U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Oost-Nederland zet zich in voor 'mannen die seks hebben met mannen'

woensdag, 20 juni 2018

In 2017 bezochten 20.383 mensen de centra seksuele gezondheid in Oost-Nederland. Bij GGD IJsselland kwamen 2.654 mensen voor een soa-consult. Er kwamen opnieuw relatief veel ‘mannen die seks hebben met mannen’ (MSM) voor een soa-test. Met name voor deze risicogroep werken alle 5 GGD’en, waaronder GGD IJsselland, aan toegankelijke PrEP-zorg (hiv-remmers) in hun regio.

PrEP-zorg
Net als voorgaande jaren wordt chlamydia het meest gevonden bij de bezoekers van het spreekuur. Hiv komt veel minder voor en is een soa die vooral wordt gezien bij de MSM-doelgroep. Mensen die een hoog risico lopen om met hiv besmet te worden, kunnen zich beschermen door elke dag, of rondom de seks, PrEP (pre-expositie profylaxe) te slikken. GGD IJsselland werkt samen met huisartsen om PrEP-zorg in onze regio uit te rollen. Het gebruik van PrEP is echter niet helemaal zonder risico’s. GGD IJsselland en huisarts Kees Pricker vragen daarom aandacht voor de noodzakelijke medische begeleiding bij het gebruik van PrEP. Lees hier meer over deze samenwerking.

"De afgelopen paar maanden hebben al behoorlijk wat mannen tijdens het soaspreekuur advies aan de GGD gevraagd over PrEP”

Risicogroepen steeds beter bereikt
Naast de MSM-doelgroep worden ook andere risicogroepen, zoals de mensen die ‘gewaarschuwd’ werden en/of ‘klachten’ hadden, goed bereikt door soa-preventie. Het vindpercentage is regionaal opgeklommen van 14,0% in 2009 naar 18,9% in 2017. Bij GGD IJsselland zitten we zelfs op een vindpercentage van 20.4%. Een betere selectie aan de telefoon, waardoor alleen de cliënten met een hoog risico op het spreekuur worden uitgenodigd, draagt waarschijnlijk bij aan dit groeiende vindpercentage. Bij de MSM groep komt het ook door het laagdrempelig contact dat onze medewerkers van GGD IJsselland hebben met deze mannen.

Jaarlijkse Thermometer Seksuele Gezondheid
Bovenstaande bevindingen zijn afkomstig uit de regionale Thermometer Seksuele Gezondheid Oost-Nederland en de lokale Thermometer Seksuele Gezondheid GGD IJsselland. Hierin worden de jaarlijkse cijfers over soa’s en seksualiteitszorg (Sense) en preventieactiviteiten gepubliceerd.
[Klik op de links om naar de PDF's te gaan]