Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar

Ventileren, controleren en alarmeren. Net als afgelopen jaar, is dat is de oproep van de campagne ‘Stop koolmonoxidevergiftiging’ die maandag van start is gegaan. Het gaat om een campagne van Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD.

Uit verhalen blijkt dat koolmonoxideslachtoffers vrijwel allemaal al langer last hadden van de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging. Omdat de symptomen op die van griep lijken en omdat de incidenten vaak rondom een griepperiode plaatsvinden, herkennen veel mensen een koolmonoxidevergiftiging niet.

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide staat ook wel bekend als sluipmoordenaar: je proeft, ruikt of ziet het niet. Bij inademing raak je al snel bewusteloos. Inademing kan verder ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout. 

Herken de symptomen

Omdat je koolmonoxide niet kunt proeven, ruiken of zien, is het belangrijk om de symptomen van een vergiftiging te herkennen. Deze symptomen lijken veel op die van een griep en zijn: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag.

Ventileer-controleer-alarmeer

Het advies om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen is: ventileer – controleer – alarmeer: 

  • Ventileer: Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster open of een raam op een kiertje.
  • Controleer: Laat het verwarmingstoestel zoals CV-ketel of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren.
  • Alarmeer: Zorg voor je eigen veiligheid en plaats een koolmonoxidemelder, in ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel

Test je kennis over koolmonoxide

Voor deze campagne is een speciale online koolmonoxide-test ontwikkeld. Met deze test vergroot je je kennis over koolmonoxide: doe hier de koolmonoxide-test

Meer informatie

Op de website van de brandweer vind je meer informatie over koolmonoxide. Zo kun je daar onder andere lezen waar je een koolmonoxidemelder het beste op kunt hangen.