Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Feit of fabel?

Op deze pagina staan feiten en fabels over gezondheid toegelicht: wat is een feit? En wat is echt een fabel? Je leest het hieronder. 

Alleen in woningen met een geiser of gaskachel kan koolmonoxidevergiftiging voorkomen.
Fabel!


Alle (niet goed functionerende) verbrandingsapparatuur in huis kan koolmonoxide uitstoten. Zelfs als het om nieuwe of goed onderhouden cv-installaties gaat.

Gezondheidsklachten
Al bij lage hoeveelheden koolmonoxide in huis kunnen gezondheidsklachten optreden. Bekende gezondheidseffecten van blootstelling aan koolmonoxide zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, duizelingen, concentratiestoornissen en misselijkheid. Deze klachten worden nog wel eens verward met griepverschijnselen.

Zwangeren (en dan met name het ongeboren kind), jonge kinderen en mensen met hart- en vaatziekten zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging. Ook rokers zijn extra kwetsbaar, omdat ze door de tabaksrook al worden blootgesteld aan koolmonoxide.

Wat kun je doen?
Wat kun je zelf doen om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen? Installeer (goede!) koolmonoxidemelders in huis. Meer adviezen, en een instructie hoe een koolmonoxidemelder moet worden opgehangen, vind je op de website van de brandweer. Meer informatie of tips? Neem contact op met het team Milieu en Gezondheid van GGD IJsselland: milieuengezondheid@ggdijsselland.nl.

Marja Elders, adviseur Milieu en Gezondheid
Publicatiedatum: 14-11-2019

'Een teek laat los als je hem met zeep behandelt'
Fabel!

Deze tip circuleert op internet, maar dit is onzin. Een teek laat echt niet los als je er zeep, nagellak, olie of alcohol opsmeert. De teek irriteren met vuur of door erin te prikken, is ook geen goed plan.

Hoe dan wel?
De beste methode om een teek te verwijderen, is door de teek voorzichtig uit je huid te trekken met een speciale tekentang of met een puntig pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem recht uit je huid. Krijg je het zelf niet voor elkaar, ga dan dezelfde dag nog langs je huisarts of de huisartsenpost. Het is niet erg als er een stukje van de teek achterblijft. Dit is ongevaarlijk. Dit stukje komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.

Ontsmet na het verwijderen het beetwondje. Schrijf op wanneer en waar op de huid je gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

Meer informatie over teken en tekenbeten vind je op deze pagina van het RIVM.

Joyce Henzen, Sociaal verpleegkundige Infectieziektebestrijding
Publicatiedatum: 17-04-2019

'Zonder jas naar buiten: daar word je verkouden van'
Fabel!

Door zonder jas naar buiten te gaan, loop je geen verkoudheid op. Een verkoudheidvirus verspreidt zich onder andere via vochtdruppeltjes in uitgeademde lucht. Dit gebeurt vooral op plekken waar mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bus, trein, kantoor, school etc.). Verkouden worden door zonder jas naar buiten te gaan, is dus een fabel.

Wel kan je weerstand verminderen als je het koud hebt. Dat zit zo: in je luchtwegen liggen bloedvaten. Als je het koud hebt, vernauwen deze bloedvaten zich. Daardoor is de toevoer van afweercellen naar je luchtwegen verminderd. Virussen kunnen zich dan makkelijker vermenigvuldigen. In dit filmpje wordt precies uitgelegd hoe het zit.

Joyce Henzen, Sociaal verpleegkundige Infectieziektebestrijding
Publicatiedatum: 21-12-2018

'Praten over zelfmoord helpt'
Feit!

Elke dag sterven er in ons land vijf mensen door zelfmoord. Hoe verkleinen we dat aantal? Op praten over zelfmoordgedachten rust nog een groot taboe. Terwijl een gesprek juist het verschil kan maken. Maar veel mensen vinden het moeilijk om er over te beginnen. Anke Wammes van 113 Zelfmoordpreventie: “Sommige mensen zijn bang dat ze iemand op het idee brengen door te vragen of hij of zij aan zelfmoord denkt. Dat is niet zo. Dat idee ontstaat niet doordat jij erover begint. De kans is groot dat iemand blij is dat je erover begint, omdat hij of zij dan eindelijk zijn gedachten kan delen.”
Wil je meer weten over 113? Ga dan naar www.113.nl.

GGD IJsselland coördineert het project 113 in de 11 gemeenten in de regio IJsselland onder de projectnaam: Zelfmoord? Praat erover! De kick off voor de samenwerking in dit project was op 12 juni a.s. Lees erover op onze website.

Martine Peppelenbos, projectleider Zelfmoord? Praat erover! - GGD IJsselland
Publicatiedatum: 4 juli 2018

'Van orale seks kun je geen soa krijgen'

Fabel!

Je kunt een soa krijgen via slijmvliescontact, via sperma, voorvocht, vaginaal vocht en bloedcontact. Als je zonder bescherming orale seks hebt, komen de slijmvliezen en vloeistoffen van de vagina/penis in aanraking met de slijmvliezen in je keel. Soa's die je van orale seks kunt krijgen zijn: hiv, herpes, gonorroe, syfilis en chlamydia. Zorg daarom ook tijdens orale seks altijd voor bescherming.

Vera Doorten, Adviseur Seksuele Gezondheid GGD IJsselland
Publicatiedatum: 12-06-2018

'Je kunt je laten inenten om malaria te voorkomen'

Fabel!

Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen. Ga je naar een gebied met malaria? Dan kun je wel malariatabletten slikken om de ziekte te voorkomen. Lees meer in ons nieuwsbericht in het kader van malaria dag over hoe je je kunt beschermen tegen malaria.

'Kussen met je Valentijn is goed voor je tanden'

Feit!

Door intiem te kussen met jouw Valentijn maak je lekker veel speeksel aan. Een (goede samenstelling van je) speeksel helpt bacteriën en dus tanderosie tegen te gaan. Let wel op dat je Valentijn geen griep heeft. Meer weten over tanderosie en de oorzaken daarvan? Kijk dan eens op deze pagina van huisarts.nl

We wensen je een fijne Valentijnsdag toe!

Vera van Doorten, Adviseur Seksuele Gezondheid bij GGD IJsselland. Publicatiedatum: 14-02-2018

'Koolmonoxide kun je ruiken'

Fabel!

Koolmonoxide kun je niet zien, proeven en ruiken. Koolmonoxide staat daarom ook bekend als de sluipmoordenaar. Het is dus heel belangrijk dat je de symptomen van een vergiftiging op tijd herkent:

 

  • De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag.
  • Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Lees in ons nieuwsbericht meer over koolmonoxide

Bron: Brandweer Nederland. Publicatiedatum: 07-02-2018

'Tijdens het roken van een sigaret krijg je aceton (nagellakremover) binnen'

Feit!

Vieze stoffen zoals aceton krijg je tijdens het roken van sigaretten binnen. Deze stoffen ontstaan namelijk als de sigaret met tabak en additieven verbrandt. De stoffen die je inademt door het roken van sigaretten zijn zeer schadelijk voor je gezondheid. Oktober is de maand van Stoptober (28 dagen stoppen met roken), alle stoppers: veel succes! Lees hier meer over Stoptober

Bron: RIVM/Trimbos-instituut. Publicatiedatum: 18-10-2017

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.