Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Over de GGD

Lokale hitteplannen voor gemeenten

Met temperaturen van boven de 40 graden zijn er afgelopen zomer nieuwe records bereikt. Voor de meeste mensen was het niet heel aangenaam, maar voor ouderen, chronisch zieken en jonge baby’s geeft het een verhoogd risico op gezondheidsklachten.

De groep thuiswonende ouderen (75+) is daarbij extra kwetsbaar voor de gevolgen van het hete weer. Zij zijn vaak niet of nauwelijks in beeld bij zorgverleners en de mantelzorgers zijn in periodes met heet weer vaker op vakantie. 

Daarom is er voor gemeenten een handreiking opgesteld voor een lokaal hitteplan. Die is aanvullend op het nationale hitteplan, die vooral een waarschuwende functie heeft. In het lokale hitteplan draait het vooral om het organiseren van een lokaal netwerk van maatschappelijke organisaties, die tijdens extreem warme temperaturen ondersteuning aan de ouderen kunnen bieden in het verminderen van hittestress. Denk daarbij aan een huisarts die de medicatie van kwetsbare mensen checkt of het mobiliseren van vele lokale organisaties die zijn betrokken bij eenzaamheidsbestrijding. De handreiking is hier te vinden.

Ook wordt er op dinsdagmiddag 8 oktober 2019 een symposium over Lokale Hitteplannen georganiseerd op initiatief van het team Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS). 
Klik hier voor meer informatie
 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.