Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Hielprik en gehoortest bij baby's

Elke pasgeboren baby krijgt een hielprik en een gehoortest. Met de hielprik wordt het bloed van je kind onderzocht op een aantal ernstige ziekten. Met de gehoortest meten we of je kind goed genoeg hoort om straks te kunnen leren praten.

Vier (tot zeven) dagen na de geboorte van je baby komen we bij jullie thuis voor de hielprik en de gehoortest. Als je kind meerdere dagen in het ziekenhuis ligt, dan zorgt de verpleging daar voor de hielprik. De gehoortest doen wij zo snel mogelijk nadat je kind weer thuis is.

Vier (tot zeven) dagen na de geboorte krijgt je baby een hielprik. Tijdens deze prik nemen we enkele druppels bloed af voor onderzoek naar 17 ziekten. Het is belangrijk de hielprik zo vroeg mogelijk te doen. Liefst al op de 4e dag zodat we er op tijd bij zijn als je baby een ernstige ziekte of aandoening heeft.

Hoe werkt de hielprik?


  • De screener prikt in de hiel van uw kind en vangt een paar druppels bloed op. Vaak vinden kinderen de hielprik niet leuk. Soms huilen ze eventjes.
  • Een laboratorium onderzoekt het bloed op 17 zeldzame ziektes. Als uw kind een ziekte heeft, is het belangrijk dat we dit op tijd ontdekken zodat de ontwikkeling van uw kindje zo weinig mogelijk achterstand oploopt.
  • Als het laboratorium geen bijzonderheden vindt dan ontvangt u geen bericht over de uitslag van het onderzoek. Hebt u na vier weken geen bericht gehad? Dat betekent goed bericht. Wanneer er wel iets wordt gevonden, krijgt uw huisarts bericht. Uw huisarts neemt dan contact met u op.
  • Soms is de uitslag van het bloedonderzoek niet helemaal duidelijk. Er kan bijvoorbeeld te weinig bloed zijn afgenomen. Dan komen we opnieuw langs voor een hielprik.

Hoe werkt de gehoortest?

De screener doet voor de gehoortest een zacht dopje in het oor van uw kind. Het dopje is verbonden met een meetapparaat. Dit apparaat meet het gehoor van uw kindje. De test duurt een paar minuten en doet geen pijn. Uw kind merkt er bijna niets van.

Tijdens de test moet het stil zijn in de kamer. De gehoortest werkt het best als uw kind rustig is en slaapt. Uw baby kan in de wieg of in uw armen blijven liggen tijdens de gehoortest.
Het resultaat van de gehoortest is direct bekend. De screener bespreekt dit met u. Bij ongeveer 95 van de 100 kinderen is de gehoortest meteen voldoende. Als de uitslag onvoldoende is, herhalen we de gehoortest en, zo nodig, doen we de test nog een 3e keer.

De uitslag van de derde test kan nog steeds onvoldoende zijn. Uw kind wordt dan verder onderzocht in een Audiologisch Centrum.

Feestdagen
Op feestdagen kunnen geboortes niet telefonisch worden doorgeven. Dit kan wel via ons webformulier.