Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Over de GGD

GGD IJsselland partner in Alliantie Kinderarmoede

Dinsdag 26 maart 2019 vond de lancering van de Alliantie Kinderarmoede Nederland plaats bij het NIBC in Den Haag. Deze Alliantie bestaat uit meer dan 100 partners en is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Missing Chapter Foundation, Alles is Gezondheid en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. De partners van de Alliantie gaan hun krachten bundelen met als doel dat kinderarmoede in 2030 tot het verleden behoort. Manager Anoushka Knoef tekende de pledge namens GGD IJsselland.

Effecten van Kinderarmoede

In Nederland groeien maar liefst 378.000 kinderen en jongeren op in armoede. Dat betekent dat 1 op de 9 kinderen lijden onder de directe effecten van kinderarmoede zoals geen eten en schoolspullen kunnen kopen. De effecten leiden tot gezondheidsklachten op langere termijn. Ook de geldzorgen van ouders resulteren in stress bij kinderen. Er is daarnaast een reëel risico op sociale uitsluiting door het niet deelnemen aan sociale activiteiten om financiële redenen. Hans Christiaanse (namens Alles is Gezondheid) legt het belang van de Alliantie uit; “We weten dat opgroeien in armoede vaak leidt tot fysieke of psychische klachten. Ook op latere leeftijd lopen deze kinderen grote gezondheidsrisico’s. Als Nederland echt gaat voor een gezonde generatie, laten we ons dit toch niet gebeuren?’’

Anoushka Knoef: "Het ondertekenen van de pledge sluit prachtig aan bij ons streven dat kinderen een kansrijke start krijgen; één van onze programmalijnen voor de komende jaren, zoals deze ook staat in onze pas gepresenteerde agenda publieke gezondheid. We willen ons hier ook echt hard voor maken. Opgroeien in armoede betekent minder kans hebben op een gezond leven terwijl dat één van de basisrechten van een kind is in mijn optiek."

Initiatiefnemers

De Alliantie Kinderarmoede is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Alles is Gezondheid, Missing Chapter Foundation en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). De Alliantie Kinderarmoede zet samenwerkingen tussen verschillende organisaties op om nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede. Iedere organisatie levert een concrete bijdrage om de effecten van kinderarmoede terug te brengen naar nul. Na de lancering van vandaag zal de Alliantie Kinderarmoede erop toezien en zorgdragen dat de initiatieven van de partners per branche kunnen groeien zodat er een synergie-effect ontstaat. Organisaties die ook hun bijdrage willen leveren kunnen zich aanmelden via www.alliantiekinderarmoede.nl.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.