Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Over de GGD

Indrukwekkende muziektheatervoorstelling Oploskoffie van Eva Nagel voor project ‘Zelfmoord? Praat erover!’

Een muziektheatervoorstelling met een heel persoonlijk tintje, dat is de voorstelling Oploskoffie van Eva Nagel. Oploskoffie gaat over suïcide en was op 17 juni twee keer te bekijken door betrokkenen in de regio IJsselland: van wethouder tot medewerker sociaal wijkteam, van docent tot en met politieagent, van zorgprofessional tot en met vrijwilliger bij het buurthuis. Vanuit het project 'Zelfmoord? Praat erover!' organiseert GGD IJsselland activiteiten en trainingen met het doel het taboe rond zelfmoord te doorbreken. Erover praten helpt namelijk. Met de voorstelling brengt de GGD allerlei betrokkenen bij elkaar en hoopt de GGD te bouwen aan een warm netwerk.

“Mijn zus is in 2001 uit het leven gestapt”, vertelt Eva. “Ik wil met de voorstelling laten zien hoe het is als nabestaande, maar ook hoe het is om op het randje van suïcide te wiebelen. Iedereen heeft weleens momenten dat het heel zwaar is of dat je er dicht tegenaan zit en daar praten mensen niet zo snel over.” De voorstellingen vonden plaats in het Papenstraattheater van Schouwburg Odeon in Zwolle. Na elke voorstelling was er ruimte voor een nagesprek.

Lokaal netwerk

Het project Zelfmoord? Praat erover! loopt nu een jaar. Alle 11 de gemeenten in IJsselland nemen eraan deel. Veel gemeenten hebben al een gatekeepertraining georganiseerd. Hierin leren professionals en vrijwilligers waarom praten over zelfmoord zo belangrijk is maar ook hoe je dat dan doet. De training gaat uit van 113 Zelfmoordpreventie. De volgende stap voor GGD IJsselland en gemeenten is lokaal een netwerk te bouwen, gatekeepertrainingen te organiseren zodat je met elkaar daadwerkelijk het taboe rond suïcide kunt doorbreken. Meer informatie over het project Zelfmoord? Praat erover! staat op onze website.

Vragen of praten? Bel 0900-0113

Heb je zelf vragen over zelfmoord, voor jezelf of iemand in je omgeving? Bel dan 0900-0113 of ga naar de website www.113.nl om (anoniem) te chatten.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.