Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD Nieuws

GGD IJsselland helpt verspreiding vogelgriepvirus in Dalfsen te voorkomen

Op een vleeseendenbedrijf in Dalfsen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. GGD IJsselland heeft een belangrijke rol om verspreiding van het virus te voorkomen.

Traceringsonderzoek

Zoals gebruikelijk doet GGD IJsselland een traceringsonderzoek naar risicovolle contacten. Als het nodig blijkt, worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Testen en isolatie

Medewerkers van het bedrijf en mensen die helpen bij het ruimen op locatie worden getest als ze klachten hebben. Als blijkt dat iemand een besmetting heeft met het vogelgriepvirus dan gaat deze persoon in isolatie tot de klachten voorbij zijn. Eigenlijk hetzelfde dus als bij een coronabesmetting. Zo wordt kans op verdere verspreiding in de samenleving voorkomen.

Kunnen mensen ook ziek worden door vogelgriep?

Alleen mensen die intensief contact hebben met besmette vogels of langdurig aanwezig zijn geweest in besmette stallen lopen een risico om ziek te worden door vogelgriep. GGD IJsselland biedt deze personen virusremmers aan. Deze medicijnen verkleinen de kans dat mensen vogelgriep krijgen.

Proces bij melding begint bij Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit 

De GGD ontvangt bij een verdenking van vogelgriep een melding van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Het proces loopt meestal als volgt: de pluimveehouder schakelt de NVWA in als hij plotseling veel uitval van de dieren ziet in zijn bedrijf. Als de NVWA denkt aan vogelgriep doet het verder onderzoek. Per situatie beoordeelt de NVWA welke maatregelen nodig zijn om verdere verspreiding van de vogelgriep te voorkomen. Als er sprake is van een ernstige vorm van vogelgriep, die besmettelijk is voor mensen, wordt de GGD ingeschakeld. De GGD zorgt ervoor dat de mensen die nauw contact met de besmette dieren hebben gehad, medicatie krijgen. De mensen worden gemonitord of ze klachten krijgen en ze worden getest als het nodig is.

Vragen over vogelgriep

Inwoners kunnen met vragen over de vogelgriep terecht bij het team infectiebestrijding (IZB) van GGD IJsselland van maandag t/m vrijdag van 8.30 – 17.00 uur via telefoonnummer 038 - 428 1 656 of via mail: infectieziekten@ggdijsselland.nl

Meer informatie over de volgelgriep

https://www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-aviaire-influenza-vogelgriep

https://lci.rivm.nl/faq/vogelgriep

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.