Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD Nieuws

Positief gezond dankzij poëzie van stadsdichter Sarah Lucassen

Op de muur van vaccinatiestraat 12 prijkt sinds deze week het gedicht van stadsdichter Sarah Lucassen. En wie zich hier, of op een van de andere locaties van GGD IJsselland, laat vaccineren, krijgt een ansichtkaart mee die in het teken van positieve gezondheid staat. Gedeputeerde Roy de Witte van provincie Overijssel en directeur GGD IJsselland Rianne van den Berg waren bij de kleinschalige maar niet minder feestelijke onthulling  aanwezig.

Regionale beweging

Als het aan Rianne van den Berg en Roy de Witte ligt, is de ‘kaartjes-campagne’ het startpunt van een regionale beweging over positieve gezondheid. “Gezondheid gaat over veerkracht en eigen regie. En veerkracht is meer dan ooit belangrijk”, zegt Rianne van den Berg. “Met dit gedicht hopen we mensen inspiratie te geven om hun eigen veerkracht aan te spreken. En met de kaartjes willen we mensen via de site meer inspiratie bieden over wat voor jou betekenisvol in het leven is.”

Aansluiting

Roy de Witte: “Ik ben echt van mening dat positief gezond zijn bij mensen zelf begint. Met de prikkelende zinnen en vragen van de kaartjes ga je nadenken over wat voor jouw gezondheid belangrijk is. Ik ben een groot aanhanger van positieve gezondheid. Ik ben blij dat de GGD deze campagne heeft en ik ben blij dat de provincie kan bijdragen aan die regionale beweging.” Hij vervolgt: “Wij willen het hebben over gezond leven. Daarom hopen we dat zoveel mogelijk organisaties zich aansluiten.”

Dit is positieve gezondheid

Gezondheid is meer dan niet-ziek-zijn. Je gezondheid is een totaalplaatje van hoe iemand is, leeft en zich voelt. Dat noemen we een brede blik op gezondheid, ook wel positieve gezondheid. In de regio IJsselland  vinden we het belangrijk om inwoners en professionals te wijzen op de kracht van deze brede blik op gezondheid en hoe zij daar zelf invloed op hebben. In de benadering kijk je niet alleen naar wat niet goed gaat, maar juist naar wat wél goed gaat en hoe je dat kunt versterken. Zo werk je aan wat jij belangrijk vindt voor je gezondheid.  

Er zijn zes pijlers die bepalend zijn voor je gezondheid:

  • Lichaamsfuncties – Hoe voel ik me lichamelijk?
  • Mentaal welbevinden – Hoe gaat het mentaal met me?
  • Zingeving –  Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn eigen toekomst?
  • Kwaliteit van leven – Lukt het me te genieten van het leven?
  • Meedoen – In hoeverre kan ik meedoen in de samenleving?
  • Dagelijks leven – Hoe ziet mijn dagelijkse leven eruit

Samen vormen de zes pijlers het totaalplaatje van je gezondheid. Wie meer wil weten over positieve gezondheid kan onder meer terecht op de website van Mijn Positieve Gezondheid 

 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.