Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Over de GGD

Eikenprocessierups geeft gezondheidsklachten

De eikenprocessierups zorgt momenteel voor veel overlast. Van de haartjes kun je vervelende klachten krijgen.

Eikenprocessierupsen

De eikenprocessierups zit van mei tot september in eikenbomen. 's Nachts gaan de rupsen in een rij (in een "processie") op zoek naar voedsel. Een eikenprocessierups heeft wel 700.000 zogenaamde ‘brandharen’. Als mensen in contact komen met deze haren, kunnen ze vervelende klachten geven.

Klachten

Contact met de brandharen van de rupsen kan klachten geven zoals:

  • hevige jeuk
  • rode, pijnlijke huiduitslag
  • rode, pijnlijke en jeukende zwelling aan de ogen
  • irritatie en ontsteking van de luchtwegen

Wat kun je doen als je klachten hebt?

Gebruik plakband om de haren van de huid te halen. Doe dit meteen nadat je met de haren in contact bent gekomen. Spoel daarna de huid en de ogen met lauw water. Was ook je haar goed.
De haren zijn lastig te verwijderen uit kleding. Het beste is om deze kleding goed te wassen. Liefst op 60ºC.
Bij jeuk kun je een zalf gebruiken waar menthol, aloë vera of calendula in zit. Ook kun je anti-allergie tabletten gebruiken om de jeuk te verlichten.
Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele dagen tot twee weken. Zijn de klachten ernstiger, overleg dan met de huisarts.

Hoe voorkom je problemen?

Er zijn dit jaar veel eikenprocessierupsen. Het voorkomen van contact met de haren van de rups is lastig. Ga je naar een gebied waar de eikenprocessierups zit? Bedek dan de hals, armen en benen. Ga niet op de grond zitten. Leer ook aan je kinderen om het contact met rupsen, haren en nesten zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg dat je huisdieren ook niet in contact komen met de rupsen en oude nesten.

Bestrijding

Heb je vragen over de bestrijding van de eikenprocessierups? Kijk op de website van jouw gemeente.
Gemeenten krijgen op dit moment veel meldingen binnen. Er wordt hard aan gewerkt om op zoveel mogelijk plekken de overlast te beperken.
Heb je eikenprocessierupsen in je eigen tuin? Ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. De kans is groot dat je de brandharen verspreidt en gezondheidsklachten krijgt. Huur een deskundig bedrijf in.
De eikenprocessierups heeft natuurlijke vijanden. Bijvoorbeeld koolmezen en pimpelmezen, zij eten de rupsen. Nodig de meesjes uit in je tuin: hang vogelhuisjes voor ze op!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over eikenprocessierupsen en wat je moet doen om gezondheidsklachten te voorkomen of wat je moet doen als je klachten hebt:

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.