Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD Nieuws

Kinkhoestvaccinatie (22wekenprik) voor zwangere vrouwen

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de kinkhoestvaccinatie gratis aangeboden: de 22wekenprik. De vaccinatie maakt vanaf deze datum deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf 16 december kunnen vrouwen die 32 weken of langer zwanger zijn terecht op een consultatiebureau in de gemeente waar ze wonen. Vanaf januari 2020 kunnen ook vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn bij de jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland terecht voor een kinkhoestvaccinatie.

Informatie via de verloskundige

De verloskundige geeft vanaf 2 december 2019 een folder van het RIVM mee aan zwangere vrouwen. Hierin staat een website vermeld waarop vrouwen informatie kunnen vinden. Door hun postcode in te voeren kunnen ze zien bij welke organisatie ze straks terecht kunnen voor de kinkhoestvaccinatie. De website www.wekenprik.nl staat sinds begin december 2019 online.

In december vaccinatie voor vrouwen die 32 weken zwanger zijn of langer

GGD IJsselland vaccineert in de tweede helft van december vrouwen die 32 weken of langer zwanger zijn. Vanaf januari 2020 kunnen vrouwen bij GGD IJsselland terecht die 22 weken of langer zwanger zijn. Per gemeente zijn één of meer data beschikbaar waarvoor vrouwen zich kunnen aanmelden. Dit doen ze door een webformulier in te vullen waar de data en locaties in staan vermeld. Vrouwen kunnen de vaccinatie alleen halen in de gemeente waar ze wonen. Via e-mail ontvangen ze een bevestiging van hun afspraak met een exact tijdstip. Zo willen we voorkomen dat ze lang moeten wachten. De data waarvoor zwangere vrouwen zich bij ons kunnen aanmelden staan op de website van GGD IJsselland. In sommige gemeenten hebben we meerdere consultatiebureaus. Als zwangere kun je nu nog niet zien bij welk consultatiebureau je straks met je kindje komt. 

Maak je afspraak

Ben je zwanger en wil je een afspraak maken voor de 22wekenprik? Kies dan de gemeente waar je woont om het webformulier te openen waarmee je een afspraak kunt maken.
Je krijgt de prik in je bovenarm. Trek je makkelijke kleding aan (T-shirt of kleding die je makkelijk kunt uittrekken)?

Gratis vaccinatie

De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen is vanaf 16 december 2019 gratis. Reden is dat de vaccinatie dan onderdeel is van het Rijksvaccinatieprogramma. Tot die tijd konden vrouwen een afspraak maken voor de vaccinatie bij Reizigerszorg. Deze kregen ze dan tegen betaling. 

Meer informatie

 

(red.: laatste update: 16 december 2019)

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.