Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Ik heb een vraag over corona

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over coronavaccinaties, over de vaccinatie en op reis gaan (gele boekje) en het coronavirus zelf: testen, bron- en contactonderzoek, etc. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Maatregelen en reizen

Maatregelen en reizen

Kan ik een registratie van coronavaccinatie in mijn gele vaccinatieboekje ontvangen?

Bij GGD IJsselland krijg je na je coronavaccinatie een bevestiging (registratiekaart) mee. Heb je een geel vaccinatieboekje? Neem dit dan mee, dan kunnen we je vaccinatie hierin registreren. Meer informatie over de registratie lees je in dit nieuwsbericht. Hierin staat ook wat je mee moet nemen als je alsnog een registratie in het gele boekje wilt. Dit kan alleen als je gevaccineerd bent door de GGD.
Let op: Een registratie in je gele boekje geldt niet als bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus. Meer informatie over het coronapaspoort lees je op rijksoverheid.nl.

Kan ik een vaccinatiebewijs of een bewijs van een positieve test krijgen voor reizen naar het buitenland?

Na testen
Ja, je kunt bij GGD IJsselland een bewijs aanvragen van een positieve coronatest. Daarnaast staat je positieve uitslag met datum op coronatest.nl (inlog met je DigiD). 

Naast de GGD-teststraten zijn er ook commerciële aanbieders van coronatesten. Je moet dan betalen voor een test. Bij zo'n aanbieder kun je bijvoorbeeld terecht als je een negatieve testuitslag van een pcr-test nodig hebt om naar het buitenland te gaan. Let op dat het om een door het RIVM goedgekeurde test gaat. Een recente non-COVID-19-verklaring kun je niet bij de GGD krijgen.

Na vaccineren
Bij GGD IJsselland krijg je na je coronavaccinatie een bevestiging (registratiekaart) mee. Heb je een geel vaccinatieboekje? Neem dit dan mee, dan kunnen we je vaccinatie hierin registreren. Meer informatie over de registratie lees je in dit nieuwsbericht. Hierin staat ook wat je mee moet nemen als je alsnog een registratie in het gele boekje wilt. Dit kan alleen als je gevaccineerd bent door de GGD.
Let op: Een registratie in je gele boekje geldt niet als bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus. Meer informatie over het coronapaspoort lees je op rijksoverheid.nl

Hoe voeg ik mijn vaccinatie toe aan de CoronaCheck voor het coronapaspoort?

In de loop van juni is het mogelijk om jouw vaccinatie toe te voegen in CoronaCheck voor het coronapaspoort. Je kunt vanaf dan vaccinatiegegevens opvragen door via de CoronaCheck-app of de website in te loggen met de DigiD-app of sms-controle van DigiD. Check op tijd of jouw DigiD op orde is. Jouw gegevens worden dan automatisch opgehaald uit de systemen van: RIVM (als je daarvoor toestemming hebt gegeven), GGD en ziekenhuizen. Meer informatie over dit onderwerp vind je op rijksoverheid.nl.

Wat moet ik doen als ik toch mijn vaccinatie wil laten registreren bij het RIVM? En is dit nodig voor het Europese coronapaspoort (EU Digitaal Corona Certificaat)?

Je hebt het vinkje voor het RIVM niet nodig om straks je coronapaspoort te kunnen gebruiken. Daarvoor is registratie bij de GGD voldoende. Deze registratie krijg je op papier mee na je vaccinatie(s). Je kunt dit zelf ook checken door te gaan naar www.coronatest.nl: klik op 'Mijn vaccinatiegegevens inzien'. Je logt in met je DigiD en kun je je 'afgeronde afspraken' zien wat betekent dat je registratie van je coronavaccinatie(s) in het systeem staat. 

Heb je aangegeven je gegevens niet te willen delen met het RIVM en wil je dit alsnog? Als je bent gevaccineerd door GGD IJsselland, dan kun je dit aan ons doorgeven. Bel hiervoor naar: 088 4430370 (Corona algemeen) of vul ons webformulier in. Landelijk wordt eraan gewerkt dat ook deze nieuwe informatie van het GGD-systeem met aanpassing achteraf naar het systeem van het RIVM gaat (gesynchroniseerd). Dit kan nog even duren en is dus nog niet zichtbaar in MijnRIVM. 

Waar vind ik informatie over de landelijke maatregelen waarover Mark Rutte vertelde?

