Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD Nieuws

GGD IJsselland test zorgmedewerkers op GGD-locatie

GGD IJsselland test op verzoek van zorgorganisaties en huisartspraktijken hun zorgmedewerkers (werkzaam of woonachtig in de regio IJsselland) op het coronavirus. Doel is dat zoveel mogelijk medewerkers in de zorg kunnen (blijven) werken. Met ingang van 1 april is op het terrein van GGD IJsselland hiervoor een speciale testtent beschikbaar. Het gaat om mensen die een cruciaal beroep in de zorg hebben buiten het ziekenhuis en voor wie het belangrijk is te weten of zij hun werk kunnen blijven doen.

GGD-medewerkers doen de bemonsteringen op een centraal punt, wat ze natuurlijk ook bij veel mensen thuis hebben gedaan de afgelopen periode. Door dit op de hooflocatie van GGD IJsselland te organiseren scheelt dat in het testen veel tijd: zorgmedewerkers komen naar de GGD toe waardoor het testteam efficiënter kan werken. De GGD-medewerkers trekken minder vaak nieuwe beschermende kleding aan en ze hoeven niet door de hele regio IJsselland te rijden.

Welke zorgverleners kunnen worden getest?

De testen zijn bestemd voor zorgmedewerkers die:

  • minimaal 24 uur duidelijk aan corona gerelateerde klachten hebben (griepachtige klachten, keelpijn of hoesten of verkouden, met of zonder koorts)
  • van cruciaal belang zijn voor de zorg (levert intensieve - lichamelijke - zorg)
  • werkzaam en/of woonachtig zijn in de regio IJsselland. Dus in een van de volgende gemeenten: Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland of Zwolle.

Denk aan huisartsen, thuiszorg of instellingen voor verzorging of verpleging van ouderen. Per organisatie of praktijk is er een contactpersoon (arts) die beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor een test. Werk je in de zorg en wil je weten of je in aanmerking komt voor een test? Vraag het coronateam van je organisatie of je werkgever ernaar. We testen geen medewerkers uit het ziekenhuis of patiënten van huisartsen. We testen ook geen mantelzorgers.
De criteria zijn op 15 april bijgesteld. 

Meer informatie en filmpje

  • Bekijk ons filmpje van 9 april waarin we vertellen wie zich kan laten testen en hoe dit in zijn werk gaat (let op: het is niet meer zo dat je niet langer dan 7 dagen ziek mag zijn. Wel is het zo dat het beste moment om te testen de eerste ziekteweek is. Dan is de uitslag van de test het meest betrouwbaar)
  • In dit nieuwsbericht lees je waarom mantelzorgers niet in aanmerking komen voor een coronatest.

Let op: Bij mensen zonder klachten kunnen we het virus niet vaststellen!

Mensen die kwetsbaar zijn (onderliggend lijden en of ouder dan 70 jaar) kunnen getest worden als dit voor hun behandeling van belang is. De huisarts of het ziekenhuis bepalen of een test gedaan wordt.

Besluit door het ROAZ

Het besluit tot deze aanpak is genomen door het ROAZ (Regionaal Orgaan Acute Zorgketen) in Oost-Nederland. Doel is de noodzakelijke zorg voor kwetsbare mensen in de lucht te houden. Ziekenhuizen testen hun mensen zelf maar ook in andere zorgorganisaties is de inzet van zorgmedewerkers van groot belang. 

Oorspronkelijk bericht: 31 maart 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.