Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Over de GGD

Muziektheatervoorstelling Oploskoffie over suïcide op 17 juni

Een muziektheatervoorstelling met een heel persoonlijk tintje, dat is de voorstelling Oploskoffie van Eva Nagel. Oploskoffie gaat over suïcide. “Mijn zus is in 2001 uit het leven gestapt”, vertelt Eva. “Ik wil met de voorstelling laten zien hoe het is als nabestaande, maar ook hoe het is om op het randje van suïcide te wiebelen. Iedereen heeft weleens momenten dat het heel zwaar is of dat je er dicht tegenaan zit en daar praten mensen niet zo snel over.” Maandag 17 juni speelt Eva Nagel op uitnodiging van GGD IJsselland de voorstelling Oploskoffie in Schouwburg Odeon in Zwolle, om 16:00 en om 19:30 uur. Mensen in de regio IJsselland die zich betrokken voelen bij het thema suïcide kunnen zich aanmelden via www.ggdijsselland.nl/oploskoffie.

GGD IJsselland organiseert de voorstelling vanuit het project Zelfmoord? Praat erover! Alle 11 gemeenten in de regio IJsselland vinden suïcide en de weerslag op nabestaanden zodanig ingrijpend dat ze de GGD opdracht hebben gegeven dit thema op te pakken. Hiermee sluiten de gemeenten en GGD IJsselland aan bij het landelijke 113 Zelfmoordpreventie. Naast het geven van gatekeepertrainingen organiseert de GGD bijeenkomsten en gesprekken om mensen zoveel mogelijk bewust te maken van het feit dat praten over zelfmoord en zelfmoordgedachten helpt. Door het taboe te doorbreken ben je als professional, als vrijwilliger of als familielid of buren in staat er voor een ander te zijn.

Twee werelden

Marianne, de zus van Eva, was 21 toen ze besloot uit het leven te stappen. “Ze had geen psychiatrisch verleden. Naar de buitenwereld toe was het een hele spontane meid, ze kon met iedereen goed overweg. Maar op een gegeven moment werd ze depressief. Ze was zoekende naar wie ze was en wat ze wilde, hoe ze haar leven vorm moest geven. Dat was voor mij – en voor velen denk ik – heel herkenbaar, dus ik dacht niet dat het heel slecht met haar ging. Ze is naar een psychiater geweest en die had ook niet het idee dat ze echt suïcidaal was. Zo leefde ze dus in twee werelden, wat ook in mijn voorstelling naar voren komt.”

Confronterend

De voorstelling is stevig, zegt Eva. “Hij is best confronterend, het is geen cabaret.” Ze danst en zingt in Oploskoffie. “Het is een korte voorstelling van een half uur, waar de meeste bezoekers helemaal in meegaan. Aan het einde van de voorstelling is er een nagesprek. Ik vertel in Oploskoffie hoe ik als zus - Anna - achterblijf en dat ik ook niet meer weet wat ik moet. Dat loopt een beetje in elkaar over: op een gegeven moment weet je niet meer of de zus op het randje staat of Anna, degene die ik speel.”

Nagesprek

Er komen soms heftige reacties los bij het publiek na de voorstelling. “Sommige mensen hebben best een ontlading”, vertelt Eva. “Er was een keer een mevrouw die zei dat ze mijn teksten wel op een afstand had kunnen houden, maar toen ik begon te dansen kwam ik blijkbaar helemaal bij haar binnen. Dat vond ik wel bijzonder.”

Aanmelden

De voorstelling Oploskoffie speelt Eva in Zwolle (Schouwburg Odeon aan de Blijmarkt) op maandag 17 juni 2019: één keer om 16:00 en één keer om 19:30 uur. De voorstelling duurt ongeveer een half uur met aansluitend een nagesprek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.ggdijsselland.nl/oploskoffie (vol=vol).

Vraag aan Eva over durf

Op je website staat: “Leef je leven! Heb de moed om te durven en het vertrouwen het te doen! Spring in het diepe! Ga! Doe! Val en sta weer op!” Wat betekent dit voor jou en welke invloed heeft jouw persoonlijke ervaring op jou gehad? Eva: “Ondanks deze traumatische gebeurtenis geloof ik dat je uiteindelijk zelf de keuze maakt voor het leven, met alle angsten en onzekerheden die daarbij horen. Je leeft maar één keer. Durf fouten te maken en weer op te staan. Durf te kijken naar wat er is. Ga niet voor het perfecte maar ga op zoek naar wat er bij jou past.”

Over Eva Nagel

Eva (Naarden, 21 juni 1977)  heeft na de middelbare school, Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd. Daarna deed ze auditie bij de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater en werd aangenomen! Later werkte ze een paar jaar in de kinderopvang, werd moeder en toen de kinderen wat ouder werden, was er weer ruimte om te doen wat ze graag wilde. Ze maakte de kindervoorstelling ‘Tjilp’ en de beleving ‘De telefoon naar binnen’ die goed werd ontvangen op De Parade in Amsterdam. En nu heeft ze ‘Oploskoffie’ gemaakt. Deze voorstelling heeft zij op meerdere plekken door het land heen gespeeld. Oploskoffie is geregisseerd door Klara Uleman.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.