Op rijksoverheid.nl vind je actuele informatie over de maatregelen. Of bekijk de poster of het nieuwsbericht na de persconferentie van Rutte en De Jonge op 28 mei waarin versoepelingen staan die gelden vanaf 5 juni.

Op rijksoverheid.nl staat informatie voor allerlei groepen: van ondernemers, kinderopvang en onderwijs, (openbaar) vervoer tot werknemers, reizen en op vakantie gaan. 

Waar vind ik actuele reisinformatie?

Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken vind je actuele reisinformatie voor landen in verband met het nieuwe coronavirus. Kijk ook eens op de website 'Wijs op reis'. Hier vind je allerlei onderwerpen en links die te maken hebben met vakantie en reizen.

Kan ik via jullie of via 0800-1202 (landelijke afsprakenlijn testen) een Covid-vrij verklaring krijgen?

Nee. Op onze testlocaties testen we alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen alle GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.

Waar kan ik dan naartoe als ik een Covid-vrij verklaring wil hebben?

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Let op dat het om een door het RIVM goedgekeurde test gaat. 

Coronavaccinatie

Coronavaccinatie

Waar vind ik informatie over de vaccinatie tegen het coronavirus?

Bekijk onze webpagina over de coronavaccinatie of ga naar rijksoverheid.nl met informatie over de vaccinatie tegen het coronavirus. Daar staan ook vragen en antwoorden over de vaccinatie.

Is de vaccinatie tegen het coronavirus gratis?

Ja, de vaccinatie is gratis.

 

Wanneer ben ik aan de beurt voor de coronavaccinatie?

Vul de vragen in op deze webpagina van de Rijksoverheid en bekijk vanaf wanneer je een uitnodiging kunt krijgen voor de coronavaccinatie.Ook zie je daar waar je de coronaprik kunt halen en welk vaccin je waarschijnlijk krijgt.

Hoe zit het met zwangerschap en de coronavaccinatie?

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Daarom wordt aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om – als zij hiervoor opgeroepen worden- zich te laten vaccineren. Lees meer op de website van het RIVM over coronavaccinatie tijdens zwangerschap.

Hoe maak ik een afspraak voor coronavaccinatie?

Op deze pagina over coronavaccinatie kun je zien hoe je je afspraak maakt.

Vakantieplannen? Houd hiermee dan rekening met het maken van je (twee) vaccinatie-afspraken: voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna worden twee afspraken gemaakt. Tussen deze twee afspraken zit een periode van vijf weken. Het is niet wenselijk om de tweede prik uit te stellen. Houd bij het plannen van je afspraken dus rekening met eventuele vakantieplannen.

Ik wil een Janssen-vaccinatie. Hoe werkt dat?

Vanaf 23 juni kunnen 18-plussers die dat willen zich via een speciaal telefoonnummer bij de GGD melden voor een afspraak voor vaccinatie met het Janssen-vaccin. Het speciale telefoonnummer wordt in die week bekendgemaakt. Bekijk meer informatie op rijksoverheid.nl. Hier lees je ook hoe je je andere afspraak kunt omzetten.

Waar kan ik me laten vaccineren tegen het coronavirus?

Bekijk hier welke vaccinatielocatie van GGD IJsselland bij jou in de buurt is. Het is ook mogelijk dat een vaccinatielocatie van een andere GGD dichterbij is. Je kunt zelf kiezen naar welke GGD-vaccinatielocatie iin Nederland je toe wilt.

Kan ik een rest coronavaccin krijgen?

Op de vaccinatielocaties houden we continu in de gaten hoeveel vaccins er zijn klaargemaakt en hoeveel mensen er nog gepland staan. Vraag en aanbod zijn heel scherp op elkaar afgestemd. Daardoor blijven er meestal geen, en soms heel weinig vaccins (1 tot 3) over aan het einde van de dag. Omdat elk vaccin kostbaar is, willen we een rest vaccin natuurlijk aan iemand geven. We volgen daarbij de landelijke richtlijnen.

Op de eerste plaats komen onze eigen vaccinatiemedewerkers in aanmerking voor de coronaprik. Omdat we flink aan het opschalen zijn, zijn dat steeds weer nieuwe medewerkers. Daarnaast hebben we met ziekenhuizen afgesproken dat de nog niet gevaccineerde covid zorgmedewerkers en medewerkers die zelf vaccineren ook in aanmerking komen. Ook daarmee volgen we de landelijke richtlijn.

