Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Hitte en droogte: tips om gezond te blijven

Het is al weken lang heet en droog in Nederland. Veel mensen genieten van warm zomerweer. Maar als de temperatuur lang boven de 25 °C blijft, kun je last krijgen van de hitte. Er zijn gezondheidsrisico’s die samenhangen met hitte en droogte zoals huidproblemen en uitdroging. Daarnaast loop je meer risico om een bacterie of infectieziekte op te lopen. In dit bericht lees je wat je kunt doen om de risico’s voor jezelf te beperken.

Hitteplan en code geel

Op 2 augustus 2018 is het hitteplan weer geactiveerd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. Het RIVM waarschuwt deze regio’s voor enkele dagen hitte en roept op extra aandacht te besteden aan groepen kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te beperken.

Gezondheidsrisico’s van hitte

Een lange periode met hitte kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Warmte kan ook huidproblemen geven zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Door uitdroging kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Tijdens een periode van hitte lopen sommige mensen meer risico op klachten, zoals ouderen, chronisch zieken, baby’s en bezoekers van een evenement.

Er zijn wat algemene adviezen bij hitte:

  • Drink voldoende
  • Houd jezelf koel
  • Houd je woning koel
  • Zorg voor elkaar

Hoe je dat doet, dat lees je in de folder ‘Warm zomerweer’ het RIVM. 

Geniet verantwoord van de zon

Bescherm je huid:  gebruik anti-zonnebrandmiddel, een zonnehoed en een zonnebril met UV-werende glazen. Ga niet uitgebreid zonnebaden tussen 12 en 15 uur. Let op de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding. En: zoek op tijd de schaduw op.

Wees zuinig met water

Vanwege de aanhoudende droogte is er sinds 2 augustus 2018 in heel Nederland sprake van een watertekort. De Provincie Overijssel roept de inwoners daarom op: “Wees zuinig met water! Laat dat autowassen maar even zitten. En je tuin sproeien is op dit moment ook niet handig. We moeten nu heel zuinig omspringen met water. Niet alleen met het drinkwater, maar ook met het grondwater en oppervlaktewater.”

Was uiteraard wel gewoon je handen en spoel groenten en fruit gewoon af. Zo voorkom je infectieziekten.

Zwem alleen in veilig zwemwater

Met het warme weer is het heerlijk om een frisse duik te nemen. Door de warmte en bij een lage waterstand neemt de kwaliteit van het water in zwemplassen echter af. Jonge kinderen, oudere mensen, zwangeren en mensen met een verminderde weerstand lopen hier meer kans om infectie op te lopen. De kans op zwemmersjeuk, blauwalg en botulisme is op dit moment ook groter. Zwem dus alleen in een zwembad of op aangewezen plaatsen waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. Dit vind je op www.zwemwater.nl.

Ga niet zwemmen waar dode vissen en vogels in het water liggen, raak de vissen of vogels niet aan maar meldt dit bij het Meldpunt Overijssel, telefoonnummer 038 - 425 2423. 

Laat je tuinslang leeglopen

De legionellabacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën. Maar soms kan legionella in water erg snel groeien, vooral als het water stilstaat en tussen 25 en 45 graden warm is. Bij deze warmte kan dit dus ook in tuinslangen boven de grond voorkomen. Daarom is het belangrijk om de tuinslang of hoge drukspuit na gebruik leeg te laten lopen.

Speel niet in regenplassen op straat

Bij hevige regenval na een droge periode zal het water niet snel weglopen. Die plassen op straten en grasvelden lijken dan misschien leuk om in te spelen, maar zijn niet geschikt om in te spelen. Je kunt er goed ziek van worden door de bacteriën uit bijvoorbeeld vogelpoep, kattenpoep en hondenpoep.

Meer informatie

Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid van GGD IJsselland: 088 - 443 06 89 of e-mail milieuengezondheid@ggdijsselland.nl.