Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Over de GGD

GGD IJsselland overhandigt infectieziektewaaier aan verloskundigen

Rilana Wessel, epidemioloog, en Joyce Henzen, verpleegkundige infectieziektebestrijding, hebben op 8 juli de ‘infectieziektewaaier voor verloskundigen’ overhandigd aan Hanna Petter, verloskundige bij verloskundigenpraktijk de Kiem in Zwolle.

De waaier is een praktische handreiking voor verloskundigen over zwangerschap en infectieziekten. In de waaier staan 24 infectieziekten toegelicht. Deze zijn verdeeld in de categorieën soa, reizen, kinderziekten en overig. Bij iedere ziekte staat belangrijke informatie voor de verloskundigen beschreven: kenmerken van de ziekte, incubatietijd, besmettelijke periode, transmissie en risico/maatregelen.

Aanleiding infectieziektewaaier

GGD IJsselland heeft in de afgelopen jaren, vanuit het regionale programmabudget RIVM, verschillende regioprojecten uitgevoerd rondom het thema ‘verloskundigen en infectieziekten’. Uit een oriënterend onderzoek bleek dat verloskundigen ervaren dat hun kennis op het gebied van infectieziekten en zwangerschap ontoereikend is. Een van de wensen van verloskundigen was daarom het ontwikkelen van een handig hulpmiddel waarmee zij op een snelle en kundige manier informatie over infectieziekten kunnen geven. Daarom heeft GGD IJsselland in samenwerking met verloskundigen, GGD Twente, het RIVM en de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) de infectieziektewaaier voor verloskundigen ontwikkeld.

Ontwikkeling infectieziektewaaier

Begin 2018 startte GGD IJsselland met de ontwikkeling van de infectieziektewaaier. De eerste versie van de waaier is in het najaar van 2018 door een aantal verloskundigen getest. Na deze testfase is er een evaluatie onder de verloskundigen geweest: wat vonden ze handig aan de waaier? En wat moest anders? Met deze reacties is vervolgens de definitieve versie van de waaier ontwikkeld. De eerste waaier is op 8 juli overhandigd aan de verloskundigen van verloskundigenpraktijk de Kiem in Zwolle. GGD’en in andere regio’s hebben aangegeven ook belangstelling te hebben voor de waaier. De waaier wordt daarom de komende tijd verspreid onder verloskundigen door heel Nederland.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.