Er is bij GGD IJsselland geen lijst met medisch schrijnende gevallen die door de huisartsen is samengesteld. Wel kan het zijn dat een medisch specialist bij uitzondering, in een noodzakelijk geval, een patiënt graag in aanmerking wil laten komen voor een rest vaccinatie. Hierover vindt dan overleg plaats.

Ik val in de groep 'medisch hoog-risico'. Hoe zit het met mijn vaccinatie?

Het RIVM heeft een webpagina aangemaakt waarop je kunt zien hoe het vaccineren loopt als je in een medisch hoog-risico-groep valt. Bijvoorbeeld per groep (medisch gezien) voor welk vaccin je in aanmerking komt en wie je zal vaccineren.

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Nee, je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. GGD IJsselland vaccineert alleen met vaccin dat is goedgekeurd door de EMA. De Gezondheidsraad en de minister van VWS bepalen welke doelgroep welk vaccin krijgt. Bekijk voor meer informatie onze speciale webpagina met informatie over de verschillende vaccins.

Welke vaccins gebruikt de GGD?

De GGD werkt met BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Janssen en Moderna. Moderna wordt bij de GGD IJsselland op dit moment alleen in de pop up-vaccinatielocatie gebruikt die in juni in Raalte en in Olst-Wijhe zal staan. Dit hangt volledig af van de beschikbaarheid van de vaccins. AstraZeneca wordt alleen gebruikt voor mensen die hun tweede prik nog krijgen. Bekijk voor meer informatie over de verschillende soorten vaccins op onze speciale webpagina.

Hoe kan ik de locatie van mijn tweede vaccinatie verzetten?

Heb je een afspraak staan voor je tweede coronavaccinatie maar is er een vaccinatielocatie geopend dichter bij waar je woont? Als je je afspraak wilt verzetten kun je het beste bellen met de landelijke afsprakenlijn waar je je afspraak eerder hebt gemaakt. Het telefoonnummer van de lijn staat in de uitnodigingsbrief, dit kan niet via de regionale GGD.

Let op: niet elke locatie heeft dezelfde vaccins. Dus let op dat je je afspraak maakt bij een locatie waar ze hetzelfde vaccin hebben als bij je eerste prik. 

Ik krijg een foutmelding bij het maken van een online afspraak, hoe kan dat?

Soms proberen heel veel mensen tegelijk een afspraak te maken. Dan lukt het even niet.
Er kunnen ook andere redenen zijn. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. 

Ik ben coronagerelateerde klachten. Moet ik mijn vaccinatieafspraak afzeggen?

Ja, we willen je vragen om de afspraak te annuleren en een nieuwe afspraak te plannen via het landelijke callcenter.

Mag ik mijn (klein)kind of partner meenemen naar mijn vaccinatieafspraak?

We kunnen -vanwege veiligheid- geen extra mensen (bijv. partner of (klein)kind) toelaten in de vaccinatiehal. Uiteraard mag je wel iemand vragen om je naar de afspraak te rijden. Diegene kan dan buiten of in de auto wachten. Houd er wel rekening mee dat het langere tijd kan duren voordat degene die gevaccineerd wordt weer terug is. Een uitzondering: als je zelf niet naar binnen kunt, mag je één begeleider meenemen naar de afspraak voor coronavaccinatie.

Worden de bijwerkingen van de vaccinatie in de gaten gehouden?

Ja, bijwerkingencentrum Lareb houdt de bijwerkingen bij. Iedereen die zich heeft laten vaccineren (dit geldt voor elke vaccinatie) of die een geneesmiddel heeft gebruikt, kan bijwerkingen doorgeven aan het Lareb. Deze organisatie bewaakt de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in Nederland.

Waarom moet ik mij na vaccinatie aan de basisregels tegen corona houden?

Het is nog niet duidelijk of iemand na vaccinatie het coronavirus toch kan verspreiden. En dus anderen kan besmetten. Daarom gelden voor iedereen in Nederland dezelfde coronaregels. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over dit onderwerp.

Coronatest en besmettingen

Coronatest en besmettingen

Kan ik een zelftest doen om te kijken of ik corona heb?

Ja, dat kan. De zelftest is beschikbaar in Nederland. Deze test kun je bij een drogist of apotheek kopen en gebruiken om erachter te komen of je corona hebt. De zelftest is alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Heb je klachten, ben je in contact geweest met iemand met corona of kom je terug uit een reis naar het buitenland? Dan vragen we je een afspraak te maken voor een coronatest bij één van onze testlocaties.

