U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

De winterregeling voor daklozen is van kracht

woensdag, 31 januari 2018

De winterregeling voor daklozen is vanaf woensdag 31 januari van kracht. In verband met de verwachte strenge vorst gaat vanaf 25 februari fase 2 van de winterregeling in. Fase 2 blijft in elk geval tot maandag 5 maart van kracht. Het onderdeel Centrale Toegang van GGD IJsselland deelt dit mee.

Lage gevoelstemperatuur

De reden om de winterregeling in te laten gaan is de verwachte gevoelstemperatuur. De komende dagen zal het kwik weer dalen met als gevolg gevoelstemperaturen tot -23°C, mede door de krachtige oostelijke/noordoostelijke wind. Dit levert ontoelaatbare gezondheidsrisico’s op voor ‘buitenslapers’.

Risico voor ‘buitenslapers’

Het doel van de winterregeling is om tijdens winterse periodes de groep ‘buitenslapers’ te motiveren en aan te sporen om gebruik te maken van de beschikbare opvangmogelijkheden. Onderkoeling en bevriezing vormen een serieuze bedreiging voor de gezondheid. Daklozen zijn in koude periodes extra kwetsbaar, vooral als er ook sprake is van middelengebruik. Niet iedere dakloze maakt uit eigen beweging gebruik van de mogelijkheden tot opvang. Als het nodig is, haalt de politie mensen gedwongen van straat. 

Meer weten?

GGD IJsselland verzorgt de coördinatie van deze winterregeling. Lees op deze pagina meer over de winterregeling.