coronatest en besmettingen

Moet ik mij laten testen?

Heb je klachten, ben je in contact geweest met een positief getest persoon of kom je net uit het buitenland? Doe dan een zelftest. Een zelftest is een betrouwbaar en snel middel Meer informatie vind je op de pagina over coronatest.

Moet ik mijn kind laten testen?

Heeft je kind (milde) coronaklachten? Dan kun je een zelftest afnemen. Wanneer dit niet lukt of als je twijfelt over de uitslag, dan kun je een afspraak maken om een test te laten afnemen bij de GGD. Bekijk hier meer informatie over het testen van je kind.

Welke zelftesten zijn betrouwbaar?

Er zijn verschillende coronatesten in gebruik. Op rijksoverheid.nl staat welke testen er zijn en welke testen betrouwbaar zijn.

Wat moet ik doen bij een positieve uitslag?

Dan hoef je je niet meer te laten testen bij de GGD. Bij een positieve zelftest is het advies om in isolatie te gaan, zodat je voorkomt dat anderen besmet raken. Op mijnvraagovercorona.nl lees je hier meer over. Kijk voor adviezen na een positieve zelftest ook op rijksoverheid.nl.

Wanneer kan ik mij laten testen bij de GGD?

Voor bepaalde groepen is het advies om zich te laten testen bij de GGD met een PCR-test:

  • Je hebt een kwetsbare gezondheid
  • Je hebt een herstelbewijs nodig
  • Je kunt geen zelftest doen

We testen alleen op afspraak. Maak online een afspraak via coronatest.nl of bel naar 0800 - 12 02 (dagelijks bereikbaar van 8 tot 20 uur). 

Waar zijn de testlocaties?

Alle testlocaties van GGD IJsselland vind je op deze pagina. Je kunt je alleen laten testen op afspraak. Maak online een afspraak via coronatest.nl of bel naar 0800 - 12 02 (dagelijks bereikbaar van 8 tot 20 uur). 

Waar kan ik terecht voor testen voor op reis?

Maak een afspraak bij een commerciële testaanbieder. Op rijksoverheid.nl vind je meer informatie.

Kan ik naar een begrafenis of trouwerij als ik klachten heb?

Op rijksoverheid.nl staan de landelijke richtlijnen voor bijzondere gelegenheden, maar er is soms meer mogelijk. Bel ons voor een advies op maat: 088 - 443 03 70.

Ik ben slechthorend of doof. Hoe maak ik mijn testafspraak?

Slechthorenden, doven en mensen met een spraakbeperking kunnen bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt dan het gesprek. Je kunt je afspraak ook online maken via coronatest.nl. Log hiervoor in met je DigiD.

Hoe kan ik zien hoeveel mensen in mijn regio besmet zijn met het coronavirus?

Wij geven de aantallen positief geteste mensen door aan het RIVM, net als andere GGD’en. Op RIVM.nl staat hoeveel patiënten gemeld zijn en bijvoorbeeld hoeveel mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Op onze website IJssellandscan houden we voor de regio IJsselland en de gemeenten in deze regio aantallen bij, zoals positief geteste personen, aantal ziekenhuisopnames, deze aantallen naar leeftijd en het aantal overleden personen.

Andere coronavragen

Andere coronavragen

Hoe voeg ik een vaccinatie toe aan de CoronaCheck-app?

Na elke vaccinatie moet je je vaccinatiegegevens opnieuw ophalen in de CoronaCheck-app: log in met DigiD en tik op het ‘+’teken rechtsboven in de app. Op coronacheck.nl vind je meer informatie.

Het is druk aan de telefoonlijn. Hoe kan ik jullie bereiken?

Door drukte kan het zijn dat je wat langer moet wachten voor je ons aan de telefoon hebt. Je kunt je vragen ook stellen via het webformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Waar vind ik informatie over de landelijke adviezen?

Er zijn geen coronamaatregelen meer. Maar er zijn wel adviezen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Waar vind ik informatie voor scholen en kindercentra?

Bekijk onze speciale coronapagina voor scholen en kindercentra. Achtergrondinformatie vind je op RIVM.nl.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.