Een zelftest is minder nauwkeurig dan een professioneel afgenomen test. Daarom moet je  na een positieve zelftest laten hertesten bij de GGD. Tot de uitslag van de hertest bekend is, ga je in isolatie. Huisgenoten hoeven pas in quarantaine als de test bij de GGD ook positief is. Wanneer jouw GGD-hertest negatief is, mag je uit isolatie. Is de hertest positief? Dan starten wij bron- en contactonderzoek. Op de website van Rijksoverheid vind je meer informatie over zelftesten. In deze video leggen we je uit hoe je een zelftest kunt gebruiken.

Kan ik me laten testen op het coronavirus?

Ja, dat kan! Heb je (milde) als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Meld je dan aan voor een test op het coronavirus via rijksoverheid.nl (je maakt online een afspraak met je DigiD) of bel het landelijke telefoonnummer 0800 - 1202. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

Werk je in de zorg of het onderwijs en wil je met voorrang getest willen worden? Bel dan 0800 - 8101 (7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur). Op rijksoverheid.nl staat wie in aanmerking komt voor voorrang. 

Kan ik me ook laten testen als ik geen klachten heb?

Ja, dat kan. Bijvoorbeeld als je naar een evenemet wilt. Lees hier meer over op onze pagina over de coronatest.

Moet ik mijn kind laten testen op het coronavirus?

Hier vind je meer informatie over het wel/niet testen van je kind.

Is de test op het coronavirus gratis?

Ja, de coronatest bij de GGD is gratis.

Waar zijn de testlocaties?

We gebruiken zeven vaste testlocaties in de regio: in Deventer, Hardenberg, Ommen, Raalte, Steenwijk, IJsselmuiden en in Zwolle.

Welke coronatesten zijn betrouwbaar?

Er zijn verschillende coronatesten in gebruik. Wil je weten welke testen er zijn en welke testen betrouwbaar zijn? Bekijk de verschillende soorten coronatesten.

Hoe kan ik een besmetting COVID-19 melden?

Als BIG-geregistreerde arts kun je een positief geteste persoon op het coronavirus bij ons melden. COVID-19 is namelijk een meldingsplichtige ziekte. Vul het speciale meldingsformulier in om een melding te doen, zodat wij deze persoon kunnen registreren en bron- en contactonderzoek kunnen opstarten om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Kan ik naar een begrafenis of trouwerij als ik klachten heb?

Op rijksoverheid.nl staan de landelijke richtlijnen voor bijzondere gelegenheden, maar er is soms meer mogelijk. Bel ons voor een advies op maat: 088 - 443 03 70.

Ik ben slechthorend of doof. Hoe maak ik mijn testafspraak?

Slechthorenden, doven en mensen met een spraakbeperking kunnen bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt dan het gesprek. Je kunt je afspraak ook online maken via coronatest.nl. Log hiervoor in met je DigiD.

Hoe kan ik zien hoeveel mensen in mijn regio besmet zijn met het coronavirus?

Wij geven de aantallen positief geteste mensen door aan het RIVM, net als andere GGD’en. Op RIVM.nl staat hoeveel patiënten gemeld zijn en bijvoorbeeld hoeveel mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Op onze website IJssellandscan houden we voor de regio IJsselland en de gemeenten in deze regio aantallen bij, zoals positief geteste personen, aantal ziekenhuisopnames, deze aantallen naar leeftijd en het aantal overleden personen.

Andere coronavragen

Andere coronavragen

Het is druk aan de telefoonlijn. Hoe kan ik jullie bereiken?

Het klopt, we worden veel gebeld deze dagen, dus het kan zijn dat je wat langer moet wachten voor je ons aan de telefoon hebt. Je kunt je vragen ook stellen via het webformulier van het coronateam. Een professional belt je dan zo snel mogelijk terug.

Hoe ga ik met het onderwerp corona om bij mijn kinderen?

Op deze pagina geven we tips hoe je om kunt gaan met kinderen tijdens de corona-periode. 

Hoe zit het met het coronavirus en scholen en kindercentra?

We hebben op onze website een speciale coronapagina klaargezet voor scholen en kindercentra. Kijk voor achtergrondinformatie ook op de RIVM.nl met informatie over kinderen en school.

Hoe kan ik de corona-app downloaden?

Je kunt de corona-app, de CoronaMelder, downloaden op je smartphone via coronamelder.nl. Let op: je hebt minimaal Android 6.0 of iOS 13.5 nodig. Op coronamelder.nl. vind je veelgestelde vragen en antwoorden over de app. Heb je vragen over de app? Bel 0800 - 1280.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.